Tomas Pettersson

Varför kastar ni ännu ett barn till vargarna?

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

LILLEHAMMER. Det finns en självklar orsak till att Norge regerar i den här lilla världen: De gör nästan allt rätt.

Men inte alltid.

Och jag har faktiskt svårt att förstå varför ni kastar ut ett skolbarn till vargarna, Norge.

Nu igen.

Det är norsk presskonferens i ett konferensrum på Scandic i Lillehammer. Jag vet inte för vilket år i ordningen jag sitter här och lyssnar - men en sak vet jag utan minsta tvivel.

Det har aldrig varit tråkigare.

Therese Johaug inleder med en kvart på podiumet...eller, så var det tänkt...men sanningen är att med några minuter kvar av tiden avbryts allt då ingen har någon mer fråga att ställa.

Nästa kvart (eller snarare nio minuter) är med Martin Johnsrud Sundby innan det är tid för Johannes Hösflot Kläbos 15 minuter (nej, inte riktigt, frågorna tog slut här också).

Allt är väl ett tecken på tillståndet i skidvärlden just nu.


Superstjärnor som Johaug & Kläbo vinner så ofta, så stort, så odramatiskt att vi alla börjar tröttna en smula.


Men så händer plötsligt något.

In i lokalen kommer Marie Helene Fossesholm. Det nya fenomenet. 18-åringen som pekas ut som Den Nästa Norska Superstjärnan.

Vi reportrar flockas runt bordet där Fossesholm tålmodigt svarar på fråga efter fråga. Hon gör det extremt bra. Precis som att hon gjort e-x-t-r-e-m-t bra resultat i skidspåret genom hela sin karriär.

OMSVÄRMAD. Helene Marie Fossesholm.
Foto: TOMAS PETTERSSON

Men jag kan inte låta bli att undra en sak:

Borde hon ens sitta här?

– Hade hon varit svensk hade det inte funnits på kartan att hon fått åka världscupen redan nu, säger Magnus Ingesson, svensk damtränare.

Frida Karlsson - ett gyllene bevis

Nej, för där finns en klar skiljelinje mellan svensk och norsk längdåkning. Den svenska policyn är solklar: Tills du åkt ditt sista junior-VM så får du också vänta på att starta i världscupen.

Precis som i fallet Frida Karlsson förra säsongen.

– Vi vill skynda långsamt. Låter de få fokusera på vad de ska göra i den ålder de är. Världscupen finns alltid kvar längre fram, säger Magnus Ingesson.

Den gör ju det.

Jag kan villigt erkänna att jag var skeptisk till behandlingen av Frida Karlsson i början av förra säsongen. Men Karlssons succé i Seefeld-VM var ett gyllene bevis på att landslagsledningen agerade helt rätt.


Men i Norge tänker man precis tvärtom. 

Även detta år.


För precis ett år sedan var det 19-åring som heter Kristine Stavås Skistad som fick allt fokus på samma pressträff här i Lillehammer. Superlöftet fick chansen i världscupen här och fick sedan även åka VM. 

Men...sedan dess har vi inte sett mycket alls av denne Stavås Skistad.

Nu är det Helene Marie Fossesholms tur att kisa in tv-kamerornas skarpa lampsken. Galet nog har hon dessutom faktiskt två säsonger kvar som junior.

Nej, jag tror inte ett ögonblick att hon kommer att göra bort sig i helgen.  Och ja, hon är en talang av en helt annan, mer komplett, kaliber än Stavås Skistad.

Men jag är ytterst osäker på hur nyttigt det är att kastas ut i det rätt obarmhärtiga rampljus som världscupen innebär. För tro mig, uppmärksamheten kommer att bli enorm runt denna gymnasieelev.

Jag hoppas Helene Marie Fossesholm klarar det galant.

Jag till och med tror det.

Men varför ens chansa redan nu? Jag fattar det inte riktigt.

– Det är ju ett norskt fenomen att lyfta upp unga talanger väldigt tidigt. Och vi har väl ödelagt ganska många fotbollstalanger på det sättet, säger Öyvind Godö, reporter på norska Dagbladet. 

Starten på dagens presskonferens må ha visat att norsk längdåkning längtar efter nya, spektakulära, stjärnor.

Men så förtvivlat bråttom är det väl ändå inte.

För en gångs skull har ni nog en del att lära av Sverige, Norge.


LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta  

LÄS MER. Behövde vi verkligen veta detta, Norge?


Charlotte Kalla om norska utdömningen