Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tomas Pettersson

Var så säkra – det kommer att fuskas

Foto: TOMI HÄNNINEN / BILDBYRÅN
Foto: ARNE FORSELL / BILDBYRÅN

GÄLLIVARE. Vi lämnar Norrbotten. Vi blickar sedan österut mot en grå finsk ort kallad Ruka. Startpunkten för vinterns världscupsäsong.

Vad som väntar där?

Fuskarnas öppna marknad.


Ta ut ditt fantasy-lag i längdskidor – vinn priser 

Bilden att ta med sig från den nationella premiären?

Definitivt från i lördags. Definitivt när 22-årige Leo Johansson kämpar sig upp på pjäxorna igen efter att legat helt utpumpad efter målgång, inser att han vunnit och sedan med ett försiktigt leende säger:

– Det här är ju det största i hela min karriär.

Jo, det är ju så det är med en premiär. Det är lite av två världar som möts.

Samtidigt som helgen för de etablerade landslagsstjärnorna är mer ett steg på vägen mot något annat kan samma helg för åkare utanför a-landslagen vara en av vinterns allra viktigaste.

Som för Leo Johansson. Han piskade upp Halfvarsson, Cologna, Häggström och alla de andra tunga namnen och fick lätt chockad av sig sin egen bedrift ge leende segerintervjuer efteråt. 

Dagarna i Gällivare blev inte direkt sämre av att 22-åringen sedan körde en favorit i repris på söndagen.

Och visst, självklart ska Leo Johansson med till Ruka nästa helg.


Bilden jag bara vill glömma från samma helg?

Självklart Jonna Sundlings ansikte, grimaserande av smärta, efter vurpan i fredags som innebar akut sjukhusbesök och gipsning.

Det gav en otäck flashback till Ulricehamn i januari när Linn Svahn kraschade och vi efteråt fick beskedet att det nog bara var en lindrig smäll.

Men vi vet ju hur det slutade.

Inget tyder på att Jonna Sundlings skada ska vara speciellt allvarlig. Allt talar för att hon är tillbaka rätt snabbt på startlinjen. 

Men jo, det var läskigt att se. Världens bästa sprintlandslag har inte råd med fler allvarliga skador när nu allvaret väntar.

På fredag startar ju världscupen. Som vanligt gör den det i finska Ruka. Men nej, den här gången är inte allt riktigt som vanligt.

Den här gången har nämligen fuskarna slagläge.


Jag ska inte gå in för mycket på alla tekniska detaljer, men det här är i korthet vad det handlar om:

Internationella skidförbundet (Fis) har i linje med ett EU-direktiv beslutat om förbud mot användande av vallor innehållande det högfluorerade ämnet PFOA, ofta delvis felaktigt benämnt som C8. Men Fis har fortfarande ingen fungerande maskin för att effektivt kontrollera om förbudet efterföljs.

Fis har i väntan på sin maskin (fluortracker) i stället fått samtliga landslag att skriva på ett papper där de lovar och svär att inte använda fluorvallor med PFOA. Landslagen har också godkänt att öppna upp för eventuella inspektioner.   

I teorin är det förstås fint.

Men det är samtidigt ett förbud som är ihåligare än ett utslitet durkslag. 

Vi pratar om en skidvärld med en historia fylld av fuskare som medvetet dopat sig trots att ett avslöjande riskerar att ödelägga både karriärer och personliga liv. Allt för en snabb genväg till framgång. Fuskare som gång på gång lurat idrottsvärldens alla antidopingjägare.

Nu finns det en ny genväg att ta - närmast utan risker.

Det finns ingen fungerande kontrollsystem. Det finns inte ens ett sportsligt straff för användande av de förbjudna vallorna. 

– Nej, vi har inte fått något besked av Fis vad som händer rent sportsligt i så fall, säger landslagschef Anders Byström.

Och även om utvecklingen varit snabb och framgångsrik för vallor utan PFOA så finns det fortfarande förhållanden där de förbjudna vallorna är klart bäst.

– Det finns speciellt ett före när det kan bli mer kritiskt. Det är när det är riktigt blött och skitigt i spåren, säger svenske vallachefen Petter Myhlback.

Blött och skitigt? Låt mig säga så här - det är allt annat än ovanliga förutsättningar dessa allt varmare år.


Men det Fis nu gör är att man hoppas på att en namnunderskrift ska räcka som garanti för att ingen ska fuska.

Lycka till, säger jag.

Norske stjärnan Emil Iversen säger dessutom lite mer än så till NRK:

– Det är betydligt enklare att lägga på fluor under skidorna än att bloddopa sig systematiskt. Det kommer att fuskas, det kommer att hända.

Svenske skidskytten Sebastian Samuelsson håller med:

– Det här med att man skriva på ett papper och lova att man följer reglerna - det tror jag inte riktigt på. Det funkar ju inte med doping, så jag förstår inte varför det skulle fungera med det här, säger Samuelsson.

Nej, inte jag heller. 

Det är klart det kommer att fuskas. 

Och inte bara det. Varje gång när någon åkare ser ut att ha superglid i blött före kommer spekulationerna att komma gång. Varje gång kommer misstankarna att dyka upp.

Så välkommen till en ny säsong. Vi kan väl kalla den fuskarnas öppna marknad.


LÄS MER: Han är Ebba Anderssons nya kärlek: ”Gör mig glad”

LÄS MER: Allt du behöver veta om världscupen 2021-2022

LÄS MER: Linn Svahn berättar: Därför missar jag OS