Foto: Joel MarklundFoto: Joel Marklund
 Foto: Joel Marklund
Foto: Nils Petter NilssonFoto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson
Tomas Pettersson

Nu fruktar jag det värsta

Publicerad

FALUN. Petter Northug står nere i målfållan och tystar publiken med en fingervisning.

Vi andra kan konstatera två saker:

Norge har fortfarande världens bäste spurtare.

Sverige har fortfarande världens bäste skidåkare.

Efter ett par timmar av oväntade genomklappningar, sanslösa upphämtningar, märkliga taktikåkningar och andra ting som bara en mästerskapsstafett kan bjuda är vi ändå tillbaka där allt började.

Vi visste det ju.

Vi visste att om inte Richardsson, Olsson och Hellner kunde lämna Norge långt bakom sig var guldet borta.

Vi visste att om Calle Halfvarsson och Petter Northug skulle gå ut tillsammans på sista sträckan fanns det bara ett slut på dramat.

Och så blev det.

Det vi möjligen inte visste var hur bra match Halfvarsson trots allt ändå skulle ge Northug på upploppet.

 

Och det är klart man kan fundera vad som hänt om Daniel Richardsson orkat hela vägen på den första sträckan. Om Johan Olsson fått gå ut tillsammans med Didrik Tönseth.

Jag har sett denne Olsson göra så många helt makalösa skidlopp de senaste åren. Och det här tillhörde ett av de allra, allra bästa.

Och en sak är väldigt säker:

Har ni en slant över så sätt den på Johan Olsson på söndag.

Ingen lär kunna ta det guldet i från honom.

 

En liten sammanfattning? Okej.

Chocken på första sträckan?

Naturligtvis det som hände i sista backen. När Dyrhaug och Vylegsjanin tryckte på igen - och Daniel Richardsson var chanslös på att hänga med.

Richardsson växlade som sjua - 20 sekunder efter.

Miraklet på andra sträckan?

Det tog bara fem kilometer - sedan var Olsson i kapp. Och gick direkt upp i ledningen. Heeelt fantastiskt åkt av världens bästa skidåkare.

Olsson växlade nu etta, 7 sekunder före Frankrike. 14 före Norge.

Kontringen på tredje sträckan?

Anders Glörsen gjorde som Olsson - var ikapp efter halva sträckan. Och var sedan den som växlade först av alla. Sensationellt med Frankrikes Duvilalrd på andra plats.

Hellner in som trea. Men bara sex sekunder efter Glörsen.

Dramat på fjärde sträckan?

Tja, ett tag såg det ut som att dumheten skulle segra. När Halfvarsson & Northug lurpassade på varandra så länge att en förmodligen helt chockad Adrien Backscheider kunde glida i från.

Men efter sex kilometer tryckte Northug till slut på. Trion var samlad, och under den sista biten in på stadion handlade det bara om Calle Halfvarsson och Petter Northug.

Avgörandet kom i lilla backen in i hästskon då norrmannen precis, precis, lyckades ta sig förbi Calle Halfvarsson.

Hur bra Halfvarsson än avslutade upploppet så var det kört.

Och guldet var Norges.

Ett idrottsligt drama är över i spåret. Nu väntar efterspelet framför mikrofonerna med samme norrman i huvudrollen.

Jag fruktar det värsta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kommentera och läs andras kommentarer Regler & villkor
Till Expressens startsida

Mest läst i dag