Tomas Pettersson

Tomas Pettersson: Det tog hus i helsicke

Foto: Maja Suslin/Tt
Foto: Carl Sandin

FALUN. Ett förfluget tränarord, en uppretad stjärna - och plötsligt blåser en mindre vinterstorm genom skidlandslaget.

Onödigt?

Verkligen.

Men också bara ännu ett tecken på att Charlotte Kalla inte alls är där hon vill vara i sitt skidliv just nu.

Loppet blev ungefär som väntat.

Therese Johaug, Heidi Weng satt högsta fart från start - och redan efter sisådär tre minuters åkning gick snöret för Charlotte Kalla.

28-åringen bet ihop, kämpade sig tillbaka i loppet och avslutade sedan så pass vasst att hon spurtade sig upp till en sjunde plats.

Efterspelet blev dock mer oväntat.

Dels scenerna i målfållan. Charlotte Kalla blev liggande helt utslagen efter målgång tills Ida Ingemarsdotter (vem annars?) kom fram och hjälpte Kalla upp på fötter igen.

Dels intervjuerna (nåja) några minuter senare. Kalla fräste till i både SVT och TV4 innan hon motades förbi resten av oss medierepresentanter av pressagenten Torbjörn Nordvall.

Egentligen ska väl ingen av oss vara speciellt överraskade. När Charlotte Kalla underpresterat i spåren är besvikelsen alltid lika naken, lika omöjlig att dölja när hon efteråt ska försöka berätta om vad som hänt.


n Sedan var det ju en sak till just denna dag.n Eller rättare sagt; ett ord.  


Att damtränaren Mattias Persson i lördags började analysera Charlotte Kallas "själ" var lika överraskande som märkligt.

Egentligen pratade Persson om vad vi alla redan konstaterat, att Charlotte Kalla är sliten, att hon inte är på topp vare sig formmässigt eller humörmässigt.

Men just i ett sånt läge är det rätt klokt att välja sina ord rätt noggrant.

Persson valde fel.

Och sedan tog det hus i helsicke.

För ett damlandslag som i flera säsonger präglats av lugn, leende och framgångar har plötsligt en helt ny situation uppstått.

Den ansvarige tränaren och den största stjärnan är uppenbarligen inte helt överens om vad man ska, och inte ska, säga offentligt. Och när Mattias Persson dessutom antyder att han har en del synpunkter på Kallas personlige tränare Magnus Ingessons roll blir allt än känsligare.

– Vi måste sätta oss ner och reda ut det här, säger Persson till mig en halvtimme efter att Charlotte Kalla marscherat förbi oss reportrar.


  n Sannerligen.n Och gärna omgående.  


Rent sportsligt hade Charlotte Kalla en grå dag på jobbet igen. Än en gång saknades den kraft som behövs för att hänga med de norska maskinerna, än en gång saknades det självförtroende som ibland kan lyfta Kalla till rent himmelska höjder.

Jag skrev redan inför söndagens lopp att en beordrad semester för Charlotte Kalla kan vara en bra i idé. Att stå över nästa helgs för-VM i Lahti för att i stället komma utvilad till den avslutande touren i Kanada.

Och jag kan väl säga så här:

Ingen av det jag såg Charlotte Kalla göra denna söndag får mig att ändra på den åsikten.


  n Till sist är det verkligen en sak vi inte får glömma:n Maria Rydqvist gjorde faktiskt ett alldeles fenomenalt bra lopp där strax bakom den norska övermakten.