Foto: Maja Suslin/TtFoto: Maja Suslin/Tt
 Foto: Maja Suslin/Tt
Foto: Carl SandinFoto: Carl Sandin
 Foto: Carl Sandin
Tomas Pettersson

Det tog hus i helsicke

Publicerad

FALUN. Ett förfluget tränarord, en uppretad stjärna - och plötsligt blåser en mindre vinterstorm genom skidlandslaget.

Onödigt?

Verkligen.

Men också bara ännu ett tecken på att Charlotte Kalla inte alls är där hon vill vara i sitt skidliv just nu.

Loppet blev ungefär som väntat.

Therese Johaug, Heidi Weng satt högsta fart från start - och redan efter sisådär tre minuters åkning gick snöret för Charlotte Kalla.

28-åringen bet ihop, kämpade sig tillbaka i loppet och avslutade sedan så pass vasst att hon spurtade sig upp till en sjunde plats.

Efterspelet blev dock mer oväntat.

Dels scenerna i målfållan. Charlotte Kalla blev liggande helt utslagen efter målgång tills Ida Ingemarsdotter (vem annars?) kom fram och hjälpte Kalla upp på fötter igen.

Dels intervjuerna (nåja) några minuter senare. Kalla fräste till i både SVT och TV4 innan hon motades förbi resten av oss medierepresentanter av pressagenten Torbjörn Nordvall.

Egentligen ska väl ingen av oss vara speciellt överraskade. När Charlotte Kalla underpresterat i spåren är besvikelsen alltid lika naken, lika omöjlig att dölja när hon efteråt ska försöka berätta om vad som hänt.

 

n Sedan var det ju en sak till just denna dag.n Eller rättare sagt; ett ord.

 

Att damtränaren Mattias Persson i lördags började analysera Charlotte Kallas "själ" var lika överraskande som märkligt.

Egentligen pratade Persson om vad vi alla redan konstaterat, att Charlotte Kalla är sliten, att hon inte är på topp vare sig formmässigt eller humörmässigt.

Men just i ett sånt läge är det rätt klokt att välja sina ord rätt noggrant.

Persson valde fel.

Och sedan tog det hus i helsicke.

För ett damlandslag som i flera säsonger präglats av lugn, leende och framgångar har plötsligt en helt ny situation uppstått.

Den ansvarige tränaren och den största stjärnan är uppenbarligen inte helt överens om vad man ska, och inte ska, säga offentligt. Och när Mattias Persson dessutom antyder att han har en del synpunkter på Kallas personlige tränare Magnus Ingessons roll blir allt än känsligare.

– Vi måste sätta oss ner och reda ut det här, säger Persson till mig en halvtimme efter att Charlotte Kalla marscherat förbi oss reportrar.

 

n Sannerligen.n Och gärna omgående.

 

Rent sportsligt hade Charlotte Kalla en grå dag på jobbet igen. Än en gång saknades den kraft som behövs för att hänga med de norska maskinerna, än en gång saknades det självförtroende som ibland kan lyfta Kalla till rent himmelska höjder.

Jag skrev redan inför söndagens lopp att en beordrad semester för Charlotte Kalla kan vara en bra i idé. Att stå över nästa helgs för-VM i Lahti för att i stället komma utvilad till den avslutande touren i Kanada.

Och jag kan väl säga så här:

Ingen av det jag såg Charlotte Kalla göra denna söndag får mig att ändra på den åsikten.

 

n Till sist är det verkligen en sak vi inte får glömma:n Maria Rydqvist gjorde faktiskt ett alldeles fenomenalt bra lopp där strax bakom den norska övermakten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag