DOMENS DAG. Under tisdagen ska norskan Therese Johaug förhöras av idrottens egen skiljedomstol, Cas. Foto: ÅSERUD, LISE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅNDOMENS DAG. Under tisdagen ska norskan Therese Johaug förhöras av idrottens egen skiljedomstol, Cas. Foto: ÅSERUD, LISE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
DOMENS DAG. Under tisdagen ska norskan Therese Johaug förhöras av idrottens egen skiljedomstol, Cas. Foto: ÅSERUD, LISE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
DOMENS DAG. Under tisdagen ska norskan Therese Johaug förhöras av idrottens egen skiljedomstol, Cas. Foto: HEIKO JUNGE / AP TT NYHETSBYRÅNDOMENS DAG. Under tisdagen ska norskan Therese Johaug förhöras av idrottens egen skiljedomstol, Cas. Foto: HEIKO JUNGE / AP TT NYHETSBYRÅN
DOMENS DAG. Under tisdagen ska norskan Therese Johaug förhöras av idrottens egen skiljedomstol, Cas. Foto: HEIKO JUNGE / AP TT NYHETSBYRÅN
SLUTSTATIONEN. I det här slottet i Lausanne ska Therese Johaugs öde avgöras. Foto: CASSLUTSTATIONEN. I det här slottet i Lausanne ska Therese Johaugs öde avgöras. Foto: CAS
SLUTSTATIONEN. I det här slottet i Lausanne ska Therese Johaugs öde avgöras. Foto: CAS
SLUTSTATIONEN. I det här slottet i Lausanne ska Therese Johaugs öde avgöras. Foto: CASSLUTSTATIONEN. I det här slottet i Lausanne ska Therese Johaugs öde avgöras. Foto: CAS
SLUTSTATIONEN. I det här slottet i Lausanne ska Therese Johaugs öde avgöras. Foto: CAS
DOMSTOLEN. Platserna där de tre Cas-domarna sitter under förhören. Foto: CASDOMSTOLEN. Platserna där de tre Cas-domarna sitter under förhören. Foto: CAS
DOMSTOLEN. Platserna där de tre Cas-domarna sitter under förhören. Foto: CAS
Tomas Pettersson

Therese Johaug kommer att dömas – som dopad

Publicerad

Sista kapitlet ska skrivas.

Miljön är ett schweiziskt slott. Huvudpersonen en anklagad norska. Och slutet är fullständigt givet.

Therese Johaug kommer att dömas.

Och ja, Norge:

Då är det bara att acceptera en gång för alla att er skyddsling faktiskt var dopad.

Det är ytterst rörigt i matsalen på Sognefjells skidcenter.

Bland borden trängs de norska landslagsstjärnorna med ett par-tre busslaster av ungdomar och barn som är på läger i det norska skidparadiset.

Nye norske fixstjärnan Johannes Hösflot Klaebo försöker ta sig ännu en pannbiff när han stoppas av en förälder med mobilen i högsta hugg:

– Får jag ta en bild på dig och min dotter?

Klaebo kramar snällt om den generade unga flickan och tittar in i den stolta pappans mobilkamera.

Samtidigt råder en febril aktivitet på parkeringen utanför. De norska landslagsledarna packar in all sin utrustning i bilar och bussar.

En veckas landslagsläger har precis tagit slut i skidparadiset i norska fjällvärlden. Direkt efter lunchen ska alla åkare hoppa in i bilarna för hemfärd.

De lämnar ett läger som än en gång präglats av något helt annat än deras egen status, drömmar och målsättningar inför nästa säsong.

I Johaugs skugga

På torsdagens mediedag har de i stället alla fått frågor om en person som inte ens är på plats.

Therese Johaug.

– Jag hoppas verkligen att vi aldrig behöver uppleva något sånt här igen, säger damtränaren Roar Hjelmeset. 

Japp. Där är vi nog alla överens.

En resa som startade med ett chockerande besked, sedan fortsatte med tårar, vrede, hån och folklig kärlek har nu nått sin slutstation. 

Stationen är i och för sig vacker.

Idrottens högsta rättsliga instans Cas huserar (naturligtvis) i ett slott. Orten är Lausanne, landet Schweiz, och det är här Therese Johaug förhörs i dag. 

Personligen hade jag hoppats att vi inte behövt uppleva denna sista vända. Redan från dag ett i denna cirkus skrev jag att runt ett års avstängning var ett okej straff - och därför kändes Norges idrottsförbunds dom på 13 månader rätt logisk.

Men nu blev det inte så enkelt. 

Internationella skidförbundet (Fis) överklagade och därför sitter nu Therese Johaug på den anklagades bänk igen.

Säkert väldigt orolig.

För det är sannerligen inte helt enkelt att veta exakt vad denna lätt oberäkneliga instans kallad Cas till slut kommer fram till. 

Glöm frikännande 

Det känns möjligen mer troligt att avstängningen förlängs än kortas ned, men det är förstås bara en gissning.

Men ett totalt frikännande?

Aldrig.

För vilka fina ursäkter som än används kvarstår det allt handlar om:

Therese Johaug testades positivt för en anabol steroid.

Själv tillbringade jag helgen i Norge där det muttrades en del över vad Marcus Hellner sagt i en intervju med NSD i lördags.

Den svenske skidstjärnan använde ord som "sjukt klantigt" om Johaug och landslagsläkarens agerande. Och Hellner fortsatte med att Johaug "förtjänar att straffas" då hon haft ett otillåtet medel i sig.

Jag kunde inte ha sagt det bättre själv.

Vare sig jag eller Marcus Hellner tror för ett ögonblick att fallet Therese Johaug handlar om systematisk, eller ens medveten, doping.

Det var ett misstag. Men det var också verkligen sjukt klantigt. Och därför ska Johaug dömas för ett dopingbrott.

Men i Norge vill man inte riktigt se det så. Jag vet inte hur många hundratals ilskna mejl jag fått där avsändaren rasar över att Johaug pekas ut som dopad.

Det är rätt fascinerande.

Bara att anpassa sig

Jodå, vi kan verkligen diskutera om det regelverk som i dag tillämpas är rättvist. Om det inte borde skrivas om. Om det inte borde tas större hänsyn när det är uppenbart att den aktive handlat i god tro.

Men där är vi inte i dag. Idrotten har de regler de har, regler som alla därför bara har att anpassa sig till. 

Oavsett om du är en östeuropeisk kraftsportare eller norsk skidprinsessa.

Så låt mig vara tydlig:

Om idrottens högsta rättsliga instans nu dömer Therese Johaug en lång avstängning för bruk av anabola steroider så kan vi sluta med hårklyverierna.  

Då är det bara att konstatera fakta. 

Hon var dopad.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag