Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Tomas Pettersson

Pettersson: Vilken väg väljer du, Charlotte?

En kille som heter Frans har kvällen igenom sjungit om att han inte är ledsen för några miljoner svenskar.

Samtidigt i en helt annan del av världen:

En skidsäsong tar slut.

Och det är heller inget vi ska vara speciellt ledsna över.

Slutet blev nu bara logiskt.

Den norska superduon Therese Johaug och Martin Johnsrud Sundby levererade var sin maktdemonstration, defilerade hem sina segrar i så väl Ski Tour Canada som den totala världscupen.

Och det är bara att tacka för en dryga tre månader lång lektion.

Sveriges avslutning?

Ungefär lika väntad.  Charlotte Kalla sjönk ner till en tolfte plats i touren, en femte plats i totala världscupen och kan summera en säsong som inte alls blev som hon tänkt.

Marcus Hellner dalade även han genom fältet, men lämnar ändå Kanada med ett par goda besked och kan hoppas på en betydligt roligare vinter 2016-17.

Därmed var säsongen över.

Kommer ni ihåg hur den började?


Så strålande. Så spännande. Så löftesrik med fyra blågula pallplatser på tre dagar i alla gråkulörers moderstad Kuusamo.

Men nä, det var inte löften som blev riktigt infriade.

Stina Nilsson fick nu närmast ensam bära nationens förhoppningar om pallplaceringar på sina unga axlar – och gjorde det förbluffande bra.

Men ett gäng krassliga profiler, en sprintsatsning utan effekt på herrsidan, en smula (jo, faktiskt) stolpe ut gjorde annars det här till vinter vi lär glömma rätt fort.

Och det fanns förstås ytterligare en anledning:

När landslagets största stjärna inte är det självklara lok vi vant oss vid så går ju allt plötsligt så mycket trögare.


■■ Och allt landar till slut i en fråga med ett ytterst intressant svar:

■■ Vilken väg väljer du nu, Charlotte Kalla?  


28-åringen såg på förhand Ski Tour Canada som ett kul äventyr, som en sista chans till att hitta den toppform som försvann redan en vecka efter den där helgen i Kuusamo.

Det gick inte alls.

Det kanadensiska äventyret förvandlades i stället till en långsam, plågsam mjölksyrefylld resa mot tourens sista mållinje.

Och reaktionerna här hemma har varit...tja, emellanåt smått olustiga.

Tonen i de mejl som rasar in till mig efter varje nytt Kalla-misslyckande har varit så elaka, så fördömande, så fyllda av krav på rabiata sågningar av Charlotte Kalla.

Jag tycker vi lugnar ner oss lite, va?

Konstaterar i stället att den här säsongen blev medioker. Och koncentrerar oss sedan på vad som bör ske nu.

Och som jag ser det har Charlotte Kalla två val:


1) Den enkla vägen.

Mer exakt: Fortsätta lita på sin omgivning och sitt vanliga upplägg med några mindre justeringar. Luta sig tillbaka mot tryggheten i det faktum att det faktiskt bara är ett år sedan Kalla var i sitt livs form med världscupseger och ett regn av VM-medaljer som resultat.

Att se detta som ett mellanår. Ett försök som gick snett. Och sedan överge tanken på att på att Kalla är den typ av åkare som kan hålla absolut toppnivå en hel säsong igenom.

Och i stället fokusera på det som Kalla varit allra bäst på genom alla år:

Skapa en sylvass formtopp under de dagar mästerskapen pågår.


2) Den svåra vägen.

Mer exakt: En total omstart. Kalla har elva säsonger bakom sig i världscupen, utan större förändringar, med samma tränare (Magnus Ingesson) vid sin sida de flesta av åren. Nu kan tiden vara här att se över alla delar i jakten på en nystart: Tränaren, träningsupplägget, kosten, mentala coachen och hela faderullan.

Leta nya impulser för att inte stagnera i sin utveckling. Utöka samarbetet med de norskor som uppenbarligen utvecklas snabbare.

Helt enkelt ifrågasätta allt det gamla – och öppna upp för allt det nya.

Hur det blir?

Jag skulle bli högst överraskad om inte Charlotte Kalla väljer det första alternativet. Hon har alltid varit en person som föredrar gamla säkra rutiner före nya utflykter på okänd mark.

Det behöver inte vara fel.

Men som alltid brukar det bästa valet mellan två ytterligheter vara att skapa sin egen, gyllene medelväg som alternativ.


■■ Så lycka till, Charlotte Kalla.

■■ Efter tremilen i Lahtis den 3 mars 2017 vet vi om du hittade den rätta vägen.