Foto: Fredrik Sandberg / TtFoto: Fredrik Sandberg / Tt
 Foto: Fredrik Sandberg / Tt
Foto: Peter Klaunzer / Epa / TtFoto: Peter Klaunzer / Epa / Tt
 Foto: Peter Klaunzer / Epa / Tt
Foto: Nils Petter NilssonFoto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson
Tomas Pettersson

Var det inte guld ni vill ha?

Publicerad

FALUN. Charlotte Kalla placeras på den andra, klassiska, sträckan i dagens VM-stafett.

Så hur tänkte ni egentligen nu?

Var det inte ett guld ni ville ha?

I takt med de svenska damernas förbluffande framgångar här i Falun har spekulationerna om vilka som ska få åka dagens stafett blivit allt mer spretande. Men diskussionerna har alltsomoftast slutat med att någon sagt ungefär det här:

- Det blir nog inga skrällar ska ni se. I slutändan brukar landslagsledningen alltid lita på sina beprövade kort.

Så slår klockan 17.00. Rikard Grip ringer upp TT:s reporter här i presscentrat för att lämna laget. Och en stund senare hörs ljudet av klappret från tappade murvelhakor i skrivborden.

Ingen Ida Ingemarsdotter? Sofia Bleckur på första? Stina Nilsson på sista?

Hoppsan.

Men framför allt:

Charlotte Kalla på den andra?

DEN ANDRA?

Och precis där känns det som allt blev väldigt konstigt.

 

Efteråt strömmar det en del reaktioner i sociala medier på temat att uttagningen är modig, att den visar att nu går Sverige verkligen för guldet.

Jag tycker precis tvärtom.

För så här är det:

1) Det finns bara ett lag som kan sno guldet från Norge i dag och det är förstås Sverige.

2) Sveriges allra vassaste anfallsvapen är världens bästa fristilsåkare Charlotte Kalla.

3) Nu ska hon användas till försvar.

Landslagsledningens tankegång är förstås att se till att Therese Johaug inte ska spräcka fältet på den andra, klassiska, sträckan. Att man därför låter sin bästa åkare ta matchen.

Det finns en logik där.

Om man är nöjd med ett silver.

Charlotte Kalla kan säkert hänga på Johaug hela vägen. Däremot tror jag inte alls att Kalla klarar av att kunna gå i från Johaug på en klassisk sträcka.

Något Kalla däremot mycket väl kunnat göra mot Astrid Jacobsen på den tredje sträckan i fristil.

Och därmed försvann också Sveriges bästa chans till ett guld.

 

Jag hade hellre sett till exempel Sofia Bleckur åka mot Johaug. Det är inte alls omöjligt att formtoppade Bleckur kunnat hålla kontakten med den norska duracellkaninen i 5 kilometer.

Och då hade Sverige haft sitt bästa guldvapen kvar.

Nåja.

Nu blir det inte så. Nu är det upp till Maria Rydqvist och Stina Nilsson att göra sina livs lopp på de avslutande sträckorna för att Sverige ska ha en chans att vinna det där guldet.

Det kan fortfarande gå. Är Stina Nilsson med Björgen ända in på upploppet är det till och med fullt möjligt.

Men vägen dit känns nu väldigt mycket svårare än den behövt vara.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kommentera och läs andras kommentarer Regler & villkor
Till Expressens startsida

Mest läst i dag