Tomas Pettersson

Truppen kan ge Norge elände

Publicerad

ÖREBRO

En trupp kliniskt fri från sensationer.

Däremot fylld av åkare som precis när det behövs som mest plötsligt börjar åka som allra bäst.

Det här en bra trupp. Det här är en trupp som kommer att fixa VM-medaljer.

Det här är en trupp som kan ge Norge ett elände i Falun.

När förbundskaptenen Rikard Grip nyss presenterade truppen till VM i Falun gjorde han det efter några dagars konstant bingo-känsla här i Ånnaboda.

Efter varje lopp har frågetecken rätats ut till utropstecken.

Charlotte Kalla har hittat formen, Calle Halfvarsson har behållit sin, Johan Olsson är tillbaka, Stina Nilsson imponerar, Marcus Hellner åker allt stabilare, Emil Jönsson har på fått ordning på sig själv.

Och så vidare.

Ja, jösses, till och med Anders Södergren lyckas i elfte timmen visa att han är redo för ett sista mästerskap.

Så ja, det har varit en bra vecka för landslagsledningen.

Någon timme före truppen skulle presenteras så visade sedan plötsligt Teodor Peterson en ganska rejäl skymt av sitt forna jag.

Och det var faktiskt det allra viktigaste som hände denna dag för svensk längdåkning.

 

Konkurrensen i norska sprintlaget är så hård att exemplevis Sondre Turvoll Fossli petades som sista man. Fossli som varit i final i tre av de fyra världscupsprintar han åkt den här säsongen.

I Sverige?

Där har landslagsåkarna tillsammans skrapat ihop till en (1) enda finalplats på hela säsongen.

Skillnad, det.

Att Emil Jönsson visade klass här på SM i eftermiddags var efterlängtat, men sprintherrarna behöver mer än "bara" Jönsson. De behöver också en Teodor Peterson modell 2014.

Och efter sitt silverlopp verkar Peterson så lugn, så trygg i att han är på rätt väg i jakten på VM-formen att det smittade av sig även på mig.

 

Truppen i övrigt?

Högst förväntad. Faktiskt precis den jag tog ut i dagens tidning - där jag dock fegade och lämnade sista herrsprintplatsen öppen.

Men alla svenska åkare med någon chans till VM-medalj har sedan länge varit klara för Falun.

Och ur medaljsynpunkt var det mest av akademiskt intresse vilka som skulle få de allra sista platserna.

Kul för Johan Edin, kul för Jennie Öberg - men för Sveriges medaljskörd i Falun spelar det förstås ingen som helst roll.

För allt är som vanligt.

Det är till Kalla, Hellner, Olsson, Halfvarsson och de andra sedan länge etablerade stjärnorna som vi får vända med sig böner om medaljer i Falun.

Plus naturligtvis vår nya superstar Stina Nilsson.

Så kommer de att lyssna? Kommer vi att bli bönhörda?

Absolut.

Själv ser jag framför mig en repris av VM i Val di Fiemme. Med sju svenska medaljer som slutfacit.

Men mer än så kan vi nog inte begära.

 

Till sist. Maria Rydqvist är förbannad. Carl Quicklund besviken. Precis som det ska vara. Men jag har svårt att hetsa upp mig över de petningarna.

Det enda lilla konstiga med truppen var att man redan nu placerade Jennie Öberg som reserv i VM-sprinten.

 Jag hade låtit Öberg och Magdalena Pajala tävla om den platsen i världscupsprinten i Östersund i stället.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag