Tomas Pettersson

Trodde Petter var smartare

Publicerad

Det var en sen eftermiddag i september 2012.

Petter Northug vände sig om på gårdsplanen i Framverran och pekade på en blänkande Audi A7 som stod parkerad framför oss.

- Visst är den fin? Jag har precis fått den. Vill du åka med?

Självklart ville jag det.

I går morse kraschade samma svarta Audi våldsamt in i ett vägräcke i Trondheim.

I går morse kraschade Petter Northugs karriär.

Än vet vi inte alla detaljer om vad som hänt. Än vet vi inte exakt vad som fick Petter Northug, 28, att sätta sig bakom ratten. Än vet vi inte vad som nu kommer att hända.

Men det vi vet räcker och blir över.

Petter Northug var berusad.

Petter Northug körde bil.

Petter Northug var så berusad att han blåste på rakt över en rondell, mejade ner ett par vägskyltar och kraschade in i ett vägräcke.

Eller med andra ord: Petter Northug utgjorde en fara för allt och alla i sitt kraftpaket till lyxbil.

För en sådan idioti finns inget försvar.

 

Att efter en lång natt på krogen välja att sätta sig i förarsätet, starta sin bil och ge sig ut på allmänna vägar är så dumt, så farligt, så omdömeslöst, så respektlöst mot sin omgivning.

Jag trodde jag lärt känna Petter Northug. Jag trodde verkligen Petter Northug var smartare än så.

Jag hade fel.

Och i resten av sitt liv lär nu den norske skidkungen på olika sätt få betala för sin dumhet.

Det är bra.

Petter Northug ska naturligtvis straffas hårt. Det finns liksom inga alternativ.

Jag kan inte påstå att jag är någon expert på norsk lagstiftning, men förstår jag allt rätt låter det som att ett kortare fängelsestraff kan vänta.

Men det är bara en del av den storm av elände som nu kommer att drabba 28- åringen.

Vilka norska barn kommer i fortsättningen se upp till sin tidigare idol? Vilka sponsorer vill fortsätta samarbeta med Petter Northug? Vad säger landslagskollegorna? Konkurrenterna? Vännerna? Norska folket?

Eller så här:

Vilka vill överhuvudtaget förknippas med den tidigare nationalidolen?

Jag vet inte.

Bara att de i dag är betydligt färre än i förrgår.

 

Petter Northug har alltid varit något av skidsportens egen bad boy. Gått sina egna vägar. Provocerat sin omgivning. Häcklat konkurrenter. Samarbetat med kontroversiella sponsorer. Skapat ständiga rubriker.

Så länge norrmannen presterat i skidspåren har han ändå på något sätt alltid blivit förlåten.

Men 2014 har det mesta gått fel.

Det blev ingen seger i Tour de ski.

Det blev ingen total världscupseger.

Det blev ingen medalj i OS i Sotji.

Det blev i stället en fyllekörning som slutade i ett vägräcke. Och den här gången blir det oerhört mycket svårare att bli förlåten för Petter Northug.

Det enda positiva i hela denna sorgliga historia är att ingen oskyldig kom i vägen för Northugs bil. Att ingen skadades allvarligt.

 

---

Skidkarriären?

Tja, jag skrev redan för ett par månader sedan att vi nog lär få uppleva VM i Falun 2015 utan Petter Northug på startlinjen.

Efter den här Svarta Söndagen finns det verkligen ingen anledning att ändra på det tipset.

---

Det var den 18 september 2012 som jag i en halvtimme åkte en sväng med Petter Northug på skogsvägar i trakterna kring föräldrahemmet i Framverran.

Den splitternya Audi A7:an spann som en katt. Petter Northug själv verkade lycklig som ett barn bakom ratten i sin nya leksak. Även om han sa att helst av allt hade han velat ha en R8 - Audis än lyxigare sportbilsmodell.

- Men är du skidåkare i Norge kan du inte köra en R8. Då skulle folk titta elakt på mig, sa Northug.

Och fortsatte:

- Då går det bättre med den här.

I dag vet vi alla att det inte alls gick speciellt bra. I dag tittar i stället en hel nation elakt på Petter Northug.

Hur tänkte du egentligen? Hur kunde du vara så dum? Hur kunde du ens i ett berusat ögonblick tycka att det var en bra idé?

Nej, Petter. Jag kommer aldrig att förstå.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag