Foto: Ylwa Yngvesson
 Foto: Ylwa Yngvesson
Tomas Pettersson

Tid att gratulera FIS till fiaskot

Publicerad

LENZERHEIDE. Bara tre tävlingsdagar avverkade.

Men en sak står redan klar.

Det är hög tid att gratulera internationella skidförbundet till ett praktfiasko.

Tour de ski är inne på sitt tionde år. Fram till i år har det i stort sett varit en obruten succé.

Publiken har älskat upplägget.

Åkarna också.

Men så kom 2016 och plötsligt blev allt fel.

Det internationella skidförbundet (Fis) har ett uttalat mål med Tour de ski: Att spänningen ska leva så länge som möjligt.

Drömscenariot är maximalt utdragen dramatik. Att avståndet mellan alla åkare är så litet som möjligt när klättringen startar uppför Alpe Cermis den sista dagen.

Så blir det inte i år. Inte ens nära.

Och Fis-herrarna kan inte skylla på någon annan än sig själva.

 

Så låt mig komma med ett råd: Gör om. Gör rätt.

 

Mer exakt så här:

1) Ändra upplägget.

Det nya programmet med en inledningen med tre knallhårt utslagsgivande lopp på hög höjd kan ju låta rafflande.

Men kombinerat med åtgärden att slopa den långa, utjämnande jaktstarten i Toblach så innebär det nya upplägget att risken är överhängande att det mesta avgörs för tidigt.

Som nu.

Haveri.

2) Slopa bonussekunder.

Jo, de får gärna vara kvar något spurtpris i de längre masstarterna. Gärna tidigt i loppen. Men aldrig mer än två - och framför allt aldrig några bonussekunder till de tre första åkarna i mål.

Det är bara korkat och onödigt.

3) Öka sprintloppens värde.

Som det är nu ger det alldeles för lite sekunder att lyckas i ett sprintlopp jämfört med distansloppen. Och då är ändå det dessutom fyra fler distanslopp under Tour de ski.

Det måste utjämnas.

4) Se över världscuppoängen.

Att det räknas som en världscupseger att vinna söndagens jaktstart är bara konstigt.

Jag menar. Sundby startade ju med en minut och 18 sekunders försprång.

Rättvist? Icke.

Tänk så här: Och om någon rackare längre bak i fältet skulle få till sitt livs lopp, åka snabbast av alla - och klättra från säg 82:a till 31:a plats skulle den åkaren få exakt 0 världscuppoäng.

Och att Sundby dessutom fick 15 bonussekunder för att han var först i mål är bara idiotiskt.

 

Det finns mera. Men fixar ni till detta har ni i alla fall kommit en bit på väg, Fis.

 

* * *

Så vad finns kvar att bry sig om för oss svenskar?

Två saker:

1) Sprinten i Oberstdorf på tisdag.

Där kan än en gång åkare som Stina Nilsson & Ida Ingemarsdotter slå till.

Och varför inte Hanna Falk.

2) Den bronsfärgade duellen.

Många (jag också) hade hoppats att Charlotte Kalla skulle kunna krympa avståndet upp till norskan Heidi Weng i denna jaktstart.

Det gick inte. I stället utökade Weng avståndet ner till totalfyran Kalla med några sekunder.

Men här lever i alla fall dramatiken. Även om jag personligen har svårt att se Weng annat än som klar favorit till att hålla undan.

Hon är ju för övrigt väldigt rolig, denna norska.

Som när hon på fullaste allvar under SportExpressens tv-intervju börjar orera om hur mycket bättre det skulle vara om Kalla blev trea i stället för henne själv.

– Annars blir det ju tre norskor på pallen, säger Weng.

Sant.

Så då är det väl bara att börja bromsa då, Heidi.

 

Till sist. Vi säger adjö till Lenzerheide. Adjö till ett Fis-haveri till Tourstart, adjö till en helg av svenska besvikelser - och åker mot tyska Oberstdorf. Det kan bara bli bättre.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag