Tomas Pettersson

Straffet var överraskande milt

Publicerad

Privatpersonen Petter Northug har fått sin dom.

Skidåkaren Petter Northug väntar fortfarande på beskedet om vad den egentligen innebär.

Han är verkligen inte ensam om det.

Petter Northug gjorde förstås det enda rätta i tingssalen i Trondheim när de sex åtalspunkterna gicks igenom.

Han erkände.

Erkände.

Och erkände.

Det mesta av historien som berättades i den fullsatta salen har vi hört förut. Den var fortfarande lika solkig, trist och motbjudande.

En fylla som gick utom all kontroll. Ett idiotiskt beslut. En vansinnesfärd bakom ratten. Och ett efterspel fyllt av panik och lögner.

I dag klubbade det norska rättssystemet priset för galenskapen: 50 dagars fängelse, 185 000 norska kronor i böter, indraget körkort i minst fem år.

Det var faktiskt ett överraskande milt straff.

 

Att fängelsestraffet (eller tid med fotboja) i praktiken nu stannar vid "bara" 48 dagar ökar på alla sätt chanserna till att Petter Northug kommer att kunna vara med under VM i Falun.

Vi vet ännu inte när straffet ska avtjänas. Jag anar att det troliga är att Northug bedöms som "säsongsarbetare" - och därmed kan få avtjäna sitt straff efter sin säsong.

Men även om Northug, mot förmodan, tvingas avtjäna straffet omgående så behöver det inte förstöra chanserna till en VM-start.

Nej, han kommer inte att kunna vara med i starten av världscupsäsongen.

Nej, han får inte lämna Norge under sin eventuella strafftid.

Men det behöver egentligen inte betyda speciellt mycket för Northugs klass som åkare när VM i Falun startar i februari.

Minns bara Dario Cologna förra säsongen. Schweizaren missade på grund av skada hela starten på säsongen, hann bara med en världscuphelg innan OS - men lämnade sedan Sotji med två individuella guld.

Så jag tror vi lugnt kan räkna med Petter Northug på startlinjen i Falun. Dessutom förmodligen en Petter Northug i toppform.

Men visst, hur han kommer att tas emot i Falun är däremot förstås en helt annan fråga.

 

Sedan finns det förstås en aspekt till i denna alkoholdoftande röra.

Borde en dömd brottsling ens få representera Norge? Speciellt om han kanske inte ens hunnit avtjäna sitt straff?

I Sverige stängdes till exempel fotbollsspelaren Alexander Gerndt av fem månader från landslagsspel efter att ha dömts för misshandel i tingsrätten.

I USA stängdes simmaren Michael Phelps förra veckan av i sex månader från landslaget efter att det uppdagats att han kört rattfull.

Men i Norge är detta en ickefråga.

Norska skidförbundet gjorde tidigt klart att vad än efterspelet blir till fyllekörningen så påverkar det inte Petter Northugs vara eller icke vara i landslaget.

Rätt eller fel? Jag lutar nog med viss tvekan åt det förstnämnda.

Idrottsrörelsen i rollen som domstol över brott genomförda utanför sportens värld är sällan en speciellt lyckad modell.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag