Tomas Pettersson

Northug missar VM? Knappast

Publicerad

Rubrikerna i Norge säger alla samma sak: Petter Northug kommer att missa VM i Falun.

Men blir det så?

Knappast.

Jag vet inte om ni kunnat/orkat sätta er in i den numera årligt återkommande kontraktssåpan runt det norska skidförbundet och Petter Northug.

Väldigt förenklat är det här vad det handlar om:

1) Petter Northugs personlige mångmiljonsponsor Coop vill säja produkter med hjälp av Northugs namn.

2) Skidförbundet, som sponsras i sin tur av Coops konkurrent, säger blankt nej till det under den period Northug ingår i landslaget.

Senast i morgon lördag måste parterna komma överens och Northug signera det så kallade representationsavtalet.

Utan avtal får inte Northug representera landslaget.


Men nu har förhandlingarna strandat på att skidförbundet kräver att Northug inte heller får representera Coop under en månad e-f-t-e-r tävlingssäsongen till våren.

Stall Northug anser att det är orimligt.

Och jo, det låter verkligen som ett lika snålt, som provocerande, krav från förbundets sida.

Och det kan slå alldeles, alldeles fel.

 

Så här är det nämligen:

Norska folket vill se Petter Northug representera Norge i Falun. Norska folket vill se Petter Northug leka hem VM-guld på svensk mark.

Punkt slut.

Om förbundet omöjliggör detta på grund av en sponsorteknikalitet gällande tiden efter säsongen kommer det att utlösa en orkan av vrede.

Jag är högst tveksam till att förbundspamparna orkar stå emot den.

Så vad händer nu egentligen?

 

Det finns några olika alternativ:

1) Northug viker ner sig.

I så fall skriver han på avtalet som det är - men när avtalstiden är över 30 april 2015 lämnar han förmodligen landslaget för all framtid till förmån för Coop.

2) Förbundet viker ner sig.

För att undvika folkstormen trixar man fram en kompromiss som gör att Northug får rätt att representera Coop under april månad.

3) Avtalet skrivs inte på i morgon.

Och då ska det ju formellt vara klart. Ingen Northug i världscupen. Ingen Northug i VM i Falun.

Men så enkelt är det nog inte.

 

Ta till exempel detta:

Om tre veckor är det nationell säsongspremiär i Beitostölen där alla norska landslagsåkare är på plats och representerar sin klubbar.

Vad händer om den uppenbarligen formtoppade Petter Northug då kör skiten ur alla landslagsmän - men ändå inte får vara med i världscuppremiären helgen efter?

Det kommer att bli ett ramaskri.

Samma sak i slutet av januari. Norska mästerskapen i Röros. Än en gång är alla landslagsstjärnor på plats. Än en gång representerar de sina klubbar vilket öppnat för Northug.

Vad händer då om Petter Northug visar sig vara bäst av alla norrmän bara tre veckor före VM? Men ändå inte ska få åka för sitt land?

 

Tja, man kan ju ana hur det skulle låta. Och vilken fullständigt massiv press det skulle bli på det norska skidförbundet att ändra sitt beslut.

Så även om inget avtal undertecknas i morgon, även om det då basuneras ut att Northug missar Falun-VM, så skulle jag ta allt med en skeptisk nypa salt.

Det finns ju 109 dagar kvar att ändra sig på.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag