Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Tomas Pettersson

Pettersson: Klokaste mening jag hörde i dag

Emil Iversens uttalande hyllas av Tomas Pettersson.
Foto: Yuri Kochetkov / Epa / Tt
Norske landslagschefen Vidar Löfshus.
Foto: Nils Petter Nilsson

BEITOSTÖLEN. Den nye norske världsstjärnan Emil Iversen lutar sig tillbaka i stolen, funderar någon sekund, suckar - och säger sedan:

– Om nu hela världen ändå tycker att det vi håller på med är fel så måste vi ju faktiskt ta oss en funderare över det.

Tack för det, Iversen.

Det var den klokaste mening jag hörde på hela dagen.

Detta var dagen när en internationell expertgrupp gav norsk skidsport klartecken att fortsätta med sina rutiner vad gäller astmamedicinering.

Så då vet vi.

Det är alltså helt okej att fortsätta andas in astmamedicin i en apparat designad för lungsjuka mellan tävlingsloppen.

(Även gömd i en lastbil för att inte något barn ska behöva se allt.)

Det är alltså helt okej att behandla juniorer med samma nebulisator i förebyggande syfte inför ett JVM-lopp.

(Även om ynglingarna i fråga aldrig diagnosticerats för astma).

Tack för klargörandet, liksom.

Men då återstår en fråga:

Är det verkligen så här vi vill ha det?

Pressdagen här i Beitostölen började med att en man vid namn Torbjörn Skogstad klev upp på en scen, tittade ut över ett 50-tal reportrar och började prata.

I Sverige är Skogstad knappast ett känt namn. Men som ordförande i Norges skidförbunds längdåkningskommitté är han Big Boss här borta.

Skogstad berättade att han fått ett förhandsbesked den pågående utredningen - trots att den väntas helt klar först i januari.

Att beskedet är att det inte finns någon anledning att dra i handbromsen och ändra på några rutiner. Till exempel användandet av de nebulisatorer som det råder totalförbud mot i det svenska landslaget.

– Nej, det har inte kommit något besked om att vi måste sluta med det, säger Torbjörn Skogstad.

– Så det fortsätter vi med, säger landslagschefen Vidar Löfshus.


Och då är vi alltså tillbaka på ruta ett.

För det är ingen nyhet att nebulisatorer är tillåtna enligt alla dopingregler. Det är ingen nyhet att det inte finns något medicinskt förbud mot att behandla personer med astmamedicin - trots att de inte är astmatiker.

Men det jag hoppats på vad att etiken skulle ta en större plats i denna granskning. Att man lyfte ögonen från provrör och mikrogram till de känslor som Norges rutiner faktiskt skapat. Att man skulle komma fram till någon slags samsyn över alla gränser vad är bäst för sportens framtid.

Tjena.

Och därmed lär den här soppan fortsätta att puttra på vintern igenom.


Jag har nästan tappat räkningen på hur många norska landslagsåkare jag pratat med under dagen (de är ju faktiskt så evinnerligt många).

De flesta valde att ligga lågt med sina åsikter om astma-gate. Klargjorde bara att man litade fullt ut på sitt förbunds direktiv.LÄS MER: Emil Iversen om kärleksryktena med Stina Nilsson: "Pratat ut"Och kritiken Sverige ville man helst inte kommentera. Med ett par undantag.

Som Astrid Jacobsen:

– Vi har gett den här expertgruppen full insyn. Och för oss är deras åsikt viktigare än vad än någon svensk landslagsläkare tycker, säger 29-åringen.

Som Sjur Röthe:

– Det är bara tråkigt. Ibland skulle jag önska att vi alla bara kunde sätta oss ner i ett rum tillsammans och diskutera igenom det här i stället, säger 28-åringen.

Kanske det.

Annars är jag mest förbryllad över förhandsbeskedet från denna grupp av internationella experter.

Jag menar; Om man redan nu ger klartecken för att Norge får köra vidare som vanligt - vad är det då de ska pyssla med fram till januari?

* * *

Till sist. Jo, det blev förstås en del prat om Therese Johaug även denna dag. Alla verkar överens om vad managern Jörn Ernst sa i SPORT-Expressen i tisdags: Den här säsongen är med alla sannolikhet ödelagd.

Om inte?

Tja, då får nog Kalla & Co se upp.

– Om man ser det som att Therese nu sitter på bänken så kan jag inte för mitt liv se att det finns en bättre avbytare i världen. Hon kan bara hoppa in direkt, säger damtränaren Roar Hjelmeset.