Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Tomas Pettersson

Pettersson: Kärleken är en smula blind

Foto: Ylwa Yngvesson
Foto: Marius Simensen / DIGITALSPORT BILDBYRÅN
Foto: Hakon Mosvold / AP TT NYHETSBYRÅN

BEITOSTÖLEN. Åtta av tio norrmän litar på att Therese Johaug talat sanning i sin förklaring till sitt positiva dopingtest.

Kommentar till det?

Möjligen att det där ordspråket faktiskt verkar stämma.

Att kärleken är en smula blind.

Efter en lika lång som emellanåt vådligt halkig bilfärd från Oslo bromsar jag (försiktigt) in på en parkering i Beitostölen.

I skymningsmörkret hejar jag på norska landslagsstjärnan Heidi Weng som bara förskräckt joggar vidare i mörkret.

Det är väl så det är.

Efter de senaste månadernas kölhalning av norsk skidsport i världens medier vinner min yrkeskår knappast några popularitetspriser bland Weng & Co.

Däremot verkar populariteten runt höstens huvudperson tämligen obruten. I alla fall från det norska folkets sida.

Det var TV2 Norge som under tisdagen presenterade en opinionsundersökning där man frågat det norska folket i vilken grad de litade på att Johaug talat sanning om vad som egentligen hände de där dagarna i Livigno.

78,4 procent av de tillfrågade ställde sig bakom Therese Johaug.

Jag är inte alls överraskad.

Däremot fortsatt fascinerad.Ända sedan dag ett har jag varit fullständigt övertygad om att Therese Johaug inte medvetet dopat sig med anabola steroider. Och jag ser ingen anledning att ändra på den åsikten.

Men det är en sak.

Therese Johaugs förklaring är något annat.

Den känns fortfarande som vi saknar någon pusselbit. Den som kan göra det mer begripligt hur det helt obegripliga kunde ske.LÄS MER: "Jag ska till Finland i krig - så funkar det"Men just här i Norge verkar jag uppenbarligen vara ganska ensam om den åsikten.

I måndags tillbringade jag en timme med Johaugs manager Jörn Ernst. Han berättade länge om folkets stöd till Therese Johaug. På sociala medier. På gatan. Bland sponsorer. Eller om man så vill: Ungefär överallt.

Det var en rätt fin historia.

Och samtidigt fortfarande lätt förbluffande.


Hade någon frågat mig för ett halvår sedan vad jag trodde reaktionen i Norge skulle bli om någon av deras största stjärnor testade positivt för anabola steroider hade jag väl svarat:

1) Totalt ramaskri.

2) Brutalt fördömande.

3) Akut påtvingad landsflykt.

Hej bara, vad fel jag hade.

Samma Norge som i alla år varit kategoriskt i sitt fördömande av dopingtagna utländska åkare - oavsett bortförklaringar - sluter nu upp runt sin egen fallna stjärna Therese Johaug.LÄS MER: Therese Johaugs säsong "sannolikt ödelagd"Det är möjligen bara ännu ett bevis på att vi alla är oss själva närmast. Ett bevis på vilken särställning denna 28-åring har i norsk i drott.

Och inte minst:

Ett bevis på att om bara kärleken är stor nog så är vi alltid redo att förlåta.