Foto: Ylwa YngvessonFoto: Ylwa Yngvesson
 Foto: Ylwa Yngvesson
Foto: Nils Petter NilssonFoto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Nils Petter NilssonFoto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Robert Nyholm Propic.SeFoto: Robert Nyholm Propic.Se
 Foto: Robert Nyholm Propic.Se
Tomas Pettersson

Hur kunde det bli så här?

Publicerad

FALUN. Det tog bara ett år.

Tolv månader för att gå från medaljregn till ökenresultat, från himmel till elände, från grasserande guldfeber till rossliga luftrör.

Nu är vi tillbaka till platsen där festen pulserade de där dagarna 2015.

Och alla undrar vi väl samma sak:

Hur kunde det bli så här?

Det är den 1 mars 2015.

Det sista loppet i Falun-VM är just avslutat. I snögeggan har Petter Northug just spurtat sig till sig sitt fjärde guld.

Någon meter efter korsar Johan Olsson mållinjen som bronsmedaljör i det som kan ha varit hans sista lopp i landslaget.

En halvtimme senare står jag och pratar med en rätt bedrövad Calle Halfvarsson. Hans VM blev en enda besvikelse.

– Det känns jävligt trist, säger Halfvarsson.

Och när jag frågar honom om framtiden för herrlandslaget, en framtid utan åkare som Johan Olsson, är Halfvarsson brutalt ärlig.

– Jag hoppas jag har fel. Jag hoppas jag själv kan kliva fram Men... jag tror nog alla kanske ska förbereda sig på några magrare år.

Ett knappt år senare är jag tillbaka på samma plats. Och ordet "magrare" räcker liksom inte till för att beskriva på den säsongen herrarna haft.

Det har varit en framgångsmässig svältkatastrof.

 

 

Samtidigt som damerna (läs framför allt Stina Nilsson) säsongen igenom samlat ihop pallplaceringar i en lika stabil som imponerande ström så herrarnas mörker bara tätnat för varje helg.

Mer exakt:

När Skidspelen startar i dag är Sveriges högst placerade åkare i den totala världscupen Emil Jönsson på en 33:e plats.

Trettiotrea.

Men Jönsson (rosslig) kommer inte till start. Så av de startande är det i stället Martin Johansson som har högst ranking (43:a).

Fyrtiotrea.

– Hur det låtit i Norge om läget varit så för oss? Det är en bra fråga. Jag klarar inte en av att svara på den. Men... stämningen hade inte varit god, säger Petter Northug.

 

Egentligen är det lite fascinerande att stämningen ändå är rätt god här hemma i Sverige.

Inga högljudda krav på någon ansvarig ledares avgång. Inga sylvassa sågningar av åkare. Inga idiotförklarande av träningsupplägg.

Varför inte?

Därför att det är svårt att ställa ett gäng förkylningsvirus till svars. Svårt att döma ut ett par ärrade och medaljtyngda veteraners beslut att göra något annat med sitt skidliv. Svårt att lägga skulden på de betydligt mindre högklassiga åkare som kastats in på deras platser.

 

Däremot är jag mer nyfiken på vem som bär ansvaret för den generation som försvann.

 

För så här är det:

Efter Marcus Hellners, 30, genombrott har egentligen Sverige bara fått fram två herrar som kunnat hävda sig återkommande på absolut världsnivå: Calle Halfvarsson, 26 och Teodor Peterson, 27.

Nu är (förmodligen) nästa på väg: Oskar Svensson, 21.

Vi brydde oss inte så mycket om detta så länge åkare som Olsson, Anders Södergren, Daniel Richardsson och Lars Nelson stretade på i blågult.

Men så kom denna vinter. Hellner & Halfvarsson däckades av allehanda elände. Jönsson likaså. Och Petersons säsong är rena berg-och-dal-banan.

Kvar finns då...ja, vad då?

En undran över vad som hände med talangutvecklingen i Sverige under de där 5-6 åren.

 

Och en förhoppning om att svensk längdåkning aldrig låter det ske igen.

 

* * *

 

Till sist. Helgens tävlingar i Falun kommer inte att bli samma svenska party som gav nio (rekord!) VM-medaljer för ett år sedan.

Men ge inte upp helt. Charlotte Kalla var så butter i går att jag misstänker att något bra är på gång (lex Sotji), Marcus Hellner samtidigt så ovanligt uppåt att något liknande kan hända där. Och så länge Stina Nilsson startar i ett lopp tittar jag alltid på med spänning.

Annars var superjuniorernas Ebba Andersson & Viktor Thorns planerade starter i helgen det jag sett mest fram emot.

Så vad händer?

Båda blir förkylda.

Någon som är överraskad?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag