Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Tomas Pettersson

Pettersson: Här spelas roligaste hockeyn

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

LULEÅ. Linus Klasen snurrar runt i ännu ett cirkusnummer, HV-backarna frustar frustrerat, Luleåspelarna fortsätter leka hockey - och vad är det nu hemmaklacken sjunger?

"Tråkiga Luleå - Vi är trååå-kiga Luleå" vrålar de banne mig.

Ironin är förstås total.

Inget lag spelar roligare hockey än just detta Luleå just nu.

Det är en underlig kväll här i Coop arena av så många anledningar. Ta bara detta: Klockan är just nu 23.00 när jag sitter och skriver dessa rader.

Och ändå spelar man fortfarande hockey nere på isen. Ändå är publiken helt galet euforisk över matchen de ser.

Eller förresten: Det är inte mycket till match.

Det är ren uppvisning.

Och av alla underligheter som krånglande flygplan, dubbla matcher och uppskjuten matchstart är det ändå en sak som är konstigare än allt annat.

Luleå har på två matchkvällar gjort 15 mål på dryga sju perioders spel.

Femton!

"Puckarna bara trillar in"

8-1 mot Brynäs i lördags. 6-0 mot HV 71 den här kvällen - och däremellan hann Luleå med att peta in en balja även i den uppskjutna matchen mot HV.

Hysterisk form?

Oh ja. Men framför allt riktiga dåliga nyheter till resten av landets elitserielag.

Alla vet att Luleå är det lag som har det tätaste försvarsspelet i serien. Men om nu Luleå även löst koden för att lyckas framåt blir laget fullständigt livsfarligt i ett slutspel.

Så har man det?

- Äh, puckarna trillar bara in just nu. Vi har flyt. Det är inget hokus pokus bakom det här, säger Luleås tränare Thomas " Bulan" Berglund.

Något måste ni väl ha gjort?

- Äh, puckarna trillar bara in, säger Berglund igen.

Och sedan en gång till.

Å andra sidan vore det väl rätt dumt av Berglund att berätta exakt vad det är som plötsligt gjort Luleå till en målorkan.

Det är upp till Ulf Dahlén och hans tränarkollegor att försöka lista ut.

Märkligt energilöst spel

Mitt i all Luleåeufori finns det förstås ett par saker att komma ihåg. Det Brynäs laget krossade i lördags var inne i sin djupaste svacka på flera säsonger. Det HV man nu mosade hade haft en bedrövlig - och låååång - resa till Coop arena.

- Men det är definitivt ingen ursäkt, säger Ulf Dahlén.

Möjligen inte. Men säkert ändå en del av förklaringen till det märkligt energilösa spel serieledaren visade upp kvällen igenom.

* * *

Mycket imponerar med Luleå just nu. Till exempel detta:

I lördags mot Brynäs visade Luleå upp åtta olika målskyttar. Den här kvällen mot HV var det sex olika målskyttar.

Bäst av dem alla: Linus Klasen.

Och jag skulle lätt kunna sätta en hygglig peng på att förbundskapten Mårts (på plats!) har med Klasen i sin nästa Tre Kronor-trupp.

En väldigt vacker gest

Till sist. Matchen (alltså den första) började med att HV 71-kaptenen Johan Davidsson lämnade över en check på 10 000 kronor från sin förening till Luleås fans. Allt som ett bevis på uppskattning för det sätt Luleåfansen agerade under de otäcka minuter Oscar Sundh låg medvetslös på isen 9 oktober.

Det var på alla sätt och vis en väldigt vacker gest.

PETTERSSON OM TABELLTOPPEN

HV är fullt av starka kort

GLAD GETING: Toppar man elitserien är man förstås ett lag fyllt av starka kort. Som suveräne målvakten Gustaf Wesslau, som superduon Krog/Rakhshani, som två av landets bästa Young Guns i form av William Karlsson och Jesper Fasth. Lägg därtill en alltid knökfull hemmaarena.

SUR GETING: Tja, enklaste sättet att hitta svagheterna är väl att sätta på en matchvideo från något av HV:s möten med Luleå den här säsongen. Luleås energiska, uppoffrande, konsekventa jakt på HV-spelare över hela isen, kombinerat med disciplinerat försvarsspel gör HV plötsligt maktlöst.

Skellefteå har mer spets än alla andra

GLAD GETING: Bara att titta i tabellen på kolumnen för gjorda mål. 85 pytsar är ett facit inget annat lag är i närheten av, men så har också Skellefteå en alldeles fenomenal forwardsbesättning. Inget lag i serien kan spela ishockey med sådan fart och spets som detta Skellefteå.

SUR GETING: Vi tvingas leta ganska djupt, men okej: Målvakten Joacim Eriksson har fortfarande kvar att bevisa att han kan ta ett lag ända fram till ett SM-guld. Och med tanke på alla ynglingar får inte den ack så skadebenägne Jimmie Ericsson falla bort. Han är löjligt viktigt för laget i ett slutspel.

Luleå försvarar sig överallt i alla byten

GLAD GETING: Självklart försvarsspelet. Och när man pratar om Luleå så innebär det spelet över precis hela isen i byte efter byte. Längst bak har Luleå också seriens starkaste målvaktspar i Gustavsson/Rautio. Framåt har man två av seriens läckraste lirare i Klasen/Olausson.

SUR GETING: För bara några dagar sedan hade det givna svaret varit målskyttet. Men nu? 15 inösta mål på knappa sju perioder talar ett annat språk. Tillfällighet? Högst oklart. Luleå har annars en klar tendens att satsa så mycket kraft på försvarsspel att energin framåt blir lidande.