Foto: Marius Simensen / DIGITALSPORT BILDBYRÅNFoto: Marius Simensen / DIGITALSPORT BILDBYRÅN
 Foto: Marius Simensen / DIGITALSPORT BILDBYRÅN
Foto: Marius Gulliksrud / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUDFoto: Marius Gulliksrud / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD
 Foto: Marius Gulliksrud / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD
Tomas Pettersson

Ge oss sanningen nu, Johaug

Publicerad

Det har gått en vecka.

En vecka av spekulationer, anklagelser, försvarstal, rubriker och ett vilset famlande i mörkret efter någon form av sanning.

En fråga:

Varför ger du oss den inte, Therese Johaug?

Det var torsdagen den 13 oktober som himlen öppnade sig över Oslo och ett regn av elände öste ner över en norsk nationalhjälte.

Skyfallet av skit har fortsatt sedan dess.

Och prognosen för de närmaste dagarna, veckorna och månaderna lovar ingen som helst ljusning.

I grunden har egentligen inte så speciellt mycket förändrats under de senaste sju dygnen.

Hörnstenarna i historien är desamma:

Therese Johaug har på något sätt fått i sig anabola steroider.

Ingen förstår riktigt hur.

Alla väntar på en slutlig dom.

Men exakt vad Therese Johaug gör vet jag inte riktigt.

Bara att det är alldeles för lite.

 

LÄS MER: Svenska tvivlet: "Då är det skrämmande"


 

Under tiden får vi lära oss namnen på italienska läkare som inte förstår vad den där salvan hade på en läpp att göra, italienska apotekare som inte förstår hur dopingvarningen kunde missas, finska jurister som inte förstår annat än att det måste bli minst ett års straff - och en herrans massa norska medborgare som inte förstår varför alla är så elaka mot deras Therese.

Ja, ni förstår.

Det här leder ju ingenstans.

 


 

De flesta av oss blev säkert rätt berörda av Therese Johaugs korta presskonferens för en vecka sedan. Jag blev det i alla fall.

Förkrossade vuxna människor som totalt bryter samman i direktsändning har ofta den effekten på mig.

Möjligen är jag både en smula naiv och färgad av ett decennium av återkommande möten med Therese Johaug - men precis som för en vecka sedan tror jag fortfarande inte för ett ögonblick att Johaug dopat sig medvetet.

Men så här är det:

För varje dag som går, för varje ny spekulation, för varje ny oförklarad konstighet försvinner också en bit av Therese Johaugs trovärdighet.

Så låt mig komma med ett råd: Kom ut från ditt gömställe, Johaug.

Gärna innan allt är för sent.

 

Jag har ingen aning om vad det är för snille som lagt upp den mediala strategin runt Johaug-gate, men jag kan väl säga att jag inte direkt är imponerad.

Therese Johaug säger att allt är ett misstag. Att hon är oskyldig. Att hon inte har något att dölja.

Fint. Bara att visa det då.

 

LÄS MER: Johaugs läppar gör läkarna skeptiska


Bjud in till en ny presskonferens, men den här gången kan du väl också se till att svara på ett par frågor.

Till exempel:

1) Hur gick det egentligen exakt till när du lyckades missa dopingvarningen på både asken och bipacksedeln till salvan?

2) Varför följde du inte just denna gång de egna rutiner du själv berättade om bara ett par veckor tidigare - att kolla upp alla substanser "både en, två och tre gånger."?

 


 

Vi kan väl börja där.

Det kommer säkert att komma lite fler frågor, en del garanterat rätt jobbiga, men är du oskyldig till medveten doping så har du faktiskt inget att förlora.

Däremot en hel massa att vinna.

För det enda vi vill höra är ju något som borde vara väldigt enkelt:

Hela sanningen. Och inget annat än sanningen.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag