Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Tomas Pettersson

Pettersson: De ärrade farbröderna tog över

LULEÅ. Det är som vanligt inför en säsongspremiär.

Vi skriver spaltmeter om de nya namnen. Rankar ligans talanger. Spekulerar om vem som ska få sitt genombrott. Pratar Young Guns.

Sedan släpps pucken.

Och ett par ärrade farbröder tar förstås över allt.

"DE GAMLA" SOM HÖLL - OCH NYFÖRVÄRVEN SOM LEVERERADE

Per Ledin

Ålder: 35.

Position: Forward.

Kom från: HV 71 2013.

Kommentar: När Ledin återvände till Luleå efter åtta säsonger i andra klubbar fanns det en del frågetecken om vad han skulle kunna tillföra. Ledin har rätat ut dem alla till utropstecken. Har startat säsongen strålande.

Jan Sandström

Ålder: 36.

Position: Back.

Kom från: AIK 2001.

Kommentar: Det känns smått omöjligt att tänka sig Luleå hockey utan Sandström i tröja nummer sju på isen. Efter 14 säsonger i klubben är han såväl kultspelare som kulturbärare. Och lagets viktigaste back.

Pär Lindholm

Ålder: 22 år

Position: Forward

Kom från: Karlskrona.

Kommentar: Skolad och fostrad i Skellefteå men lämnade klubben inför 2012-2013. Efter ett år i Piteå och fjolåret i Karlskrona är han tillbaka. Tvåmålsskytt i går och en spelare som kommer bidra mycket i lagets offensiv den här vintern.

Daniel Zaar

Ålder: 20 år.

Position: Forward

Kom från: Rögle.

Kommentar: Har lämnat Rögle för Luleå och redan i somras skrev han på för Columbus Blue Jackets. Utlånad första året på kontraktet och Zaar får en nyckelroll i powerplay och kommer bli viktig när det kommer till straffavgöranden.

Daniel Larsson

Ålder: 28 år

Position: Målvakt

Kom från: AIK.

Kommentar: Gjorde en riktigt bra säsong förra året men AIK upplevde en tuff säsong. Nu är han i Luleå för att motbevisa en del kritiker bland lagets egna fans. Gjorde flera bra räddningar under straffläggningen och blev till slut en av hjältarna.

Premiärpulsen

Publiken

4 getingar

Premiär, mästarna på besök, 6 179 åskådare - och hatderby. Klart att det var ett alldeles fenomenalt bra tryck i Coop arena. Med fullsatt hade även den femte getingen surrat in.

Spelet

3 getingar

Det blir sällan riktigt bra spel i en premiär. Speciellt inte med två lag fulla av nya spelare. Men med tanke på det var detta mer än okej att följa från läktarplats.

Heta känslor

3 getingar

Det går inte att genomföra en match mellan Luleå och Skellefteå utan ett par ångande adrenalinstormar. Ändå kokade det aldrig över på allvar den här gången. Men hett? Absolut.

En bit bort i Luleås omklädningsrum står 35-årige Per Ledin och ger en tv-intervju. Strax intill väntar ytterligare ett par reportrar på att få ställa sina frågor.

Från bänken på andra sidan rummet sneglar 36-årige Janne Sandström bort mot sin lagkamrat.

- Pelle har varit fantastisk. Han är så mycket mer än bara någon som kan snacka skit där ute på isen, säger Sandström.

Back Sandström var den som snärtade in Luleås första mål mot Skellefteå. Forward Ledin den som skyfflade in det andra.

Vi som mest snackat om ungtuppar i höst. Igen.

- Och så gör vi målen? Det är väl bara som det ska vara. Sedan får ni väl skriva vad fan ni vill, säger Sandström och flinar.

Vi gör ju det.

Men i ärlighetens namn alldeles för lite om spelare som exempelvis Jan Sandström.

 

Han är inte spektakulär på något sätt. Har ett visset slagskott. Är högst ordinär på skridskorna. Gjorde inte ett enda mål på hela förra säsongen.

Men samtidigt:

Han gör knappt ett misstag där ute på isen. Är alltid på rätt plats. Match efter match. Månad efter månad. År efter år. Tja, till och med decennium efter decennium.

Och en sak till: Han har spelat i samma Luleå i 14 raka säsonger.

Rutinerad är ett ord som liksom inte räcker till.

- Men helvete vad nervös jag var i dag, säger Sandström.

Skojar du?

- Nä, det går liksom aldrig bort. Men när jag åkte igenom det där björngapet så släppte allt. Jag hörde publiken - och håren bara reste sig på armarna.

Det är väl så det är. Det spelar ingen roll hur många säsongspremiärer du upplevt som spelare eller som publik.

Det kittlar alltid lite extra.

 

Hur den här var?

Ungefär som premiärer brukar vara. Det vill säga långt ifrån någon toppmatch. Det vill säga fylld av alldeles för många felpass och felbeslut.

Men samtidigt rafflande, hetsig och innehållande korta glimtar av briljans som lovar att såväl Luleå som Skellefteå har chansen att bli något extra i vinter.

- Vi har ett jävligt bra lag. Bättre än förra säsongen. Det verkar bara vara väldigt få som fattat det, säger Janne Sandström.

Själv var jag - trots strafförlusten - ändå en smula mer imponerad av Skellefteå den här kvällen. Laget kom till en av ligans svåraste bortamatcher sargat av en sanslös spelarflykt. Dessutom med tre ordinarie forwards borta.

Ändå tar man matchen till förlängning. Och har dessutom isens bäste spelare i 22-årige doldisen Pär Lindholm.

Skellefteå kommer förstås att vara sämre än förra säsongen.

Skellefteå kan ändå bli riktigt, riktigt bra.

 

Till sist. Tre av fyra mål under ordinarie tid gjordes i powerplay. Ändå fick inget av lagen egentligen alls till spelet i numerärt överläge.

Jag ser det bara som ännu ett tecken på hur avgörande powerplay kommer att bli med dessa nya zonmått i vinter.

Det har alltid varit korkat att ta onödiga utvisningar.

Den här säsongen kommer det att kunna vara totalt förödande.