Petter Northug. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAYPetter Northug. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Petter Northug. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAYFoto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
 Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Tomas Pettersson

Northug är ett stort mobboffer

Publicerad

LENZERHEIDE. Det är dagen före festen och vi går omkring i det schweiziska solskenet och pratar mest om alla som inte är här.

Nåja.

I morron är de glömda. I morgon är det tid för några helt andra att börja skriva sin egen Tour de ski-historia. I morgon är rubrikerna deras.

Men innan dess:

Låt oss vända blicken mot mobbingoffret där uppe i Trondheim. 

Där hemma i sitt hus sitter Petter Northug nu och önskar att han vore någon helt annanstans. 

Mer exakt här.

Men i och med att alla norska åkare vaknade upp friska på fredagen innebar det samtidigt att ett sjukt beslut fullbordats:

Petter Northug är petad från Tour de ski.

För hans konkurrenter är det därmed bara att skicka ett tackkort till norske landslagschefen Vidar Löfshus. 

Petningen innebär att Norge nu saboterat förutsättningarna för en av möjligen tre-fyra norska herrar som verkligen skulle kunna vinna ett individuellt guld i Pyeongchang.

 

Mobbningen fortsätter, liksom.

 

Petter Northug är förstås en mycket speciell man. En egensinnad, jobbig och kaxig jävel. Men samtidigt en av sportens mest utpräglade vinnare.

Då förtjänar man också att behandlas med respekt.

När Northug nu meddelade att han var frisk, fräsch och vill åka Tour de ski hade en normal landslagsledning gjort en yster segerdans, vikt en plats i truppen, och tagit emot Northug med öppna armar.

Men inte Norge anno 2017/18.

De gav honom i stället en armbåge i veka livet.

Och man häpnar.

 

LÄS MER: Tour de ski 2018 – här är allt du behöver veta 

 

Den här gången var inte ens konkurrensen direkt mördande i den norska truppen. Ingen hade höjt speciellt mycket på ögonbrynen om Niklas Dyrhaug, Sjur Röthe eller Finn Hågen Krogh petats till förmån för Petter Northug.

Eller om redan OS-uttagne Hans Christer Holund fått beskedet att stanna hem för att i lugn och ro ladda för Pyeongchang.

 

Och ja, som svensk är det här ytterst svårt att förstå.

 

Ta bara historien om Johan Olsson.

Det spelade liksom ingen roll om Olsson legat nedbäddad i en sjuksäng i typ ett kvartal innan ett mästerskap.

Olsson var ändå given.

Resultatet?

Olsson levererade medaljer.

Det finns verkligen inte många åkare som har denna magiska egenskap. Som klarar av att vara som bäst när andra mest bara känner press.

Johan Olsson var en. Petter Northug en annan.

Någon kanske menar att Northug inte är det längre? Att norrmannen är slut? Att han aldrig kan bli detsamma?

Tja, det vet vi ju inte.

Inte Vidar Löfshus heller.

Och just därför borde förstås Northug fått vara med i Tour de ski. För det allra, allra minsta man borde kunna begära efter att ha vunnit 13 VM-guld och två OS-guld till sitt land är i alla fall att få en chans.

Det fick inte Petter Northug.

 

Och det är bara beklämmande.

 

* * *

 

Solen stekte över detta vinterparadis kallat Lenzerheide på fredagen. Lagom till starten av Tour de ski på lördagsmorgonen meddelas något helt annat: Tunga moln som ska vräka ur sig det åkarna brukar benämna "kräksnö".

I denna sörja ska de svenska landslagsåkarna ta sina första stavtag i säsongens Tour de ski.

Vad vi ska hoppas på?

Calle Halfvarsson och Marcus Hellner. Inga andra svenskar lär ha en chans på en topplacering totalt.

Å andra sidan kan såväl Halfvarsson som Hellner nå riktigt, riktigt långt om Gud, vallare och virus är goda mot dem de närmaste nio dygnen.

 

Men oj vad jag kommer att saknar er, Charlotte Kalla och Stina Nilsson.

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/1920566454938183
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag