Foto: PETER KLAUNZER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: PETER KLAUNZER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: PETER KLAUNZER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: NILS PETTER NILSSONFoto: NILS PETTER NILSSON
 Foto: NILS PETTER NILSSON
Tomas Pettersson

Norge behandlar Northug som skräp

Publicerad
Uppdaterad

BRUKSVALLARNA. Petter Northug anländer till Sverige, redo att bjuda upp till dans -  med till och med en blågul festklädsel i bagaget.

Det gillar vi.

Och ibland får man känslan av att det är vi i Sverige som förstår bäst att uppskatta denne ärrade skidkung.

I Norge behandlas ju emellanåt Northug som han var en säck skräp.

En nattsvart försäsong lider äntligen mot sitt slut.

Än en gång har sommaren handlat betydligt mer om doping (läs Therese Johaug) än exempelvis träningsvärden.

Än en gång har hösten handlat betydligt mer om avstängningar (läs Alexander Legkov) än exempelvis målsättningar.

Nåja. Det är som det är. Skidvärlden är inte längre vad den en gång var. Oskuldens tid är över - nu handlar det mer om en ständig jakt på de med mest skuld.

Så vad göra?

 

LÄS MER: "Var är Kalla? Var är Stina? Hur tänker juryn?"

 

Leta ljuspunkter i mörkret i väntan på säsongsstart. 

Och få saker har varit mer underhållande än en hejdlös norrmans Instagramkonto.

Möjligen kan Calle Halfvarsson ha en poäng i sin undran om Petter Northug numera kanske ägnar lite f-ö-r mycket tid till sociala medier. Svaret på den undran lär vi få under de närmaste veckorna.

I väntan på det väljer jag att bara tacka för underhållningen.

Petter Northug raljerar

Petter Northug har ironiserat, raljerat och briljerat på sitt konto försäsongen igenom. Han pikar sig själv för att vara en fetsmock, retar skamlöst konkurrenter - och har lyft det utdöende användandet av hashtaggen till en helt ny nivå.

Fråga bara de absoluta topparna inom norsk idrott.

Efter att det avslöjats högst hårresande fakta om spritfester i idrottens namn på skattebetalarnas bekostnad har Northug svingat vilt.

https://www.instagram.com/p/Ba_1uyWlQIj/?hl=sv

Det är fräckt, det är (ofta) väldigt roligt, och det är för all del ganska modigt. 

För det verkar ju inte direkt vara som att Petter Northug saknar fiender sedan tidigare.

Inte ens inom sitt eget skidförbund.

När Northug, tillsammans med sitt eget lilla team, i dag ger sig ut på ännu en träningsrunda på spåren i Bruksvallarna gör han det efter en rad märkliga agerande från sin landslagsledning.

Se bara:

Petningen 1

Northug drabbades av överträning förra vintern. Trots det kom han tillbaka i sista stund, hittade farten lagom till VM där han nådde final i sprinten.

Men trots uppenbar toppform och perfekta distanser petades Northug från säsongens avslutande mini-tour i Kanada.

– Så är det när du har Vidar Löfshus (landslagschef) emot dig. Han har grävt sin egen grav den här säsongen. Jag tycker han ska försvinna från positionen han har nu, sa då Northug till Dagbladet.

 

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta.

 

Petningen 2

Ganska exakt fyra månader innan stafettlaget i OS i Pyeongchang ska tas ut meddelar herrkaptenen Tor Arne Hetland i oktober att han bestämt att Northug är petad från sista sträckan.

– Den sista sträckan kommer Finn Hågen Krogh att åka, sa Hetland till NRK.

✓ Kravet

Nästa helg är det norsk säsongspremiär i Beitostölen med tre lopp. Men redan i början av september meddelade samme Tor Arne Hetland vad han kräver av Petter Northug i Beitostölen för att Northug ska tas ut till världscuppremiären i Ruka veckan efter.

– Flera pallplatser plus en seger, sa Hetland till VG.

Tja, ni ser mönstret, va?

Det låter som att överst på såväl Vidar Löfshus som Tor Arne Hetlands önskelista till jul är beskedet om att Petter Northug lägger av. 

Det finns de som anser att allt bara är ett spel för galleriet. Ett utstuderat sätt från landslagsledningen att få Petter Northug att tända till lite extra.

Kanske det. Men tillåt mig tvivla en smula. 

Petter Northug förtjänar mer

Petter Northug har alltid var en lika obekväm som briljant del av norsk längdåkning. En ständig utmanare till sitt förbunds principer, en ständigt lika frispråkig idrottare i de mest känsliga ämnen.

Men samtidigt: Den störste profil längdåkningen någonsin haft.

Det är förstås bara ren idioti att redan nu peta Northug från en plats i stafettlaget. Lika korkat att ställa överdrivna krav på Northug redan nästa helg. 

Vi pratar alltså om mannen med två OS-guld och tretton (13!) VM-guld. Mästerskapsspecialisten. Vinnarskallen. Fenomenet. 

Så låt mig skicka ett ödmjukt råd till de av er norrmän som tydligen inte förstår hur ni bör behandla mannen som på alldeles egen hand förvandlat en hel sport:

Skärp er. Det är respekt Petter Northug förtjänar. 

Inget annat.

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/1912787092382786
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag