Ingvild Flugstad Östberg kan bestämma Tour de skis framtid, enligt Tomas Pettersson. Foto: GEPA PICTURES/ PHILIPP BREM / GEPA BILDBYRÅNIngvild Flugstad Östberg kan bestämma Tour de skis framtid, enligt Tomas Pettersson. Foto: GEPA PICTURES/ PHILIPP BREM / GEPA BILDBYRÅN
Ingvild Flugstad Östberg kan bestämma Tour de skis framtid, enligt Tomas Pettersson. Foto: GEPA PICTURES/ PHILIPP BREM / GEPA BILDBYRÅN
Charlotte Kalla har valt bort Tour de ski för OS i år. Foto: GEPA PICTURES/ MATIC KLANSEK / GEPA BILDBYRÅNCharlotte Kalla har valt bort Tour de ski för OS i år. Foto: GEPA PICTURES/ MATIC KLANSEK / GEPA BILDBYRÅN
Charlotte Kalla har valt bort Tour de ski för OS i år. Foto: GEPA PICTURES/ MATIC KLANSEK / GEPA BILDBYRÅN
Så det är ett stort stjärnfall i årets tävling då många norska och svenska profiler saknas. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAYSå det är ett stort stjärnfall i årets tävling då många norska och svenska profiler saknas. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Så det är ett stort stjärnfall i årets tävling då många norska och svenska profiler saknas. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Tomas Pettersson

"Lägg ner hela Tour de ski då!"

Publicerad
Uppdaterad

LENZERHEIDE. Medan övriga världens stjärnåkare ställer upp mangrant i Tour de ski så gör de nordiska tvärtom.

De bästa stannar hemma.

De som är här bryter.

Så varför ska vi bry oss om Tour de ski när inte ens ni åkare själva gör det?

Fortsätter det så här är det bara att lägga ner hela spektaklet.

Måndagen var en typisk dag för Tour de ski 2017-2018.

Norskan Astrid Uhrendholdt Jacobsen gör ett kalaslopp, rusar upp genom fältet till en total sjundeplats - men meddelar direkt efter målgång att hon bryter Touren.

– Det sliter för mycket, säger Jacobsen. 

Norskan Ingvild Flugstad Östberg åker i ensamt majestät i ledning från start till mål, drygar ut sin totala ledning - men meddelar direkt efter målgång att hon fortfarande överväger att bryta Touren.

– Men jag förstår ju att det inte skulle se bra ut om ledaren hoppar av, säger Östberg.

Eh...nej, det har du rätt i, Östberg.

Det skulle ju förvandla en redan svårt sargad tävling till rena parodin. 

Och det är Sverige och Norge som bär skulden.

 

För det är ju faktiskt märkligt. Bland nationer som Ryssland, Schweiz, Frankrike, USA, Tyskland med flera är det en självklarhet att satsa på Tour de ski.

Deras åkare verkar dessutom älska varje minut av utmaningen.

 

LÄS MER: Tour de ski 2018 – här är allt du behöver veta

 

För exempelvis Sergej Ustjugov, Jessica Diggins och Dario Cologna är läget inte på något sätt annorlunda än för Charlotte Kalla, Johannes Hösflot Kläbo eller Marit Björgen.

De har alla ett OS som väntar i februari.

De kör Tour de ski ändå.

Jag vet inte riktigt hur det kunnat bli så här. Varför det blivit en trend upp i norr hos oss att känna efter så mycket, oroa sig så mycket och vara så rädd för att denna Tour de ski ska vara något negativt?

Och allra värst är det bland damerna.

Marit Björgen, Charlotte Kalla och Ragnhild Haga har dominerat i världscupen. Ingen är med i Tour de ski.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Hemma i Sverige följer Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Ebba Andersson, Ida Ingemarsdotter och Hanna Falk allt från tv:n.

I Norge sitter Marit Björgen och gör samma sak. Snart med sällskap av Astrid Jacobsen, Maiken Caspersen Falla och möjligen Ingvild Flugstad Östberg.

Det är inte bara trist.

Det är totalt förödande för den tävlingsform som fram till nu varit det bästa med hela världscupcirkusen.

 

Inget skulle kännas mer moraliskt rättvist än om det på söndag är åkare från andra länder än Norge och Sverige som kommer först upp på Alpe Cermis.

De tar ju i alla fall det här på allvar.

 

 

LÄS MER: Hon får skulden för Anna Haags ras: "Skitfrustrerande"

 

Nästa år väntar - precis som nu - ett mästerskap (VM i Seefeld) någon dryg månad efter Tour de ski.

Nästa år väntar då med all sannolikhet fortsatta avhopp från våra svenska och norska stjärnåkare.

Blir det så tycker jag vi kan bestämma en sak redan nu:

Då slutar vi bry oss.  

 

* * *

 

Till sist: Möjligen har det muttrats en del över den svenska herrinsatsen under starten av Tour de ski.
Därför var det extremt skönt att se speciellt Daniel Rickardsson och Marcus Hellners lopp här i Lenzerheide.
Och jag säger det igen: Hellner kan ha något riktigt fint på gång. Lyckas han med en bra sprint på onsdag är till och med pallen i sikte.
Så jag tycker ni kan vara ganska lugna där hemma.
Det är däremot mer bekymmersamt för flera av de norska stjärnåkarna.
Se bara hur läget i resultatlistan är just nu för tre av de allra mest meriterade norrmännen:
40. Sjur Röthe.
44. Didrik Tönseth.
46. Finn Hågen Krogh.
Det är smått chockerande dåligt.

Och något säger mig att hemma i Trondheim sitter en Petter Northug och noterar samma sak. 

 

För så här är det ju: För varje etapp som åks av Tour de ski växer Northugs chanser till en biljett till OS i Pyeongchang.

Innehållet kunde inte laddas. Prova igen senare.
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag