Alexander Legkov, Maxim Vylegzhanin och Ilia Chernousov tog en trippel på femmilen i Sotji-OS. Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP TT NYHETSBYRÅNAlexander Legkov, Maxim Vylegzhanin och Ilia Chernousov tog en trippel på femmilen i Sotji-OS. Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP TT NYHETSBYRÅN
Alexander Legkov, Maxim Vylegzhanin och Ilia Chernousov tog en trippel på femmilen i Sotji-OS. Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP TT NYHETSBYRÅN
Therese Johaug är dopingavständ och missar OS 2018. Foto: VINCENT GUIGNET / EQ IMAGES BILDBYRÅNTherese Johaug är dopingavständ och missar OS 2018. Foto: VINCENT GUIGNET / EQ IMAGES BILDBYRÅN
Therese Johaug är dopingavständ och missar OS 2018. Foto: VINCENT GUIGNET / EQ IMAGES BILDBYRÅN
Tomas Pettersson

Helt orimlig situation – för alla inblandade

Publicerad

BEITOSTÖLEN. Klockan tickar.

Inget händer.

Det som först såg ut som det efterlängtade slutet på en smutsig thriller börjar allt mer likna början på en plump fars. 

I huvudrollerna: Sex avstängda ryssar.

Eller f-låt, delvis avstängda ska det ju vara.

Allt du, jag och resten av skidvärlden nu begär är ett besked. Så hallå, Fis - hur ska ni egentligen ha det?

En inte helt omöjlig scen som kan tänkas utspela sig på internationella skidförbundets (Fis) högkvarter i Oberhofen, Schweiz, just nu):

Kommunikationschefen Jenny Wiedeke ser djupt plågad ut,

– Alltså, jag håller på att drunkna i samtal. Det ringer reportrar från hela världen. Vad ska jag säga? De kräver ju svar, säger Wiedeke.

Generalsekreteraren Sarah Lewis suckar.

– Vi ringer till IOK igen.

(Lewis assistent Sarah Fussek plockar upp telefonen)

– Nä, inget svar nu heller, säger sedan Fussek.

Sarah Lewis river sig i håret och utbrister:

– Men vi kan ju inte ta ett sånt här beslut utan mer underlag! Vad fan ska vi göra? 

Kommunikationschefen Jenny Wiedeke säger tyst:

– Ähum....,förlåt, men det är ju bara en vecka till världscuppremiä...

– JAG VET!!, avbryter Sarah Lewis vrålande.

(Sarah Fussek ringer IOK igen. Inget svar.)

In genom dörren lommar plötsligt FIS president Gian Franco Kasper. Sätter sig tungt ner. Drar fram ett skrynkligt paket Marlboro och tänder en cigg.

– Du vet att du inte får röka här, suckar Sarah Lewis.

– Öppna ett fönster, säger Gian Franco Kasper, drar ett halsbloss, genomlider en skorrande hostattack, och vänder sig sedan till Sarah Lewis:

– Hur gör vi nu med ryssarna? Ska vi stänga av dem från världscupen, eller?

Sarah Lewis slår ut med händerna:

– Jag vet inte. Vi har ju fortfarande inte sett några konkreta bevis. Inga positiva provsvar.

Gian Franco Kasper fnyser:

– Äh, vi måste ju göra något. Det här ser inte bra ut. Och IOK måste vi väl kunna lita på.

Kasper puffar ut ett rökmoln. Muttrar. Och säger:

– Stäng av dem.

Och så blir det.

* * *

Scenen ovan är förstås ett rent påhitt. Allt utom namn och titlar på aktörerna är mina högst egna fabuleringar.

Men å andra sidan:

Verkligheten har så här långt överträffat de flesta fantasier gång på gång i det senaste året i denna lilla värld av skidåkare.

Först kom den fortfarande lika otroliga historien om hur världens bästa skidåkare (läs Therese Johaug) tillsammans med en av världens bästa idrottsläkare (läs Fredrik S Bendiksen) båda lyckades missa en röd dopingvarning.

Men historien som följde börjar snart kännas lika häpnadsväckande.

När IOK:s dom (livstids avstängning från OS) mot Alexander Legkov och Jevgenij Belov basunerades ut den 1 november sedan trodde man ju att allt var klart.

Att IOK:s nya utredning skulle presentera oantastliga bevis på ryssarnas skuld. Att internationella skidförbundet därmed något ögonblick senare skulle stänga av dem även från världscupen.

Två veckor senare är det enda som hänt att ytterligare fyra ryska åkare stängts av på livstid från olympiskt deltagande av IOK.

Bevisunderlaget? 

Oklart.

Avstängning från världscupen?

Oklart.

Och vad som pågår bakom de stängda dörrarna på Fis huvudkontor i Oberhofen vet ingen.

 

LÄS MER: Världscupen 2017/2018 – här är allt du behöver veta

 

Det återstår bara en dryg vecka till världscuppremiären i finska Ruka. 

Men just nu är vi alltså i situationen att samma åkare vars resultat raderats från OS i Sotji 2014, samma åkare som är förbjudna att delta i Pyeongchang, är välkomna att tävla i Ruka.

Märkligt?

Det är bara förnamnet.

Det är väldigt lätt att spekulera i att Fis inte anser att IOK:s nya (men opublicerade) bevisning mot ryssarna inte är vattentät.

Om inte så borde ju Fis ha kastat ut dem alla från världscupen utan att blinka.

Men vi vet egentligen inte.

Vi vet bara att situationen är helt orimlig för alla inblandade. Såväl för ryssarna själva, som för deras konkurrenter, och för oss som ska titta på i vinter.

Jag vill tro att IOK gjort allt rätt. Att det är ställt utom tvivel att Legkov & Co fuskat i Sotji. Att det inte finns några som helst tveksamheter.

Annars står vi inför en helt ny situation; För då är ju IOK:s avstängningar inget annat än en total skandal.

Och så kan det förstås inte vara.

Eller?

 

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/1912787092382786
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag