Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Tomas Pettersson

Hallå, Sverige – varför ska vi hjälpa Therese Johaug?

Foto: ASTRID PEDERSEN / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

ÖSTERSUND. Therese Johaug är världens överlägset bästa åkare. Hon behöver verkligen ingen hjälp för att lyckas.

Så vad gör då Sverige?

Exakt det skidvärlden inte behövde just nu: Vi rycker in och serverar totalsegern på ett guldfat till Johaug. 

Eh, förlåt - men det här var väl inte så begåvat?

Mörkret har sänkt sig över Östersund. En tidigare kristallklar och vintervacker alla hjärtans dag har till slut förvandlats till kylig kväll.

Nere i en källarlokal några kilometer från centrum samlas en betydande del av världens allra bästa längdåkare i samma rum.

Sverige och Norge har kallat till gemensam pressträff inför Skitour2020. Frida Karlsson, Ebba Andersson och Charlotte Kalla är här. Johannes Hösflot Kläbo, Therese Johaug och Heidi Weng likaså.

Bara för att nämna några av stjärnorna.

De norska åkarna sätter sig lydigt på sina anvisade platser där de knappt syns bakom de hastigt uppställda flaskbergen av sponsrade juicer och mineralvatten. 

De svenska strosar omkring lite mer okontrollerat, utan att behöva bli beordrade att skylta med sponsordrycker på varje tänkbar bild.

Så långt Sverige-Norge 1-0.

 

Någon minut efter de flesta andra sätter sig Therese Johaug på sin plats och börjar avverka ett gäng intervjuer.

Världens bästa Johaug. 31-åringen som redan avgjort den totala världscupen. Fenomenet som i sisådär 99 lopp av 100 känns närmast oslagbar.

Självklart är hon favorit att ta hem totalsegern även i den här nya, spektakulära, Skitour2020. Tävlingen med sex etapper i Sverige och Norge.

Men samtidigt: Är det någon tävlingsform där Therese Johaug är mer mänsklig så är det just i toursammanhang. 

Hon förlorade touren i Kanada förra våren, och utan klättringen uppför Alpe Cermis som sista etapp så är det långt i från säkert att Johaug vunnit en endaste Tour de ski.

Anledningen?

Therese Johaug må vara världens bästa klättrare och distansåkare. Men hon är samtidigt en högst ordinär sprinter. Och i alla tourer är det sprintlopp med.

Så även i Skitour2020. Till och med två.

Med andra ord borde det äntligen vara läge för lite spänning. En chans för resten av världscupåkarna att knäcka den omöjliga Therese Johaug.

Men det är då Sverige rycker in på Johaugs sida.

Och allt känns förlorat.

 

För så här är det: Den tredje etappen av touren utgörs av en sprint i Åre. Eller...det kallas i alla fall för ett sprintlopp.

Men den liknar ingen sprint vi tidigare sett.

De avslutande 300 meterna har arrangörerna bestämt att ska gå rätt uppför slalombacken i Åre. Det är ett mardrömsbesked för världens alla sprintspecialister - och naturligtvis rena julafton för klätterspecialisten Therese Johaug.

– På papperet passar den mig väldigt bra… men man vet aldrig, säger Johaug själv nere i källarrummet i Östersund.

Jo då, jag tror faktiskt redan vi vet. Jag skulle i alla fall bli överraskad om inte Johaug gör sitt livs bästa resultat i en världscupsprint den där kvällen i Åre,

– Det är klart att det kommer att passa Therese. Jag tycker faktiskt det är lite tråkigt för alla svenska tjejer som är så bra i ”vanlig” sprint. Det här blir märkligt, säger norskan Heidi Weng. 

Norska sprintspecialisten Maiken Caspersen Falla är lika skeptisk.

– Jag kan förstå att man vill hitta på något spektakulärt för att locka tv-tittare. Men sprint har redan mycket tittare, de kunde väl i stället ha lagt nåt sånt där som en avslutning på en tremil?

Falla fortsätter:

– Jag hade för egen del hellre sett en vanlig sprint. Den här gynnar ju bara distansåkarna.

Hon har förstås helt rätt i det.

Det ironiska i det hela är förstås att allt sker på svensk mark. Att det handlar om en tävling där Sverige faktiskt har alla möjligheter att påverka utformningen. 

Så vad gör man?

Närmast skräddarsyr en sprint (nåja) för norskan som vi alla ledsnat på att se vinna vecka efter vecka.

Och det känns faktiskt bara bedövande onödigt.

Thorn om Halfvarsson: ”Nästan FÖR bra kompis”

Så firade skidstjärnorna Alla hjärtans dag