Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Tomas Pettersson

Håll tyst, Johaug – det är inte du som blir mobbad

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

TOBLACH. Therese Johaug står framför den norska vallatrailern och säger att de nya Tour de ski-reglerna är orättvisa.

Eh, hörde jag rätt?

Du borde nog hålla tyst, Johaug. För det är ju verkligen inte du som är tourens stora mobbingoffer. 

Tvärtom.

Tour de ski har flyttat vidare till Italien och Toblach tar emot oss alla i den här cirkusen med solsken, gnistrande vit snö och vykortsvyer i alla riktningar.

Två etapper av sju är avverkade.

Facit så här långt?

Fortsatt raffel på herrsidan - medan Therese Johaug med alla sannolikhet redan dödat all spänning på damsidan.

Därför känns det ju lite märkligt när den norska superstjärnan inför tredje etappen plötsligt väljer att kritisera årets regeländring.

Mer exakt: Den här gången är bonussekunderna (15-10-5) som tidigare delades ut till topptrion i alla distanslopp avskaffade.

Kanon, tycker jag. 

Det gör inte Johaug.

– Jag tycker att man ska kunna få lite bonussekunder för att man vinner ett lopp, så som det är i sprint, säger norskan.

Tja, skillnaden är förstås att i sprint vinner du loppen med några tiondelars marginal. I distansloppen handlar det om helt andra avstånd. 

Då behövs inga bonussekunder som bara krånglar till detta redan lätt obegripliga tävlingsformatet ytterligare.

 

Men visst, alla är ofta sig själv närmast. 

Tydligen även Therese Johaug.

 

Sanningen är dock att den norska superstjärnan i ett vidare perspektiv är helt fel ute i sitt resonemang. Om det är några åkare som gynnas av Internationella skidförbundet (Fis) så är det just Johaug och resten av distansspecialisterna.

Sprintarna?

De är snarare utmobbade.

Se bara på detta:

1) Bara två av sju etapper i Tour de ski är sprint. 

2) Sista världscuphelgen före Tour de ski består enbart av sprintlopp.

3) Första världscuphelgen efter Tour de ski består enbart av sprintlopp.

Effekten?

Dels detta: Johaug & Co kan i lugn och ro utan tävlande såväl förbereda sig inför, som återhämta sig efter Tour de ski. Samtidigt som åkarna som jagar poäng i sprintcupen tvingas tävla dubbelt. 

Men även: Det får flera av sprintstjärnorna att hoppa av Touren. Som exempelvis Maiken Caspersen Falla som hoppade av i söndags.

– Vill de att sprintåkare ska köra hela Tour de ski så är det ju bara dumt att lägga sprinttävlingar både före och efter, sa Falla till Nettavisen innan hon packade ihop och åkte hem.

 

Jag kan bara hålla med. Och samtidigt undra över varför aldrig sprintåkarna verkar tas på riktigt allvar?

 

Jo, det var med stor skepsis delar av skidvärlden reagerade när sprint i samband med VM 2001 fick fullvärdig status som egen disciplin.

Men...det är ju snart 19 år sedan.

I dag är sprinttävlingarna det mest dramatiska, underhållande och oförutsägbara som finns på tävlingsprogrammet. Fyllt av profiler, känslor och extrem fart.

Jag gillar sprint väldigt, väldigt mycket. Tydligen ni där hemma också - för sällan är det så mycket läsning på vår sajt som under och efter en sprinttävling.

Men det känns fortfarande som sprintspecialisterna ses som de där lustiga typerna som bjuds in först på eftersläpp till den stora festen.  Att de efter snart två decennier ändå inte är fullvärdiga medlemmar av längdsociteten.

Det är bara att titta på Tour de ski.

Så här kommer ett tips, Fis.

 

Låt gärna Tour de ski bestå av sju etapper. Men i framtiden måste tre av dem få vara sprint.

 

LÄS MER: Tour de ski 2019/2020 – allt du behöver veta