Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Tomas Pettersson

Fullständigt overkligt – och det gör mig rädd

Petter Northug kliver in som sponsor till svenska superstjärnan Frida Karlsson.
Frida Karlsson vann den nationella premiären. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Frida Karlsson under loppet. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

GÄLLIVARE. Frida Karlsson, 20, spurtar in över mållinjen och är snabbast av alla i premiären.

Ingen är speciellt överraskad.

Men jag önskar att vi alla stannar upp i tanken just där. Reflekterar ett ögonblick över det som pågår.

Och sedan inser att det är fullständigt overkligt.

Det är några minuter efter målgången i damernas 10-kilometerslopp på Hellnerstadion i Gällivare. Charlotte Kalla stannar till framför oss. 

Samma Charlotte Kalla som vunnit runt femtioelva nationella premiär under sin karriär. Samma Charlotte Kalla som är Sveriges största genom alla tider.

32-åringen är på toppenhumör.

– Det var kul! Och jag är nöjd med genomförandet. Frida? Jag vet ju att det är en åkare med grym kapacitet, säger Kalla.

Ja, det är där vi plötsligt hamnat.

När landslagets stora fixstjärna inte tycker det är speciellt konstigt att bli tvåa bakom en 20-åring som inte ens genomfört en säsong som senior. En 20-åring som bara åkt fem världscuplopp - och aldrig varit på pallen. En 20-åring som få utanför skidfamiljen hade speciellt bra koll på bara för något år sedan. 

Det gör mig faktiskt lite rädd.

Förstå mig rätt nu. Charlotte Kallas analys är förstås fullständigt relevant. Hon förstår förmodligen bättre än någon annan vilken unik skidtalang som Frida Karlsson personifierar. 

Och efter VM i Seefeld finns det väl ingen som ifrågasätter det som där blev gyllene fakta: Frida Karlsson är i sina bästa stunder en av världens allra, allra bästa åkare.

Så grattis, Sverige.

Grattis, Frida.

Men också: Låt oss nu inte tappa fotfästet fullständigt. Allt det här har ju skett i en hisnande hastighet som förmodligen saknar motstycke i skidhistorien. 

– Det är ganska sjukt att tänka ett år tillbaka. Det har ju hänt supermycket, säger Frida Karlsson när det är hennes tur att passera intervjuzonen.

FOKUS PÅ FRIDA. Charlotte Kalla och Frida Karlsson i intervjuer efter premiären. Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Jo du.

Plötsligt är det ju en självklarhet att Frida Karlsson går ut som favorit i lördagens lopp (10 km klassiskt) här i Gällivare. Lika självklart som att Frida Karlsson ses som en het pallkandidat i världscuppremiären i Ruka nästa helg.

Men sedan måste vi nog lugna ner oss lite. Lyssna till vad exempelvis Therese Johaug, Marit Björgen och Charlotte Kalla alla sagt med en röst i höst:

Det är inte alls självklart att Frida Karlsson kommer att kunna prestera på Seeefeld-nivå säsongen igenom. 

Det är tvärtom totalt osannolikt.

Och det är därför jag är lite rädd.

Rädd för att vi alla runtomkring ska förvänta oss alldeles för mycket. Rädd för att våra förväntningar ska påverka Frida Karlsson på fel sätt. Rädd för att de kan pressa Frida Karlsson att tappa balansen på den där knivseggen av träning som alla elitåkare balanserar sin karriär på.

Fråga bara Ingvild Flugstad Östberg.

Norskan är en av skidvärldens mest meriterade damåkare. Har under ett decennium tränat stenhårt på allra högsta nivå. Känner sin kropp utan och innan. Men ändå lurade hon sig själv att gå över gränsen under årets försäsong - och får nu betala det sorgliga priset.

Det får inte hända Frida Karlsson.

Därför ska du, jag och Frida Karlsson själv vara lika nöjda som imponerade om Karlsson tar en...tja, säg tiondeplats i ett lopp i Ruka nästa helg. 

Det räcker ju fint så. 

Framtiden tillhör med all sannolikhet Frida Karlsson. Men ärligt talat: Framtiden kan gott få vänta ett tag till.