Foto: Cornelia Nordström
 Foto: Cornelia Nordström
Tomas Pettersson

Fegt, Dennerby

Publicerad
Uppdaterad
Två av landets mest kreativa, sevärda och bästa spelare fick inte plats i truppen till VM i Tyskland.
Fegt? Visst.
Överraskande? Inte det minsta.
Thomas Dennerby väljer inte bara bälte till landslagskostymen. Det finns hängslen under den välstrukna skjortan också.
Jag plockade på lite skoj, och mycket allvar, ut min egen VM-trupp i gårdagens tidning. Det visade sig att jag och förbundskapten Dennerby var överens när det gällde 19 av 21 spelare.
Ungefär som vanligt.
Men jag kan inte riktigt smälta just vilka två spelare han valde ställa åt sidan. De är ju precis den typ av spelare jag njuter extra av att titta på.
Båda är irrationella. Båda har en egen specialkompetens. Båda kan - i sina bästa stunder - avgöra matcher på all­deles egen hand.
Men det är ju en sak till. Båda har också en spelstil som emellanåt kan ­beskrivas som en säkerhetsrisk.
Och så får det tydligen inte vara.
Vi kan väl ta dem var för sig:
* Kosovare Asllani, Linköping.Allsvenskans mest tekniska svenska? Absolut. Dessutom i stigande form och under utveckling. Jag såg henne så sent som i söndags och imponerades mest av hennes nya kvaliteter som passningsspelare.
* Johanna Almgren, Göteborg.Allsvenskans bästa tillslag? Fullt möjligt. Almgren alltid levt i landslagets gränsland - men efter sin fenomenala säsongsstart i serien hoppades jag att Dennerby skulle våga ge den ständigt utmanande mittfältaren chansen.

Så blev det inte. Och vad fick vi i stället? Tja, som jag ställt upp truppen så blev det Madelaine Edlund, Tyresö, och Marie Hammarström, Örebro.
Båda är duktiga på allsvensk nivå. Båda är bättre defensivt än Asllani & Almgren. Hammarström är dessutom vänsterfotad.
Men något säger mig att USA:s förbundskapten Pia Sundhage varit mer förbryllad över vad en spelare som Asllani skulle kunna hitta på.
Nåväl, det är förstås knappast hela världen. Förmodligen hade ingen av Almgren eller Asllani varit aktuell i en startelva - men däremot två synnerligen intressanta alternativ som inhoppare.
Synd bara att vi nu aldrig får veta vad de kunnat ställa till med.
---
Dagens gladaste nyhet? Att 21-åriga Sofia Jakobsson är med i truppen. Stormvinden från Umeå kommer till VM med ett sånt självförtroende att hon lär skita fullständigt i vad det står för namn på motståndarnas tröjor.
Dessutom gillar jag (förstås) hennes svar på min fråga om det var någon spelare hon saknade i den svenska truppen:
- Ja, så bra som de varit i år trodde jag att Kosovare Asllani och Johanna Almgren skulle vara med, säger Jakobsson.
---
Dagens klokaste nyhet? I de tre senaste mästerskapen har Sverige gått in med målsättningen att ta medalj. Men varje gång har man i slutändan inte ens varit nära.
Inför VM i Tyskland är nu budskapet ett annat:
- Målsättningen är att vi minst ska spela kvartsfinal, säger Dennerby.
Låter vettigt. För sanningen är att det kommer att bli helsickes svårt att ens nå en kvartsfinalplats.
---
Dagens mest tillrättalagda stund? Videovisningen från senaste VM som föregick själva truppresentationen.
Att de två målen som verkligen avgjorde Sveriges öde (Nigerias 1-1, Nordkoreas 1-2) var bortklippta kändes som lite bekväm verklighetsflykt.
Men nu skiter vi i historien. Nu hoppas vi på att Schelin, "Jossan" & Co lirar boll så att världen häpnar under fyra sommarveckor.
Troligt? Inte så värst. Men det skulle i alla fall vara ­otroligt roligt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag