Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Tomas Pettersson

Ett hett tips - varför inte bänka den bästa i kväll?

Foto: BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Laget mot Kanada i kvartsfinalen. Blir det samma i kväll?
Foto: BILDBYRÅN

RENNES. Det var här allt började. Det är här i Rennes allt också kan få sitt slut.

Eller inte.

Peter Gerhardsson har spelat högt tidigare. Jag hoppas den svenske förbundskaptenen gör det även i kväll.

Och bänkar den som möjligen är bäst av dem alla.

Det är 18 dygn sedan vi senast bänkade oss på läktaren Roazhon Park här i Rennes.

Det var VM-premiär, det var kallt, himlen öppnade sig och tvingade till slut tillbaka spelarna i omklädningsrummet mitt i den andra halvleken. Och till slut en hyfsat stabil svensk seger mot Chile med 2-0.

Nu är vi tillbaka.

Men allt är förändrat.

Det är så varmt att brandlarmet på vårt hotell utlöstes i natt av att...tja, det var helt enkelt bara så varmt i luften. Det är så varmt att kossorna på de vida fälten tränger ihop sig runt de få träden för att få lite skugga.

Fredagen var den varmaste dagen i Frankrikes historia.

Lördagen ska bli lika het.

Så...varför inte utnyttja det?


Förbundskapten Gerhardsson överraskade oss alla i gruppfinalen mot USA genom att plötsligt kasta om totalt i startelvan.

Syftet: Att spara krafter hos några av de annars givna startspelarna för att de skulle göra skillnad i åttondelen mot Kanada.

Det var oväntat. Det kunde ha slagit helt fel - men alla vi som såg den andra halvleken mot Kanada insåg att Gerhardssons plan fungerade in i minsta detalj.

Respekt för det.

I kväll är insatserna än högre. Motståndaren är väldiga Tyskland. Jätten som Sverige inte lyckats bryta ner i mästerskapssammanhang på 24 år.

Det enkla - och mest logiska - är att starta med samma startelva som senast mot Kanada. Det skulle verkligen inte vara fel.

Men det går också att gå en helt annan väg.


För så här är det:

1) Matchen startar 18.30. Det kommer att vara fruktansvärt varmt. Förmodligen runt 35 grader.

2) För spelarna väntar en fysisk mardröm. Det riskerar att bli en av de jobbigaste matcher de upplevt under sina karriärer.

3) Tempot kommer snabbt att sjunka. Helt enkelt för att det kommer att vara omöjligt att prestera på den vanliga, maximala nivån.

Och:

4) Inhopparna kan bli helt avgörande.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Peter Gerhardsson har gång på gång (och ett par gånger till) under de senaste månaderna pratat om han tycker det är minst lika viktigt att prata om slutelvan i stället för startelvan. Att se allt som en helhet.

Som efter VM-genrepet mot Sydkorea strax innan avresan till Frankrike.

– I en turnering som VM kommer motståndarna att vara möra efter 60 minuter. Det kommer att bli trötta ben. Och har vi då alternativ som att slänga in kan det vara helt matchavgörande, sa Peter Gerhardsson.

Aldrig lär det väl vara tröttare ben än efter en timmes spel i den här brutala värmen.

Och då är ett av de där alternativen är förstås Fridolina Rolfö. 


25-åringen är en av lagets allra, allra bästa. I mina ögon en självklar startspelare alla dagar i veckan - utom möjligen just lördagen den 29 juni 2019.

Att bänka Rolfö skulle vara ett högt spel av Gerhardsson. Det skulle innebära att Sverige lyckades freda sig utan Rolfö på planen genom en dryg halvlek. Det skulle kunna vara ett misstag som sedan aldrig gick att reparera.

Men samtidigt: Att kasta in en fräsch Fridolina Rolfö (tillsammans med en lika pigg Madelen Janogy) mot en överhettad, lätt uttorkad och redan plågad tysk backlinje kan också vara ett genidrag.

Vågar Peter Gerhardsson det?

Ingen aning.

Jag vet inte ens om det är det enda rätta att göra.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Men jag skulle verkligen uppskatta modet. Och jag skulle aldrig i efterhand kritisera ett taktiskt drag med seger som enda mål i kväll. 

För efter 24 års tyskt elände är jag innerligt trött på mer eller mindre hedersamma förluster mot detta Tyskland. 

Den här gången finns bara ett alternativ. Och ja, det må vara en sliten klyscha. Men sällan har den faktiskt passat bättre än nu.

Våga.

Och vinn.

LÄS MER: ”Man kan inte vinna utan homosexuella, go gays!” 


LÄS MER: Svenska hotell-kritiken: ”Kommer framföra detta till Fifa”