Foto: PEDERSEN, TERJE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
 Foto: PEDERSEN, TERJE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Tomas Pettersson

Ett fullständigt idiotiskt beslut

Publicerad

OBERSTDORF. En hel etapp ställs in under dramatiska former och det är naturligtvis en svidande förlust för Tour de ski.

Å andra sidan:

För ett gäng svenska stjärnor kan det ha varit rena vinstlotten.

Det är förstås alltid lätt att vara efterklok. Speciellt när det handlar om så svårbedömda saker som väder och vind.

Men när nu mörkret lägger sig över bergen som omsluter detta Oberstdorf så känns två saker tämligen klara:

1) Det var ett fullständigt idiotiskt beslut att släppa i väg Anna Haag & co ute i det vansinniga ovädret för att köra prologen. Det var inte bara korkat - det var rent farligt.

2) Hade arrangörerna haft lite is i magen kunde man ändå ha genomfört tävlingarna.

För så här var det: 

Regnet fortsatte att skvala ner över oss alla under eftermiddagen. Men efter att det galna åskovädret dragit vidare mojnade vinden.

Det hade varit blött. Otrevligt. Plågsamt. Men det hade inte längre på något sätt varit farligt att genomföra sprinttävlingarna.

I klartext: Hade Fis avvaktat med sitt beslut om tävlingarnas genomförande någon timme till hade det gått alldeles utmärkt.

Men som skrivet: I efterhand är det alltid lätt att ha rätt.

 

Just där och då var sannerligen känslan en helt annan för oss alla på plats.

 

En halvtimme före start dånade det plötsligt till, ovanför började det blixtra - och vid sida av mig blåste tält och skyltar omkring på området. 

Ingvild Flugstad Östberg nära bli knockad

Jag såg folk falla omkull i vindbyarna. Norska ledarinnan Ingvild Flugstad Östberg var nära att bli knockad av en uppblåsbar jättekub som släppt från sina förtöjningar. Fallande träd krossade ställningen där en kameraman var tänkt att stå.

Och regnet.

Herregud, vilket regn.

Så visst, man kan vara efterklok. Men jag har ändå full respekt för beslutet att ställa in hela rasket.

Just då kändes det ju som att vi var mitt i en regnstorm ute på Nordsjön.

 

* * *

 

Nu går Touren vidare. En smula stympad, men fortfarande i högsta grad vid liv.

Och för Sveriges tre bäst placerade åkare i årets Tour var på sätt och vis onsdagens kaos rena bingon.

För såväl Marcus Hellner (10:a), Anna Haag (12:a) och Daniel Rickardsson (15:e) hade onsdagens planerade sprint varit en ödesdag.

Alla tre är de utpräglade distansåkare. Alla tre hade med all sannolikhet rasat några snäpp i totalställningen om sprinten blivit av.

 

LÄS MER: Tour de ski 2018 – här är allt du behöver veta 

 

I stället väntar nu tre distanslopp som avslutning på Tour de ski. Och plötsligt goda möjligheter för alla tre svenskar att i stället klättra mot toppen.

Om nu vädret tillåter.

För en sak är säker: Det kommer att fortsätta regna. 

Rejält.

Prognosen jag läser just nu för torsdagen i Oberstdorf lovar dryga 40 (!) millimeter regn. Och ytterligare dryga 20 millimeter på söndag när åkarna ska försöka ta sig upp till målet på Alpe Cermis.

Men regn är en sak. Vind en helt annan. Bara det blåser måttligt är det ingen som helst fara för åkarna.

 

Bara högst obehagligt.

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/1945036099157885
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag