Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Tomas Pettersson

Du kommer inte att vara saknad, Johaug

Therese Johaug.
Foto: GEPA PICTURES/ HARALD STEINER / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Frida Karlsson.
Foto: TOMI HÄNNINEN / BILDBYRÅN

Vi var bjudna på den påkostade festen men valde att stanna hemma.

Om de kommer att sakna oss?

Inte det minsta.

Det här är helgen när resten av skidvärlden dansar på vallabänkarna i ren eufori över att ovissheten äntligen är tillbaka.

För så här är det:

Vi här uppe i norr kan sitta bekvämt tillbakalutade och tycka att vi gör rätt. Att det bara är dumt att ge sig ut i Europa denna helg. Att vi vet lite bättre.

Men gör vi det?

Tja, det är ju miljonfrågan i sammanhanget. Att avstå en helg i Davos - men samtidigt tycka att det är okej att vara med 12 dygn under Tour de ski ett par veckor senare är ju ett inte helt logiskt resonemang.

Nåja, det är vad är.

Men det är alltid nyttigt att se allt från någon annans synvinkel. Vi må tycka att helgens tävlingar i Davos utan Sverige, Norge och Finland är en hyfsat meningslös världscuphelg.

Men nej, det tycker verkligen inte alla. Tvärtom.

***

I en intervju i tidningen Der Spiegel får tyske förbundskaptenen Peter Schlickenrieder frågan om vad frånvaron av Therese Johaug betyder för världscupen?

Det är just dominansen av Therese Johaug som gör längdåkningen tråkig. Som åskådare vill jag ju inte veta på förhand vem som vinner”, säger Schlickenrider.

Och fortsätter:

Att Norge står över världscupen gör bara att allt kommer att bli mer spännande igen”.

Den italienske sprintstjärnan Federico Pellegrino beskriver sina känslor över den nordiska bojkotten på ett närmast poetiskt sätt. 

Jag känner besvikelse och sorg inom mig. Det är som att vi sitter i ett plan som drabbas av turbulens - och piloten och de i första klass hoppar ut i fallskärmar. Medan vi blir kvar och försöker styra ett plan vi inte ens byggt”, säger Pellegrino till Italpress.

Och fortsätter:

Det känns som en brist på respekt. Samtidigt som vi själva tvärtom känner ett ansvar att ställa upp för alla de som jobbat för att de här tävlingarna ska kunna genomföras.”

***

Som sagt: Ett helt annorlunda perspektiv.

Nu får Pellegrino och resten av skidvärlden två världscuphelger utan konkurrens från Johaug, Frida Karlsson, Johannes Hösflot Kläbo, Iivo Niskanen, Ebba Andersson och de andra nordiska stjärnorna.

Jag tror de kommer att ha svinkul.

Vi kan väl bara ta damernas distans som exempel. Under hela den förra världscupsäsongen fanns det totalt 57 pallplatser att slåss om.

Bara sju (7) av pallplatserna togs av åkare som inte kommer från Norge, Sverige eller Finland. Och nej, ingen av dem var en seger.

De siffrorna säger egentligen allt.

När nu damerna i Davos på söndag ger sig ut på 10 kilometer fristil är läget plötsligt ett helt annat. Ovissheten är tillbaka. Spänningen extrem - för ingen har ju en aning om hur prispallen kommer att se ut.

För första gången på åratal.

Och där och då kommer sak att vara säker:

Ingen kommer att sakna vare sig Therese Johaug, Frida Karlsson eller Ebba Andersson.


LÄS MER. Sverige klart för Tour de ski: ”Inget självklart beslut” 

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta