Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Tomas Pettersson

Du borde hålla käften och skämmas, Northug

Calle Halfvarsson.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Petter Northug.
Foto: PHILIP GADD
Foto: PHILIP GADD
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

SEEFELD. Norges chefsmobbare Petter Northug gör en sunkig koppling till dopingskandalen och tycker att Calle Halfvarsson ska kastas i fängelse.

Svenska folket spyr galla i liknande ordlag i sociala medier över samme Calle Halfvarsson.

Det räcker nu.

Det är dags att ni alla bara håller käften.

Ärligt talat: Hur många av er där hemma hade seriöst räknat med att de svenska herrarna skulle ta en medalj i dagens stafett?

Säkert hade många hoppats. Säkert att många - inklusive mig själv - räknat ut att det fanns en liten chans till brons om alla åkare överträffade sig själva.

Men med det sagt: Nej, Sverige kom verkligen inte till start som en given medaljkandidat i dag.

Sedan startade dramat. Oskar Svensson på första sträckan slet ungefär så gott vi kunde begära och växlade över till Halfvarsson på andra sträckan. Några sekunder efter.

Så vad gör Halfvarsson?

Det enda rätta.

29-åringen trycker på direkt efter växling för att snabbt täta luckan. Han gör det dessutom på det flacka, lätta, partiet av banan där det kostar allra minst.


Men redan där börjar det unkna hatet mot Halfvarsson bubbla upp till ytan.

Det är obegripligt för mig

Det kommer i tv-sändningar (läs TV2 Norge), det flödar på Twitter, till och med speakern på stadion här gör sig lustig över Halfvarssons speed ut från växlingen.

Det är obegripligt för mig.

Det är VM, det är stafett, och det enda som räknas är medaljer. Calle Halfvarsson hade ett val: Mysåka för att bevaka en chans till fjärde-femte plats eller satsa allt på att positionera Sverige i medaljstriden.

Nej, det gick inte den här gången.

Och ja, Halfvarsson kunde ha tagit det lite lugnare när han väl var i kapp täten.

Men herregud, han gjorde ett försök. Ett försök till att nå den där medaljen som skulle ha fått er alla att jubla där hemma. Ett försök som kunde ha inneburit en lätt sensationell svensk medalj i VM-stafetten. Hade fjärde bästa tid av alla på sträckan. Dessutom med allt annat än perfekta skidor.

Tacken för det? 

En flodvåg av hat, hån och smädelser.  


Jag blir inte bara ledsen. Jag blir förbannad.

Det är bara feg mobbing, Northug

Allra värst är som vanligt den förre norske skidkungen Petter Northug. Så sent som i går kväll satt jag i en tv-soffa med Northug där han något överraskande sa att han brukar gilla mina åsikter - men att jag ”är alldeles för snäll”.

Nåja.

Låt mig säga så här då, Petter:

Att koppla ihop den dopingskandal som smutsat ner hela detta VM med Calle Halfvarssons åkning i dag är inte bara osmakligt. Att raljera om att Halfvarsson borde vara näste man att plockas i en razzia och skickas i fängelse är inte bara olustigt.

Det är motbjudande.

Jag har aldrig tyckt att det är speciellt coolt att spotta på de som redan ligger ner. Aldrig ansett det tufft att håna de redan knäckta. Aldrig tyckt det är roligt att fnittra sig tårögd över andras misslyckanden.

Det är bara feg mobbing.

Och det trista är att när du gör det så uppviglar du tydligen halva Norge till att göra detsamma. 

Stafetten tog slut för bara en kvart sedan - men jag har redan en mejlkorg fylld med meddelande där ordet ”Calle Clown” är i varannan rubrik.

Och jag anar att du därmed är nöjd med insatsen, Petter.


Själv tycker jag att du bara borde skämmas.

LÄS MER: Calle Halfvarsson avbryter VM – på grund av arrangörerna. 

LÄS MER: Svenska ilskan efter stafetten: ”Helt idiotiskt”

LÄS MER: Johaug om utspelet: ”Nej, men vad i helvete!”