Anna Haag. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAYAnna Haag. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Anna Haag. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Emma Wikén i tårar. Foto: Expressen TVEmma Wikén i tårar. Foto: Expressen TV
Emma Wikén i tårar. Foto: Expressen TV
Tomas Pettersson

Det är slutet – i dag dog Touren

Publicerad

VAL DI FIEMME. Emma Wikén storgrät. Evelina Settlin spydde, Anna Haag suckade och Marcus Hellner mest bara muttrade.

Det är så det ser ut när slutet kommer.

Och i dag dog Tour de ski.

Vi visste redan på förhand att risken var överhängande för att det här skulle bli ett ytterst magert Tour de ski för Sverige.

Men man vill ju ändå hoppas.

Så jag har försökt se lite möjligheter hellre än tråkigheter. Blivit varm inombords av att se Anna Haag och Emma Wikén visa formfläktar från förr. Noterat med växande intresse hur Marcus Hellner klättrat i resultatlistorna på väg mot den slalombacke han gillar så mycket.

Men så kom sista lördagen i Tour de ski.

Drömkyrkogården.

 

LÄS MER: Tour de ski 2018 – här är allt du behöver veta

 

Emma Wikén gjorde ett katastroflopp och var helt otröstlig efteråt. Anna Haag mötte den vägg hon varnat för de senaste dagarna.

Och Marcus Hellner rasade så långt ner i resultatlistan att det inte spelar någon roll om han skulle få använda en skoter uppför Alpe Cermis på söndag.

 

Ridå Sverige.

Jo, vi kan ändå glädja oss över ännu ett riktigt bra lopp av Daniel Richardsson. Över äntligen en skaplig insats av Oskar Svensson.

Men för Sveriges insats i Touren i stort spelar det mindre roll. Daniel Rickardsson är ingen direkt bergsget när det handlar om söndagens plågsamma utmaning.

Det är faktiskt högst osäkert om Sverige får en enda åkare bland de tio bästa på vare dam- eller herrsidan i detta Tour de ski.

Underkänt, förstås.

Heidi Weng kan dansa macarena upp

Men det var heller inte bara den svenska delen av Tour de ski som nådde slutet denna dag. Även internationellt sett försvann alla spänning.

Heidi Weng kan stanna halvvägs upp för Alpe Cermis, dansa macarena ett par minuter - och ändå vinna hur lätt som helst.

Dario Cologna är precis lika ohotad. "Super-Dario" är tillbaka och kommer efter sex (!) års uppehåll att vara först över mållinjen igen.

Kul för Weng. Kul för Dario.

 

Men urtrist för alla oss som hoppats på i alla fall lite spänning den sista dagen.

 

Den svenske längdchefen Johan Sares anslöt för övrigt till Touren samma dag som allt plötsligt var över för hans åkare.

Precis som alla vi andra svenskar som är här saknar Sares såväl Charlotte Kalla som Stina Nilsson i Tour de ski.

– Det är inte bra att Stina och Charlotte inte är här. Vi måste hitta en lösning så att alla de bästa är med i Tour de ski i framtiden, säger Sares.

Jag kunde inte ha sagt det bättre själv.

För jag vill verkligen inte behöva uppleva en så urvattnad upplaga av Touren en gång till. Jag vill inte behöva se startlistor utan de stjärnor som övriga dagar på året lyser upp denna sport.

Och ja, Sverige har en stor del av ansvaret att rätta till eländet.

* * *

 

Till sist. Jo, det återstår en etapp av Tour de ski. Men som skrivet; jag har inga förhoppningar på att den ska bli rafflande på något som helst sätt.

Eller som kollegan Ernst på norska TV2 säger:

– Det enda som är intressant på söndag är ju hur det går i Piteå.

 

Det har han faktiskt helt rätt i.

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/1945036099157885
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag