Tomas Pettersson

De fegar ut – det är högst sorgligt

Publicerad

Internationella olympiska kommittén portar Ryssland från OS - men tillåter ändå ryska idrottare att vara med i Pyeongchang.

Högst väntat.

Och högst sorgligt.

Jag önskar att IOK inte fegat ur. Jag önskar att de stoppat varenda ryss från Pyeongchang.

Så många anklagelser, så många graverande uppgifter - men samtidigt så få konkreta, fysiska, bevis.

Jo, det har varit en komplex fråga.

Alla (utanför Ryssland) verkar överens om att fel begåtts, att något måste göras, och att straff ska utmätas.

Men sedan blev det ju lite svårare.

Låt oss till exempel ta två ryssar som spelar var sin roll i denna historia. Om än på totalt olika nivåer.

1) 58-årige Vitalij.

Hans efternamn är Mutko, han har en rätt underlig frisyr, och han är en av Rysslands allra mäktigaste män.

Vitalij Mutko var idrottsminister före och under OS i Sotji, han befordrades efter dopingsuccén till vice premiärminister. Det är han fortfarande. 

Mutkos namn dyker upp här och där i alla utredningar och rapporter. Mutko ska ha vetat om allt, godkänt allt, och ljugit utåt om allt från sin position vid Putins sida.

Ska Vitalij Mutkos straffas?

Självklart. 

 

LÄS MER: Längskidor i OS – program med tider och datum 

 

2) 20-årige Alexander.

Hans efternamn är Bolsjunov, har en rätt fantastisk historia, och han är rysk längdåknings störste talang, och ett medaljhopp I OS.

Alexander Bolsjunov är killen från ödsligaste Sibirien som tillsammans med norrmannen Johannes Hösflot Kläbo är säsongens sensation så här långt.

Bolsjunov var inte med i Sotji, han var då bara en lika fjunig som okänd yngling. Bolsjunov gör nu sin första säsong i landslaget - och är med all sannolikhet totalt ren från allt vad doping heter.

Ska Alexander Bolsjunov straffas?

Eh....mer oklart.

 

För det är ju nu allt börjar bli lite mer komplicerat.

 

IOK valde nu alltså en medelväg - om än en tuff sådan. De ryska aktiva, tränare och ledare som är välkomna till OS i Pyeongchang ska ha ett fläckfritt förflutet - annars stoppas de.

Och exempelvis Vitalij Mutko förbjuds att ha något med OS att göra under resten av sin livstid.

Det är bra. Men ändå inte tillräckligt.

Jag har funderat mycket över det här de senaste månaderna. Om hur helt oskyldiga drabbas av en kollektiv avstängning, om hur orättvist det skulle vara för någon som bara gjort allt rätt.

Men till slut landar jag alltid ändå i samma slutsats.

Alla borde ha portats.

Det som avslöjats om det ryska fusket är en skandal utan motstycke. Så utstuderat, så  beräknande och så brutalt.

Då bör straffet också vara därefter.

Att ryska idrottare inte får tävla under ryskt flagg svider. Att nationalsångerna slopas likaså. Att tvingas tävla under namnet OAR lär också tas emot med vrede. 

Men det är inget jämfört med ett OS helt utan Ryssland. Det skulle ha fått ett helt ryskt folk att rasa. 

Först naturligtvis mot IOK och omvärlden. Men sedan både tror och hoppas jag att en del av ilskan hade vänts vänts mot de personer inom Rysslands gränser som faktiskt orsakat allt.

Som Vitalij Mutko och hans anhang.

Och då, först då, skulle en verklig förändring kunna börja ske.

 

Om än på bland annat en 20-åring vid namn Alexanders bekostnad.

 

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/1920566454938183

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag