Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tomas Pettersson

Damfotbollen skulle må bra av självkritik

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Två reflektioner efter allsvenskans upptaktsträff på Berns i Stockholm.

1) Det kommer att bli ännu en gyllene duell säsongen igenom mellan Tyresö och Malmö.

2) Svensk damfotboll skulle må bra av en rejäl dos självkritik.

Jodå, det finns många skäl till att våga tro på att det blir en alldeles underbar svensk fotbollssäsong.

Vi har EM på hemmaplan med ytterst god medaljchans.

Vi har aldrig sett två bättre allsvenska lag än årets upplagor av Tyresö och Malmö.

Vi har alla chanser till att få se - minst - ett svenskt lag spela final i Champions League nästa vår.

Hade jag varit anställd av Svenska fotbollförbundet hade jag förmodligen stannat där. Grottat ner mig i alla ljuva förhoppningar och rosenskimrande drömmar. Upplevt upptaktsträffen som en enda bubblande förfest till vad som komma skall.


Marta var ju tillbaka

Men nä, så enkelt är det inte.Jag är lika intresserad av det som ingen alls verkade vilja prata om denna dag.

För precis ett år sedan satt vi ungefär samma skara ledare, spelare, förbundsfolk och journalister i Göteborg och pratade om vilket fantastiskt år det skulle bli.

Marta var ju tillbaka. Plus en hel drös andra internationella stjärnor.

Det pratades om att publiken skulle återvända till arenorna. Elitföreningen Damfotboll (EFD) trodde att snittet från 2011 (924 personer) skulle öka med minst 12 procent.

En del menade att det var fegt. Att ett publiksnitt på 1500 personer per match var mer troligt.

Hur det gick?

Åt helvete.

Osannolikt nog minskade i stället publiken med tio procent. Bara i snitt 836 personer orkade sig ut för att se Marta & Co förra året.

Ingen förstod egentligen varför.

Därför förväntade jag mig på årets upptaktsträff någon slags analys den största - och mest oroande - gåtan med hela den förra säsongen.

Naivt av mig 

Det var tydligen naivt av mig. Jag fick nada.

EFD:s Linda Wijkström hade ändå ordet i 20 minuter men valde att mest prata om hur fantastiskt 2013 skulle bli.

Nej, förlåt. En nyhet för att "locka ny publik" presenterades faktiskt.

Men riktigt hur en svart-vit fotoutställning av Johan Rheborg (!) i några hotellobbys ska bryta trenden förstod jag aldrig riktigt.


"Världens bredaste"

Efter att - än en gång - alla svenska lag i Champions League åkt ut redan i kvartsfinal använde i alla fall ingen uttrycket "Världens bästa liga" om allsvenskan den här gången.

– Men jag tror i alla fall den är världens bredaste, säger Linköpings stjärnback Charlotte Rohlin.

Hon har faktiskt en poäng där. Toppskiktet i Frankrike och Tyskland är grymt. Men resten? Inte alls imponerande.

Problemet är bara att det är topplagens klass som avgör statusen på våra klubblag i Europa.

Nåja. Den här gången skickar vi ut Tyresö och Malmö i Champions League-elden.Jag skulle bli överraskad om inget av de lagen når till final.

Vilka vinner?

Så vilket lag vinner allsvenskan?

Jag skrev för några veckor sedan något luddigt formulerat om att "förnuftet säger Tyresö, men magkänslan Malmö".

Sedan dess har ett redan toppat Tyresö förstärkt med såväl Sara Thunebro som spanska landslagsstjärnan Jennifer Hermoso.

Så visst, nu knorrar det rätt mycket Tyresö även nere i magtrakten.

Men ett lag med en anfallskvartett som Manon Melis, Ramona Bachmann, Anja Mittag och Elin Rubenson kan bara en idiot räkna bort från en allsvensk guldstrid.

Så bered er på ett nytt drama. Det kommer att pågå långt efter det att höstmörkret börjat falla.

Petterssons kommentarer om alla lag

Göteborg

Kommentar: Tränaren Torbjörn Nilsson vill att man ska ta nästa steg i år för att kunna utmana fullt ut om SM-guldet. Det blir nog för svårt. Men bakom Tyresö och Malmö är Göteborg det absolut mest spännande laget i årets allsvenska. Men...nä, bättre än trea blir ni inte.

Jitex

Kommentar: Fortfarande vet Jitex inte vad som blir deras hemmaarena. På grund av skador har de fått låna in spelare till träningsmatcherna. Nej, våren har inte varit någon lek. Men räkna inte bort det här gänget ändå. Jitex lär bli ett hyggligt stabilt mittenlag.

Kristianstad

Kommentar: Josefine Öqvist hälsar från scenen till sina motståndare att "Ni får se upp mig i sommar!". Och det gäller för all del hela detta Kristianstad. Bara laget får det lite lugnare på skadefronten kan Elisabet Gunnarsdottirs lag skapa problem för precis alla lag i serien. I år igen.

Linköping

Kommentar: Jag förstår verkligen tränare Martin Sjögrens lättnad över att Charlotte Rohlin är tillbaka lagom till premiären. Sveriges bästa mittback betyder naturligtvis oerhört mycket för Linköping. Så defensiven är säkrad. Men vem i all världen ska göra målen? Det är årets nyckelfråga i Linköping.

Mallbacken

Kommentar: Som tränaren Stefan Johansson säger: "Vi har den tunnaste truppen. Och den tunnaste plånboken." Dessutom inte ens en godkänd hemmaarena. Nykomlingen kommer säkert att ta lite poäng hemma - men att klara nytt kontrakt? Icke.

Malmö:

Petterssons kommentar: Anfallsmässigt håller laget absolut världsklass med Mittag, Bachman och Melis. Resten är inte fy skam heller. Vilket annat år som helst hade Malmö varit solklar guldfavorit med det här laget - men nu får man nöja sig med att vara främsta utmanare till Tyresö.

Piteå

Kommentar: Slutade åtta förra året efter bland annat 13 mål av Jennifer Nobis. Nu är skyttedrottningen borta - men seriens nordligaste lag ser ut att ha värvat klokt än en gång. Intressantast? Nigerianskan Francisca Ordega och Tyresös Lisa Klinga.

Sunnanå

Kommentar: En gammal bekant är tillbaka på allra högsta nivå i svensk damfotboll. Och Sunnanå från Skellefteå är tillbaka med en bra trupp och kaxig framtoning. "Vi kommer att ge alla en omgång. Och etablera oss", säger målvakten Susanne Nilsson. Och jag tror hon har alldeles rätt.

Tyresö

Petterssons kommentar: Tyresö hade ett fantastiskt lag förra säsongen. Årets är ännu bättre. Med spetsvärvningar som Christen Press och Sara Thunebro ska Tyresö vara klassen bättre - och då är förstås inget annat än SM-guld ett godkänt facit.

Umeå

Kommentar: Talangfabriken kommer att fortsätta leverera även denna säsong. Mest spännande? 17-åriga Lina Hurtig. "Jag hoppas hon får göra EM-debut i sommar", säger tränaren Joakim Blomqvist. Ja, så bra är hon faktiskt. Hur bra Umeå är? Sisådär femte bäst i Sverige.

Vittsjö

Kommentar: Förra säsongens sensation i allsvenskan. Sjätteplatsen var ett grymt bra resultat. Än roligare var att Vittsjö länge, länge låg än bättre till i tabellen. Andra året då? Jodå, det kommer att gå bra nu också. Speciellt med haussade förvärvet Jane Ross. Landar på övre halvan igen.

Örebro

Kommentar: "2012 var ett mörkt år för Örebro - både på och utanför planen. 2013 lär knappast bli speciellt mycket roligare. Förhoppningsvis är ekonomin nu under kontroll - men med den här truppen tror jag inte Örebro blir kvar i allsvenskan."