Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Tomas Pettersson

Dagen var bara ännu ett steg mot graven

TRONDHEIM. Ski Tour 2020 var tänkt som ett nytt, fräckt och underhållande inslag för en sport som sliter för sin framtid.

Resultatet? 

Exakt det motsatta.

Söndagen i Trondheim var bara ännu ett steg mot kanten på graven där allt intresse sakta men säkert nu dör.

Förste ett totalt ointressant damlopp - med tre norskor först över mållinjen. Sedan en tre mil lång gäspning till herrlopp - med sex norrmän först över mållinjen.

Under de 14 säsonger jag bevakat världscupen för SportExpressen har jag sällan varit med om en mer meningslös tävlingsdag.

Nej, ingen skugga ska falla över Therese Johaug, Pål Golberg, Heidi Weng eller någon av de andra norska stjärnorna.

De var bara bäst.

Men när Internationella skidförbundet (Fis) sätter sig ner och utvärderar Ski Tour 2020 hoppas jag verkligen att de ställer sig själva de här frågorna:

1) Varför kom inte ens en nation som Tyskland till start med en enda åkare?

2) Varför bojkottade polska damlaget helt touren?

3) Varför brydde sig inte superstjärnorna Federico Pellegrino, Italien, eller Lucas Chanavat, Frankrike, och Anemarija Lampic ens om att fullfölja touren?

Tja, en ledtråd finns i Pellegrinos uttalande här i Trondheim i lördags innan han packade ihop sin bag och lämnade landet:

– Den här touren är något av det värsta Fis gjort mot hela vår sport.


Hårt? Jovars, men italienaren är verkligen inte helt fel ute.


För mig är det ytterst tveksamt om världscupen ens behövde ytterligare en tour. Antalet världscuplopp är redan alldeles för många.

Men o-m man nu vill testa något nytt så måste ju målet vara att den ska engagera hela skidvärlden. Inte bara Sverige, Norge och Ryssland.

Och där har man misslyckats kapitalt.

I stället skapades en tour som till och med missgynnar alla sprinters mer än Tour de ski. En tour där flera av mellan-Europas största profiler är totalt chanslösa.

Jag hade velat se en tour där sprinters som Pellegrino, Chanvat & Lampic haft möjlighet att gå ut i ledning inför den sista etappen. Där det funnits spänning. Där det funnits någon mening för hela Skid-Europa att slå på tv:n i dag.

Så blev det inte.

När jag skriver dessa rader sitter nu ledningen för Ski Tour 2020 och har någon slags avslutande presskonferens inne i presscentret i Trondheim.

– Jag är så glad och stolt över att vi fått en så fin och bra tour, säger Guri Knotten Hetland, vd för Ski Tour 2020..

– När jag pratar med utövarna så är de alla generellt nöjda, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör på Svenska skidförbundet.

Ja, jösses.

Ibland är det tydligen bekvämast att stoppa huvudet ner i snön.


Själv säger jag så här: Ski Tour 2020 är över. Jag hoppas vi aldrig behöver uppleva något liknande igen.

Östberg: ”Är ju första gången det körs”

Ski Tour 2020 har fått kritik samtidigt som man haft otur med vädret. Tourens trea Ingvild Flugstad Östberg tycker ändå att det varit bra.