Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Tomas Pettersson

Är han hela Tour de skis mest osannolika historia?

Johan Häggström blev femma i sprinten i Lenzerheide och är med i toppen av Tour de ski så här i inledningen.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

LENZERHEIDE. Åkaren som ligger trea i hela Tour de ski och är klart bäst av alla svenskar nickar lugnt där han går intill mig.

Sedan säger Johan Häggström:

– Jo du, jag vet hur man mjölkar en ko.

Jag tror att det är hög tid att vi berättar den lätt osannolika historien om Lilla Lappträsks stora son.

Det hela är ju lite obegripligt.

Vi kan ju bara backa bandet två dygn. Låtsats att någon frågat mig; ”Vilken svensk åkare tror du skulle vara bäst efter första helgen i Tour de ski?”

Jag hade svarat Stina NIlsson. Garderat med Ebba Andersson. Och med Jonna Sundling, Charlotte Kalla och Calle Halfvarsson som bubblare.

Men på papperet framför mig med totalställningen i Tour de ski står det nu:

3) JOHAN HAEGGSTROEM, SWEDEN.

Wow, liksom.

Vi pratar alltså om en åkare som knappt någon utanför skidnördfamiljen hade koll på för ett år sedan. En 27-åring som i det tysta kämpat på år efter år utan rubriker, utan pengar, utan större framgångar, i skuggan av namn som Marcus Hellner, Johan Olsson, Calle Halfvarsson, Charlotte Kalla och många, många fler.

En åkare som fick lov att ta jobb på Elgiganten i Gällivare för några år sedan för att få ihop till brödfödan när prispengarna uteblev. Som sedan även hunnit utbildat hunnit sig till civilingenjör. 

Och så lossnar plötsligt allt.

– Det är bara häftigt hur fort det går just nu, säger Häggström själv.

Man kan väl se historien om Johan Häggström som ett tips till alla er som vid 25 tvivlar på att er dröm någonsin ska gå i uppfyllelse.

 

Mer exakt: Vad ni än gör – ge inte upp.

 

För Johan Häggström gav sig aldrig. Sent under förra säsongen började plötsligt pusselbitarna falla på plats - och sedan har allt bara pekat spikrakt uppåt.

Jag hoppas att man firar i hembyn Lilla Lappträsk utanför Kalix i Norrbotten. Även om det kanske inte skulle innebära någon direkt folkfest.

– Det finns väl totalt sju gårdar där. Men en står tom, förklarar Johan Häggström och ler.

En av gårdarna är alltså Häggströms barndomshem. Föräldrarnas gård med 38 mjölkkor där Johan Häggström i alla år hjälpt till.

– Det har jag väl gjort sedan jag började kunna köra traktor. Mamma och pappa har mycket att göra - så jag vill ju underlätta för dem när jag kan.

Häggström fortsätter:

– Men i sommar blev det så mycket läger och annat att jag inte kunnat vara där så mycket. Tyvärr, för jag hade ju velat kunna hjälpa dem mycket mera.

Hur var det - har du drömt du om att bli mjölkbonde?

– Ja, när jag var liten i alla fall. Jag tyckte ju det var väldigt roligt. Men sedan kom skidåkningen.

Så det blir inte att ta över gården?

– Nä, troligen inte.

Det är möjligen tråkiga nyheter för mamma och pappa Häggström. Men samtidigt goda nyheter för svensk längdåkning.

 

Det går liksom inte att överskatta betydelsen av en ny svensk stjärna på herrsidan just nu.

 

* * *

 

Till sist. Stina Nilsson kom inte ens till start. Calle Halfvarsson bröt efter prologen. Charlotte Kalla gjorde tidernas sämsta sprintkval. Ebba Andersson missade kvartsfinalerna. Maja Dahlqvist & Moa Lundgren kraschade bort varandra.

Nä, ingen kan direkt anklaga Sverige för att ha flyt i Tour de ski.

Samtidigt går ungefär allt norskan Therese Johaugs väg. De på förhand tuffaste konkurrenterna till totalsegern går på olika smällar varje dag - samtidigt som Johaug själv gör det mesta rätt.

Och fortsätter 31-åringen att göra det så kan naturligtvis inget att stoppa henne från att defilera hem segern i Tour de ski.

Trist? 

Visst. 

Men titta gärna ett litet snäpp längre ner i den totala resultatlistan. Notera sedan en annan svensk sensation i form av 21-åriga Moa Lundgren på sjätteplats.

 

Det är faktiskt nästan en lika osannolik historia som den om Lilla Lappträsks store son.