Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Tomas Pettersson

Är det enda märkliga i den här historien

Foto: SVT.
Foto: SVT.

BRATISLAVA. Rikard Grönborg satte sig ner i vad han trodde var sin vanliga, komfortabla, plats i VM-studion.

Men den här gången blev plötsligt allt extremt obekvämt.

Hur Grönborg klarade det?

Fascinerande illa, faktiskt.

Själv landade jag i Bratislava på tisdagen efter att ha följt första delen av VM som de allra flesta av er andra:

Genom SVT:s sändningar.

Precis som alla andra har jag varit nyfiken på hur Pops & Co skulle klara av sitt nygamla uppdrag. Hur det gamla ångloket SVT skulle klara av att hantera ett mästerskap i den sport som utvecklats möjligen mest av alla våra tv-sporter under det senaste decenniet.

Svaret?

Tja, så där.

Självklart har det tompratats alldeles för mycket. Självklart har det funnits en övertro på att bara vi har ett trevligt gäng kring bordet så blir det här finemang. 

Ungefär: Det har ju ändå fungerat i Vinterstudion i alla år.

Men ishockey-VM är något annat.

Jag har saknat en del rapphet, saknat lite tydligare ramar med tempodrivande moment, tröttnat på omtag av sammanfattningar från ökentrista matcher.

Och - inte minst - intervjuer med mer raka, skavande frågor och experter med obekväma åsikter.

Men så händer det.

Två gånger om dessutom.

1) I måndags dundrade expert Mikael Renberg ut att det var ”idiotiskt” av landslagsledningen att ta en ”Coach's challenge” utan att vara 100 procent säkra på att de hade rätt.

Vilket förstås var helt rätt av Renberg.

2) I tisdags var det Marie Lehmann som utan att tveka valde att ifrågasätta vad fan Grönborgs gäng pysslat med i den andra perioden.

Vilket förstås var helt rätt av Lehmann.

 

Det enda märkliga i den här historien är reaktionen från förbundskapten Rikard Grönborg själv. 

Jag vet inte riktigt vad Grönborg väntat sig där i studion. Snälla ord trots andra periodens totala haveri? Tröstande ryggdunkningar? Uppmuntrande ”nu tar vi Finland i stället”?

Men jag vet att de frågor Grönborg fick var helt relevanta. Och att som förbundskapten för Tre Kronor ska han också klara av att besvara dem utan några som helst problem.

Eller om man så vill: Det är inte bara Tre Kronors spelare som inte håller guldklass så här långt i VM.

Jag hoppas att SVT fortsätter på exakt samma sätt. För det är exakt vad deras uppdrag är under ett mästerskap som hockey-VM.

Och trots att det finns en del saker att slipa på i sändningarna (se ovan) så finns det också väldigt mycket bra så här långt.

Som Stefan Åsbergs reporterinsats. Som Jonas Anderssons klockrena analyser i sin expertroll. Som greppet att plocka in SHL-stjärntränarna Roger Rönnberg och Sam Hallam i sin trupp.

Fortsätt så, SVT.

Då kan faktiskt det här bli riktigt bra till slut.

 

LÄS MER: Så slutar VM-kvartsfinalerna - blir en stor skräll