Tomas Pettersson

Allt kan sluta med ett horribelt haveri

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

OBERSTDORF. Solen gassar. Snön smälter. Svetten lackar.

Om det är det ljuvligt?

Jovars.

Men skuggsidan av allt är att det för första gången i vinter finns anledning att bekymra sig för Linn Svahn.

Onsdagen i Oberstdorf var en enda lång väntan på torsdagen.

Det är ju då allt börjar. Dessutom med distansen där Sverige har flest medaljchanser under hela detta VM: Individuell sprint.

Förväntningarna är skyhöga. Vanligtvis ytterst sansade bedömare pratar på fullt allvar om en svensk trippel på damsidan - och en medalj på herrsidan.

Och inte bara i Sverige.

Vi gick runt och gjorde en liten enkät med några norska kollegor under onsdagen. En av frågorna: Vem vinner guldet på damsidan?

Alla svarade Linn Svahn. Ett par av dem lade dessutom till att även silvret och bronset går till Sverige. Det är där vi hamnat nu efter en rad säsonger av svensk briljans på sprintbanor världen över.

Jag önskar bara att jag själv kunde känna mig lika säker.

För så här är ju läget:

Linn Svahn har vunnit världscuplopp i klassiskt. I fristil. På lätta banor. På tunga banor. Från ledning. Från andra positioner. I snöfall. I iskyla. I solsken.

Kort sagt: Linn Svahn har vunnit sprintlopp på egentligen alla möjliga eller omöjliga sätt du kan tänka dig.

Tja, utom ett då.

För lagom till när Linn Svahn ska åka det överlägset viktigaste loppet i hela sin karriär ställs 21-åringen inför något hon aldrig tidigare testat på. 

Lagom till finalen är väderprognosen +16, vindstilla och inte ett moln på himlen över skidstadion i Oberstdorf. Gissningsvis lär temperaturen vara omkring 30 grader i solgasset ute på banan. Gissningsvis lär underlaget vara något som delvis mest påminner om en blandning av potatismjöl och strösocker.

Hur det påverkar det loppen?

Ingen vet säkert.

Hur påverkar det Linn Svahn?

Ingen vet säkert.

Hade det varit normala förutsättningar här i Oberstdorf hade jag inte tvekat en mikrosekund på att Linn Svahn kommer att vinna guldet. Men nu har vi plötsligt fått en oberäknelig X-faktor att ta hänsyn till.

Och det känns ärligt talat rätt obehagligt.

Mardrömmen är förstås att den viktigaste sprintdagen på två år förvandlas till någon slags blöt parodi.

Att det lösa underlaget blir för svårt att bemästra. Att blixtbeslutet om saltning inte hjälper. Att vallan avgör alldeles för mycket. Att vi får se en kavalkad av krascher som fäller den ena favoriten efter den andra. Och att det vid dagens slut står där en lika förvånad guldmedaljör som den australiensiske shorttrack-åkaren Steven Bradbury i Salt Lake City 2002.

Eller om man så vill: Ett horribelt haveri.

Nåja.

Jag försöker dämpa min oro med att den bäste åkaren också nästan alltid är den som behärskar nya utmaningar bäst. Och hoppas innerligt att det blir så även denna torsdag.

* * *

Till sist. Slovenskan Anamarija Lampic är inte bara en suverän sprinter, hon är också vinnaren av hela sprintcupen i vinter.

Självklart är Lampic det största hotet mot ett svenskt guld i dag. Och det är väldigt svårt att inte tycka om slovenskans lika avslappnad som fräcka attityd dagen före att allt ska avgöras.

– Jag hoppas jag blir djävulen som förstör det svenska partyt i morgon, säger Lampic till oss innan hon brister ut i skratt bakom munskyddet.

Game on, liksom.LÄS MER:
VM 2021 i Oberstdorf – allt du behöver veta

LÄS MER: Sanningen om sprickan i svenska landslaget