Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Wilbacher

På en egen nivå – stäng debatten

Se Zlatans båda mål mot Napoli
Zlatan gjorde två mål mot Napoli.
Foto: INSIDEFOTO / INSIDEFOTO/SIPA USA SIPA USA
Zlatan och Kalidou Koulibaly i en av många dueller.
Foto: LAPRESSE / LAPRESSE/SIPA USA SIPA USA

Jag vet att ni gillar att diskutera.

Men det är dags att stänga diskussionen.

Zlatan är på en egen nivå - och kommer att vara bäst i Sverige så länge han väljer att fortsätta. 

För mig är det helt overkligt hur man kan argumentera för att Emil Forsberg, Dejan Kulusevski eller någon annan svensk fotbollsspelare ska ha Guldbollen. Vigge sa Danielsson. Bah! 

Jag får andnöd när Hasse Backe med forcerad tydlighet efter ett liv i fotbollens tjänst menar på att Forsberg ska ha priset som Sveriges bästa fotbollsspelare. Sedan gick han in och expertkommenterade Milan på San Paolo, en match som i slutändan blev en enda stor Zlatan-show. 

Jag vet att ni gillar att diskutera. 

En gång ville jag stänga en diskussion egentligen av samma anledning som nu. Ronaldo hade vunnit ytterligare en Champions League till Real Madrid och han var helt enkelt där och då världens bästa fotbollsspelare. 

Igår, i dag och i morgon, egentligen så länge Zlatan Ibrahimovic väljer att spela fotboll, kommer han att vara Sveriges överlägset bästa fotbollsspelare. 

Visst är det fantastiskt att vi har offensiva spelare som levererar på andra platser, på den absolut högsta nivån, men låt oss alla vara lite klara i skallarna här. Det Zlatan gör är inte bara unikt för en svensk fotbollsspelare, hans förmåga att ständigt utvecklas är världsunikt. 

Så stäng diskussionen. Per favore. Plocka in Backe. Zlatan är på en egen nivå.  

***

Jag har till exempel aldrig sett ”K2” Koulibaly så rädd som han var för Zlatan i kväll. Eller jag har nog aldrig sett honom visa respekt för någon om jag tänker efter. För att prata Ibra-språk: Visar du ett rovdjur rädsla så blir du uppkäkad. Det är enkelt. Och som Zlatan festade på stackars K2, som kanske ska döpas om till Kullen efter den här ljumna kvällen vid Vesuvius fot. 

Jag tänker för övrigt aldrig ge mig kring Zlatan i landslaget för i mitt huvud är det bisarrt att man inte står på knä och ber att vår överlägset bästa spelare ska komma tillbaka. Skicka ner regeringen till Milano, ta med en orkester vettja! 

Gör vad som krävs för att han ska omfamna vårt landslag en sista gång. För Zlatan är inte klar. Inte på långa vägar. Den här showen har många föreställningar kvar innan vi drar ner ridån för gott. 

***

Det finns mycket år 2020 som är en skymf mot vad det en gång var. Herregud. Sedan finns det som tur är vissa, få saker som bara blir bättre och bättre. Pupone himself, Francesco Totti alltså, proklamerade i veckan att Zlatan kan spela tills han är femtio. Och hur svarade Zlatan på det mot Napoli? 

Ledningsmål, sedan sitt tionde för säsongen, Milan upp i serieledning. Vikten av målet vägs i maj. Ensam är jag inte att tro på en Scudetto-strid med Juventus in i omgång 38. Resultatet av Zlatan i klubben i snart ett år är detta. 

Ingen kan peka på något annat som segerrecept än svensken från Malmö när den rödsvarta showen nu ska rulla vidare. 

Auf Wiedersehen! 


Oroande bilderna på Zlatan – utbytt skadad