Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Wilbacher

Yrar Barça fortfarande runt i fotbollsdjungeln?

Ronald Koeman är Barcelonas nye tränare.Foto: QUIQUE GARCIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Uppgifter i Nederländerna pekar ut Henrik Larsson som hans tänkbara assistent.Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Ronald Koeman tar över Barcelona, Henrik Larsson blev på fredagen bekräftad som en del i det nya tränarteamet. 

Det är ganska lätt att förstå vad Barcelona tror är framtidsmelodin.

Men är det verkligen så enkelt? 

Ibland kan det vara skönt att kasta alla kartor och gå vilse med flit, som en god vän en gång skaldade. Ibland måste planering och tydliga vägar stakas ut. 

Med Barcelona känns det som att man kastat ut en boll och hoppats på det bästa. Har man världens bästa fotbollsspelare i gänget brukar det lösa sig. 

Men Messi är dock ingen Benjamin Button och han löser i dag inte titlar på egen hand. Att klubben har pengar och attraktionskraft att kunna värva mer eller mindre vilken spelare de vill råder det inga tvivel om. 

Pengar vinner dock inte i slutändan titlarna på egen hand. Inte ens den annars mysiga ekvationen pengar + Messi. Fiaskosäsongen är precis avslutad, huvuden har rullat precis som väntat och nu ska alltså framtiden under pressade former inte bara planeras men även bestämmas.

Har man då vägen klar för sig eller yrar man fortfarande runt blint i fotbollsdjungeln?

***

Några indikationer har vi fått. Holländaren, den gamla vristskjutaren, Ronald Koeman ska in. När det dessutom nu är klart att Henrik Larsson kliver in och axlar någon slags roll som assisterande är det ganska lätt att förstå vad Barcelona tror är framtidsmelodin. 

Real Madrid gjorde det med Zinedine Zidane. Chelsea har gjort det med Frank Lampard. Juventus anställde nyligen Andrea Pirlo som huvudtränare och den gamle mittbacken Igor Tudor som assisterande. 

Trenden i Europas toppklubbar är tydlig. Tränarna som kommer in ska känna till klubben. Men inte bara, de ska ha också varit med när klubbarna vann titlar. In kommer alltså storhetstidernas guldgossar med förhoppningen att allt ska bli som förr igen. 

Men är det verkligen så enkelt? 

Kan alla göra det Zidane gjorde? 

Såklart inte. 

***

Nu är visserligen just Ronald Koeman av en lite annan profil än ovan nämnda killar. Han har tränat länge och vunnit ligan flera gånger i Holland, coachat landslaget och tagit hem den spanska cupen med Valencia. 

Det finns så klart erfarenhet utöver att han navigerar runt i Camp Nous katakomber utan att behöva fråga vaktmästaren om vägen. Det finns dock mindre lyckade kapitel i Koemans tränarkarriär, så valet är inte på något sätt riskfritt. 

Det finns både mer framgångsrika, och vad det verkar mer intressanta, tränare för att leda Barcelona. Samtidigt kvarstår frågan vem som ska ta över sportchefsrollen efter Eric Abidal som fick lämna sin post i veckan efter att, vad spanska tidningar har rapporterat, ha varit i en olöslig konflikt med Messi. 

Det Barcelona gör i dag kommer att påverka klubbens resultat under en lång tid framöver. Det gäller verkligen att träffa rätt. 

Men en stor fråga som fortfarande kvarstår är hur mycket mandat Messi har i allt. Och hur mycket ska man offra för att behålla honom i klubben? 

Dagen då Messi inte längre är en Barcelona-spelare längre närmar sig trots allt. Den kan redan vara här. 

Är det så måste Barcelona rita nya kartor och kanske är det, hur ont den än gör, inte helt dumt.