Foto: Yoan Valat / Epa / TtFoto: Yoan Valat / Epa / Tt
 Foto: Yoan Valat / Epa / Tt
Foto: Yoan Valat / Epa / TtFoto: Yoan Valat / Epa / Tt
 Foto: Yoan Valat / Epa / Tt
Thomas Wilbacher

Zlatan är unik i fotbollshistorien

Publicerad

Det glöder om Zlatan Ibrahimovic som 34 år gammal är på väg mot sin bästa säsong någonsin.

I alla fall om man bara räknar poäng. De mjuka värdena får vi tvista om.

När PSG besegrade Lorient med 3-1 var han återigen briljant och stor segerorganisatör. Samtidigt slog PSG ett historiskt franskt rekord.

Vi tar det från början. Ingen kan ha undgått Zlatan Ibrahimovics monstruösa form. 20 mål på 19 ligamatcher. Av samtliga matcher han har startat den här säsongen har han bara lämnat fyra poänglös. Man kan faktiskt fråga sig om han någonsin varit bättre. Och då har vi ändå sett några makalösa versioner av honom. 

Det mest imponerande är hur han hela tiden har utvecklas. Den gänglige dribblern från Malmö- och Ajax-tiden blev tio kilo tyngre i Juventus.

Dribblingsräderna visserligen något färre, men samtidigt utvecklade han ett delikat målsinne.

Till slut blev Zlatan en girig skyttekung.

I PSG har det blivit färre och färre en-mot-en-situationer. Som kompensation har han utvecklat regissörsegenskaperna. Målhungern har han dock behållit.

2016-versionen av Zlatan är en helt unik spelartyp i fotbollshistorien. 

 

I går inledde Zlatan matchen i en tillbakadragen anfallsroll. Som playmaker försåg han Cavani och Augustin med smörpassar under hela den första halvleken. En av dem förvaltade Edinson Cavani. Lorient visade dock karaktär och Raphael Guerreiro såg till att att PSG inte ledde på hemmaplan för första gången sedan 2014. I andra halvleken var det färdigserverat för Zlatan.

Tio minuter som center räckte för att hans numera obligatoriska mål skulle komma. Måltjuv-takterna satt i när han höll sig framme på Kurzawas inspel. Nämnde kollega gjorde sedan matchens snyggaste mål.

Fransmannens låga volley i bortre säkrade PSG:s 33:e raka positiva resultat i Ligue 1 - ett nytt rekord och denna redan historiska upplaga av PSG blev ytterligare ett kapitel i de franska historieböckerna. 

Zlatan byttes ut i den 72:a minuten.

För det gäller att spara på krutet när matcherna börjar dugga tätt.

Om två veckor väntar Chelsea i Champions League och med 24 poäng ner till tvåan Monaco kan parisarna faktiskt slappna av och fokusera på att konservera formen.

 

Lyckas de med det blir de svårstoppade. Just nu har PSG bara ett par lag framför sig och förutsättningarna för Zlatan att uppfylla sin dröm om att gå hela vägen i Champions League har egentligen bara sett bättre ut under Barcelona-året.

Han har sagt att han saknar Italien och inte minst Milano men han kommer nog aldrig bli Ibra med italienarna igen. Men kanske blir det en kort återkomst. Finalen i Champions League spelas nämligen på hans favoritarena. Trots att han inte säger det högt längre tror jag att han börjar känna det. Att det faktiskt kan gå.

PSG är redo, Zlatan är redo och San Siro är redo att omfamna sin favoritspelare. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag