Foto: Bpi/Rex/Shutterstock / BPI/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
 Foto: Bpi/Rex/Shutterstock / BPI/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
Thomas Wilbacher

PL är fullsmetad av förlorare

Publicerad

Liverpool hakade på Tottenham som stakade ut förlorarvägen i fredags, sedan tog Arsenal sista chansen till en Champions Leagueplåt - på Manchester Uniteds bekostnad.

Ni hör ju, Premier League är fullsmetad av förlorare.

På måndagskvällen ska Chelsea spela hem ligatiteln. Seger, sju poängs ledning med tre matcher kvar är en ekvation som även alla med svårigheter i allmän matematik klarar av att lösa. Samtidigt gör lagen bakom det mesta för att ställa till det för sig. Är det inte något av Manchester-lagen så är det Liverpool eller Arsenal. Om det hade funnits en liga där ”missade möjligheter” vägde tyngst hade det sannerligen blivit en tät kamp in på målsnöret men med Manchester United som förmodad titelvinnare.

 

 När Liverpool, totalt dränerat på energi när Klopps krav på intensiv gegenpressing till slut tagit ut sin rätt, tappade poäng hemma mot Southampton fanns möjligheten för jagande Arsenal och Manchester United att knappa in. Det kändes lite som en final mellan de två mest kritiserade lagen i England den här säsongen.

På ena sidan stod kontinentens mest oönskade fransman, på den andra en portugis som sålt smöret och tappat pengarna. Ja, eller i alla fall sin bästa spelare, för om det inte var tydligt för vissa (läs: engelska så s k experter) tidigare så blev det uppenbart även för den gänget längst fram i anti-Zlatan-båten att svenskens frånvaro kostar poäng - förlorade poäng som i slutändan kan komma att bli dyra. I en avslagen historia gjorde Arsenal 1-0 med en stor portion bondröta, sen kom 2-0 av bara farten och så var en av säsongens deppigaste matcher över. Nu blir det inget Champions League via ligaspelet för Manchester United, vågar jag påstå. Och då är jag inte särkilt djärv av mig.

Visst har Marcus Rashford funkat i center-rollen av och till men när även han ska sparas och Wayne Rooney dammas av, ja då saknar man Zlatan något oerhört. Det är för övrigt smärtsamt att se Rooney, som skänkt så många fina nummer till fotbollen under karriären, stylta omkring och vara så uppenbart slut på den här nivån. Det blir tyvärr inget värdigt slut på den karriären, men det kommer vi nog glömma om några år.

 

Nej, Zlatan Ibrahimovic skada var en olycka som Manchester United inte hade råd med. Det kan såklart gå att lösa Champions League ändå, via Solna, men det ändrar inte utgångsläget inför sommaren. Det som såg så bra ut i början av augusti visade sig vara en bluff. Mourinhos fotboll känns mer och mer förlegad för varje vecka som går och utan smokinglirare som Zlatan som löser segrar på egen hand blir det svårt att se det här laget ha en framtid som titelkandidat. Frågan borde i alla fall upp på bordet, kanske till och med högst upp på dagordningen - vem ska träna Manchester United nästa år?

 

För Arsenals del betydde poängen någon form av arbetsro för Wenger och en ny möjlighet till en Champions League-plats att kasta bort i slutomgångarna. Eller så går Liverpool om Arsenal i den där parallelligan och faller tungt på målsnöret.

Vem vet, i Premier League finns det alltid potential till drama när möjligheter kan gå förlorade.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag