Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Thomas Wilbacher

Här är hundratusen man från Svealand

Publicerad

Jag ligger i sängen på Hotel Europa i Lublin, fönstret är lite på glänt och jag hör en stad som precis har vaknat. 

Trafik, ett okänt språk, sirener, fågelkvitter från den närliggande parken. 

Så långt är det en vanlig måndagsmorgon. 

Sedan kommer sången som skvallrar om att det här ska bli en allt annat än normal dag. 

 

"Vi är från Svealand, med hundratusen man" gungar redan på torget i den gamla delen av staden någon kilometer bort och ekot studsar hela vägen in genom mitt hotellfönster. 

Känslan är lika märklig som mäktig, att vara svensk i ett annat land men ändå stå i centrum. 

Lokalborna här i Lublin verkar också ha blivit uppslukade av den gulblå passionen; man pratar om matchen, tar kort på den gula massan, som blir större och större för varje minut, och deltar glatt i spontanfotboll mellan uteserveringarna. 

Lyfter man på blicken ser man svenska flaggor med ortsnamn tapetsera husfasaderna och man inser snabbt att folk har kommit hit från varenda vrå av vårt avlånga land. 

Lite kul är det att stadens fotbollslag, Motor Lublin, också är gula och kanske får det folket att känna en smula för Sverige i kväll.

 

När Sverige spelade de första matcherna i U21-EM i Tjeckien för två år sedan var de påhejade av ett par hundra svenska supportrar. 

Då var det fortfarande rimligt, för det handlar ju trots allt ”bara” om ett ungdomsmästerskap. 

Eller? 

Jag vet inte om det är drömmarna om att få uppleva ytterligare en magisk sommar likt den i Tjeckien, mersmak från fjolårets EM-slutspel i Frankrike eller bara ren och skär kärlek till allt som är gulblått och spelar fotboll som har fått svenskarna att invadera Polen. 

Förmodligen är det en kombination av allt. 

Är det något som dock blir väldigt klart när man pratar med svenskarna så är det att det inte finns något ”bara” kring det här mästerskapet. 

Det är precis så stort som vi vill att det ska vara. 

Vill vi sjunga våra halsar hesa och älska detta gränslöst så gör vi det. 

 

De röster som raljerar nedslående om mästerskapet där hemma hörs inte här i Polen. 

Det enda som ekar är de svenska supportrarnas sång. 

Först i Kielce, sen i Lublin och siktet är redan inställt på att ta över Krakow om en vecka. 

Om vårt älskvärda junislandslag i något läge skulle svikta mentalt i kväll så kan jag lova att de kommer få kraften de behöver genom att blicka upp mot läktarna. 

Där finns Överkalix, Huddinge, Karlstad, Tibro och Sunne.

Där finns mod, tro och passion. 

Där finns hundratusen man från Svealand. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag