Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Thomas Wilbacher

Wilbacher: Jag förstår prislappen på Maguire

Foto: FELIPE TRUEBA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Grattis Manchester United!

Grattis till en av Premier Leagues bästa mittbackar!

Grattis till en på det hela taget jättebra värvning!

Grattis till Harry Maguire!

Jag såg att Glenn Hysén twittrade om att 950 miljoner svenska riksdaler var sjukt.

Bra spelare, men inte för de pengarna, är dock inte bara den gamle Liverpool-legendarens åsikt utan en stor del av fotbolls-communityn nickar instämmande.

Den 26-årige mittbacken Harry Maguire blir i och med affären världens dyraste försvarare genom tiderna. Man kan tycka att Matthijs de Ligt borde varit förstaval och att Manchester United borde gett Juventus större konkurrens om holländaren. Prislapparna på den absoluta toppnivån är kanske sjuk som Glenn skriver, men det finns inget orimligt med Maguire-affären.

Förstår prislappen

Tvärtom tycker jag att klubben gör helt rätt och jag förstår prislappen.

I den marknadsstyrda fotbollscirkusen finns det många parametrar som påverkar en prislapp. När Manchester United ger sig in i förhandlingar med Leicester om det engelska landslagets mittback, som nickade landet till VM-semifinal för ett år sedan, gör man det med en långtidsskadad Eric Bailly i truppen och den fullständigt oduglinge Phil Jones som förstaval bredvid Victor Nilsson-Lindelöf.

Drömläge för Leicester att mjölka varenda penny.

Det är möjligt att de Ligt kommer summera karriären som en av de bästa backpjäserna världen har skådat, men det finns så klart ingen garanti. Vi känner heller inte till den holländska ynglingens egna agenda och önskan.

Manchester United och Premier League kanske aldrig var aktuellt?

Vem hade varit bättre lämpad?

Samtidigt måste ett hårt kritiserat Manchester United ha just garantier i det pressade läge de befinner sig i. Det går inte att spela in ytterligare en blond kalufs som knappt är torr bakom öronen, bredvid en annan nyss Premier League-anpassad yngling och tro på omedelbar succé. Harry Maguire däremot är så mycket garanti en spelare kan vara, i dag och i morgon.

Det är inte bara att den typen av klass inte växer på träd, den finns inte. Helt ärligt, släpp de Ligt för en sekund, vem hade varit bättre lämpad att kliva rätt in i helgens Premier League-premiär än Maguire?

Allt detta vet Leicester och det påverkar så klart prislappen. Den potentiella Ballon d'Or-vinnaren Virgil van Dijk var billigare och är enligt de flesta en bättre spelare.

So what?

Det har ingenting med Maguires rekordsumma att göra. Det är en jämförelse som inte går att göra eftersom vi inte (än så länge) kan se in i framtiden. Redan på 90-talet tyckte vi som Glenn i dag att prislapparna var sjuka. Varje år får vi en ny symbol för det många tycker är så fruktansvärt sjukt. Van Dijk-affären häromsistens, innan det var det Neymar, Paul Pogba och så vidare. Det är vad det är, men marknaden styr och varje affär är unik utifrån förutsättningarna som råder.

Bara att gratulera

Innan Harry Maguire ramlar och bryter benet, eller för den delen nickar in segermålet i en Champions League-final bör alla sätta sig ner, zooma ut och förstå situationen.

Manchester United har värvat en av Premier Leagues bästa mittbackar och det engelska landslagets försvarsgeneral de kommande åren. För en klubb med mer eller mindre obegränsade tillgångar är således precis allt med den här affären superrimligt och det är bara att gratulera Manchester United-supportrarna, Vigge, Solskjaer och alla andra som framöver kommer få glädje av miljardvärvningen.

Äntligen kanske det blir lite ordning och reda i det där försvaret.