Thomas Wilbacher

Ingen är egentligen förvånad

Publicerad

Så har ytterligare en drömbänk brunnit upp.

Efter José Mourinho-cirkusen i Chelsea var det dags för Rafa Benitez att avsluta sitt korta, intensiva äventyr som tränare för Real Madrid.

Och ingen är egentligen förvånad.

 Uppförsbacken för den meriterade spanjoren började redan i somras när han tog över efter spelarfavoriten Carlo Ancelotti. Rykten om en missnöjd spelartrupp har sedan präglat tiden i Madrid och om man får tro spansk media så gick Cristiano Ronaldo i första ledet mot sin tränare.

Vi ska nog tro på spanjorerna.

Men oavsett om sprickorna i det galaktiska omklädningsrummet till slut blev omöjliga att foga samman igen är spelarnas önskemål långt från den enda förklaringen till skilsmässan. Resultatmässigt har det i och för sig inte varit någon katastrofhöst. Gruppsegrare i Champions League och bara tre förlusten i La Liga är helt okej för en ny tränare - i de flesta klubbarna. Real Madrid är dock något annat. Klubbledningens krav på skönspel och de kräsna fansens korta tålamod skapar en press som saknar motstycke.

 

Krysset mot Valencia i helgen var bara ett i raden av svaga resultat mot topplagen och betydde samtidigt tappad mark till serieledarna Atletico. Och så fort Real har gjort en sämre match är det som att alla minns fiaskot i El Clasico, 0-4 förlusten hemma på Santiago Bernabeu i slutet av november. Även om Benitez fick tid till reparation efter plattmatchen mot Barcelona känns det som att ledningen började planera en framtid utan Benitez redan där och då.

Om det här blir den tidigare Europa League-, liga-, cup- och Champions League-mästarens sista tango på den stora scenen återstår att se. Anbuden från titelaspirerande klubbar i Europas bästa ligor lär inte hagla in framöver. Snarare är det nog läge för Rafa att ta ett steg tillbaka och meditera. När nästa presidentsamtal kommer bör han ha ett "nej" redo i svarsarsenalen. För efter succén i Valencia och sedan Liverpool har det varit idel fiaskon (Inter, Napoli, Real Madrid). Chelsea till viss del undantaget.

 

Florentino Perez har gjort allt för att bibehålla balans och harmoni i Real Madrid. Så sent som den 18 december försvarade han Benitez och sköt ner de Madridbaserade journalisternas spekulationer om att Zinedine Zidane skulle ta över klubben.

- Benitez är den bästa tränaren jag har haft. Zidane kommer kommer säkerligen att träna Real Madrid en dag, men inte nu, sa han då. Ytterligare ett bevis på att man inte kan lita på ett ord som sägs i dagens fotboll.

Samtidigt som Benitez tränarkarriär tonar ut tar en annan fart på allvar. Vi har väntat på det, egentligen sedan Zizou satte hjässan i bröstet på Marco Materazzi och snörade av sig 45:orna. Till skillnad från tidigare spelarkollegor som valt tränarbanan efter karriären och ganska omgående hoppat på prestigefyllda uppdrag har Zidane låtit det få ta tid. Nu tar han över en trupp som han känner till utan och innan. Svagheter och styrkor, Zidane kan sitt Real till perfektion. Men från Real Madrids B-lag i tredjedivisionen till titelkrav och hela världens ögon på sig är steget oändligt och någon dans på rosor väntar knappast den i Madrid omåttligt populäre fransmannen. På en arena som till och med kan busvissla åt Cristiano Ronaldo, som gör fler mål än han spelar matcher, synas alla svagheter. Smekmånaden är över innan den började. Mot Deportivo på lördag räknas bara seger.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag