Foto: Ylwa YngvessonFoto: Ylwa Yngvesson
 Foto: Ylwa Yngvesson
Foto: Nils Petter NilssonFoto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson
Thomas Wilbacher

En mörk skugga över fotbollen

Publicerad

John Guidetti öser in mål. Victor Nilsson-Lindelöf är fläckfri i Benfica. Zlatan Ibrahimovic är Europas bästa center just nu.

Det finns all anledning att drömma inför stundande EM.

Men samtidigt stiger oron när terrorn närmar sig fotbollen.

På torsdag är det tänkt att Sverige ska träningsspela i ett oroligt Turkiet, men i går ställdes Galatasaray-Fenerbahce in för ett ”seriöst terrorhot”.

Om 84 dagar inleds äventyret i Frankrike för det svenska fotbollslandslaget. Den 13 juni kommer Stade de France vara fylld till bredden med 80 000 röststarka fotbollsfans från Sverige och Irland. En vinst i premiärmatchen och Sverige kan ställa in sig på att spela åttondelsfinal. En måstematch och Erik Hamréns sista chans att motbevisa en skeptisk supporterskara.

Och den sista etappen innan nerverna letar sig utanpå huden och mästerskapsallvaret sköljer över oss börjar på torsdag. Taktiska detaljer ska finslipas, gruppen svetsas samman och Hamréns sista frågetecken rätas ut.

Men samtidigt som förbundskaptenen förbereder landslaget och de svenska fansen detaljplanerar sommarsemestrarna i Frankrike sveper en mörk skugga in över fotbollen.

Terrorhotet blir alltjämt mer påtagligt och kanske är det dags att stanna upp och fråga oss själva: Bör vi oroa oss inför matchen mot Turkiet på torsdag? Hur rädda ska vi egentligen vara för ett terrordåd mitt under brinnande EM?

 

När Europas mest efterspanade man, terroristen Salah Abdeslam greps tidigare i veckan kom chefsåklagare Francois Molins med skrämmande uppgifter. Enligt Molins ska Abdeslam ha berättat för de belgiska utredarna att hans mål var att ”spränga sig själv” vid EM-arenan Stade de France i Paris den 13 november 2015. Bara dagar efter det fruktansvärda terrordådet i Paris ställdes träningslandskampen mellan Tyskland och Holland in. 

– Vi fick allvarliga indikationer om att en sprängattack var planerad på stadion, sa Volker Kluwe, polischef i Hannover. 

Terrorexperten Magnus Ranstorp ansåg då att händelserna fått en dramatisk utveckling.

– Det är en alarmklocka för sportevenemang efter det som hände i Paris och det som nu sker i Hannover, sa han.

Och Ranstorp tror att vi kan förvänta oss fler liknande hot.

– Man kommer säkerligen skärpa uppmärksamheten kring olika evenemang, framför allt också bara för att skapa trygghet och att kunna reagera snabbt, fastställde han. 

 

Terrorn breder ut sig och attentatet i den turkiska staden Ankara för drygt en vecka sedan var bara ett i raden av många fasansfulla bombdåd som drabbat landet det senaste året.

I går kom nästa dystra besked. Toppmatchen i den turkiska ligan mellan Galatasaray och Fenerbahce ställdes in på grund av ett ”seriöst terrorhot”.

Svenska Fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand följer utveckling i Turkiet. 

- Vi har kontakt med det turkiska fotbollsförbundet och med ambassader där nere. Vi använder alla informationskanaler och värderar läget och utvecklingen minutiöst tillsammans med vår säkerhetsanordning, säger han.

- Situationen med Galatasaray-Fenerbache är så pass färsk och ny och vår avresa är på onsdag. Utifrån det behöver vi hämta mer information. Hela det arbetet pågår och vi jobbar aktivt med det. 

Oron stiger. Inför Turkiet-Sverige. Inför EM i Frankrike.

 

Samtidigt finns det mycket att ta med sig från landslagsspelarnas generalrepetitioner i helgen inför landslagsveckan. Inte minst John Guidettis ständigt stigande formkurva. Från att ha varit bänkvärmare med lätt räknade spelminuter i höstas har Guidetti utvecklats till en hänsynslös avslutare och lagets mesta målskytt under 2016.

Målet i 2-0 segern över Valencia i går, hans tionde i år, var nog bekräftelsen som Hamrén behövde och jag vågar till och med ta gift på att Guidetti flankerar Zlatan i anfallet mot Irland i juni.

Men det är inte bara från Spanien och Frankrike trevliga nyheter kommer till Hamrén. Om man blundar för Andreas Isakssons monstertavla och kanske någon bänkning för mycket här och där doftar vårens intåg i Europa gott här i Sverige. Från våra ynglingar i Holland till Victor Nilssons-Lindelöfs supersuccé i Porto. I går stod han för ytterligare en perfekt insats när hans Benfica vann med 1-0 borta mot Boavista. Inget gift på en startplats här men nog kan den 21-årige Västeråssonen boka Frankrikeresan redan nu.

Det kanske inte blir någon träningsmatch i Antalya för Sverige på torsdag, men i skuggan av terrorhoten fortsätter vi nedräkningen. 84 dagar till EM-premiär. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag