John Guidetti gjorde mål. Foto: Bagu Blanco/Bpi/Rex/ShutterstockJohn Guidetti gjorde mål. Foto: Bagu Blanco/Bpi/Rex/Shutterstock
John Guidetti gjorde mål. Foto: Bagu Blanco/Bpi/Rex/Shutterstock
Precis som Zlatan. Foto: Pierre PerusseauPrecis som Zlatan. Foto: Pierre Perusseau
Precis som Zlatan.  Foto: Pierre Perusseau
Och Nilsson Lindelöf. Foto: Petter ArvidsonOch Nilsson Lindelöf. Foto: Petter Arvidson
Och Nilsson Lindelöf. Foto: Petter Arvidson
Thomas Wilbacher

Det här är början på en ljus tid

Publicerad

Mål av John Guidetti, Victor Nilsson Lindelöf och Zlatan Ibrahimovic.

I går fick vi uppleva en sällsynt svensk succédag i fotbolls-Europa.

Men detta är bara inledningen på en ljus, svensk framtid.

Svenska fyrverkerier ute i Europa är inget vi direkt har blivit bortskämda med de senaste åren.

Men det är på väg att vända.

Kanske har det redan vänt. Guldet i U21-EM var en föraning.

Det som händer nu inledningen på en tid då svenska fotbollsspelare spelar huvudroller och veckovis river ner rubriker i länderna de spelar.

I går följde Victor Nilsson Lindelöf upp den fina prestationen i Champions League-åttondelen mot Zenit S:t Petersburg med att göra sitt första ligamål.

Sedan sänkte Zlatan Ibrahimovic Reims på egen hand i den franska ligan.

Det stod skrivet i stjärnorna att John Guidetti skulle stänga en vacker svenskdag ute i de europeiska toppligorna med ytterligare svenskmål.

Hans sjätte och sjunde för Celta Vigo på de senaste tio matcherna betyder mycket. För honom och för det svenska landslaget. 

***

Ungtupparna i all ära men Zlatan är fortsatt ohotad svensk fotbollskung.

Hans utveckling - ja utveckling - är lika förvånansvärd som fantastisk.

För under det senaste året har jag märkt att det har börjat förberedas för hans avsked från toppfotbollen.

Sen började säsongen och några månader senare har Kina och MLS bytts mot europeiska topplag. Ja, plötsligt pratar alla om den ljusa framtiden. Zlatan tycker själv att han aldrig har varit bättre.

Och vem kan egentligen säga emot?

Igår var han inblandad i samtliga fyra mål (två assist och två mål) när slog nytt rekord i PSG - nu är han klubbens bäste poängmakare genom tiderna.

Man kan så klart dra enlagsligakortet och racka ner på motståndets bristande kvalitet i Ligue 1 men helt allvarligt, 136 mål och 48 assist på tre och en halv säsong; vem gör det?

Zlatan och kanske ett par, tre gubbar till i världen. 34 år gammal är han bättre än någonsin. Karriären är långt från slut. Zlatan kommer aldrig sluta förvåna oss.

***

När jag summerar gårdagen är dock Guidettis utveckling, form och helt ärligt, stora succé i Celta Vigo det stora utropstecknet.

Jag har haft svårt att sätta fingret på Brommasonens spetskvaliteter.

Han är inte snabbast, inte bäst på huvudet och långt från den mest tekniska svenska anfallaren.

Men på slutet har poletten börjat trilla ner.

Guidettis edge ligger i helheten.

Slarva dock aldrig med att kalla honom ”allround”. Han är mycket mer än så. Han lever för nätrasslet likt en adrenalinstinn Pippo Inzaghi.

Den inställningen i kombination med passion och en zlatanistisk vilja att bli bäst kommer ta honom långt.

När halva Vigo grät över Nolitos frånvaro klev han fram.

Nu bryr sig ingen längre om en av höstens bästa spelare i La Liga.

Alla pratar om el gringo, John Guidetti. Det skulle inte förvåna mig om han har gjort 15 ligamål när vi stänger säsongen.

Sedan kommer EM.

Ett Sverige med spelare vana att spela huvudrollen på varje position. Och Guidetti & Zlatan på topp.

Jag vet inte hur det är med er, men hos mig pirrar det i alla fall. Ordentligt. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag