Thomas Wilbacher

Det börjar se riktigt bra ut till EM

Publicerad

I dag är det 99 dagar till EM.

Nu börjar nedräkningen och formbesked från våra svenska stjärnor tas varmt emot.

Och faktum är att det börjar se riktigt bra ut. Både bland gamla och unga landslagsspelare.

 

TIPS: Ladda ned SportExpressens nya app och få alla sportnyheter snabbast – här för iOS och här för Android.

Det spelades en midweek-omgång i Europa på nästan alla fronter. Det blir så när toppligorna tvingas pressa in matcher var tredje dag för att hinna med allt, speciellt ett mästerskapsår.

Det täta spelschemat kan ibland missgynna spelare som spelar i lag som slåss på flera fronter inför mästerskap. När kroppen har pressats till sitt yttersta under en hel säsong kan det vara svårt att ladda om. Det har historien lärt oss.

I det här fallet har Sverige bara en spelare att oroa sig för och jag tror nog att Erik Hamrén hade önskat att Zlatan matchades lite mer sparsamt än fallet varit under vintermånaderna. I kvartsfinalen av den 99:e upplagan av Coupe de France (icke att förväxlas med mindre viktiga Coupe de la Ligue), med ligamatch i helgen och returmötet mot Chelsea runt hörnet kanske man kan tycka att en smula vila kunde ha varit på sin plats. Men nej, Zlatan ska vara på planen i varenda match. Och varje gång får Laurent Blanc rätt.

Så även i går.

 

Redan i den tolfte minuten fick PSG-tränaren rätt i sin laguttagning. Zlatan Ibrahimovic, i hans favoritroll på trekvarten, hittade Edinson Cavanis läpp med ett litet mästerverk. Uruguayanen tog några rappa kliv och kunde en-mot-en med Stéphane Ruffier i St Etienne-målet ge parisarna ledningen. Man kanske kan tro att parisarna är lite mätta efter att ha alskatt allt inhemskt motstånd den här säsongen men det var tydligt att målet hade betydelse. Att cupen är viktig. Samtidigt fanns plattmatchen och förlusten mot Lyon i söndags färskt i minnet. Målet var en minirevansch, hur sjukt det än må låta. 

 

Dryga 20 minuter senare var det dags för Rosengrådsonen att blixtra till igen. Ett stenhårt inlägg läggs marken från Zlatan, en styrning av Cavani och på bortre stolpen dök Aurier-reserven Marquinhos upp och stötte in 2-0. Det blev till slut 3-1 till PSG och nu väntar Lorient i semifinalen. Framförallt var det ett viktigt formbesked. För laget och deras viktigaste spelare. 

 

Ett snedsteg, en dålig ligamatch mot Lyon räcker inte för att skapa oro. Ändå önskar jag varje gång efter jag har sett Zlatan spela att EM var någon vecka bort. Med John Guidetti, Oscar Hiljemark, Filip Helander, Albin Ekdal och de andra svenskarna ute i Europa känner jag precis tvärtom. Jag vill ha mer! Jag vill ha formbesked och se spelarna vecka efter vecka. Och i skuggan av Zlatan stiger hoppet inför EM i Frankrike. Ekdal står snart på Volkparksstadions vårgröna gräs igen. Helander går från klarhet till klarhet. Hiljemark är en superstar i Palermo. Och även om Guidetti inte gjorde mål i går så börjar han cementera sig i Celta Vigos startelva och se så där Feyenoord-bra ut igen. Med 99 dagar till EM kan vi faktiskt börja drömma. Små drömmar. Härliga drömmar.  


Här är allt du behöver veta om fotbolls-EM!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag