Foto: Thibault Camus
 Foto: Thibault Camus
Thomas Wilbacher

Det är dags att agera nu!

Publicerad

Med fyra dagar kvar innan januarifönstret stänger börjar snaran dras åt för Europas toppklubbar. De stora värvningarna har uteblivit men möjligheten att förädla trupperna lever fortfarande.

Det har blivit dags att agera!

Tik tak, tik tak. Klockan tickar och redan på måndag stänger transferfönstret.

Jag skriver redan för det känns som att januari har passerat förbi i rekordfart. Fortfarande ger dock en liten glipa i fönstret klubbarna syre och hopp om att avsluta snyggt.

Det intensiva spelschemat har som varje säsong ändrat på förutsättningarna för vissa klubbar och skapat ett behov av förstärkningar. Men oavsett om man har en långsiktig värvningsplan eller om det handlar om att agera efter svaren som resultaten under hösten gett, är det dags att agera.

Det brinner i knutarna. Bläcket måste fästas på papperet.

När fönstret är öppet gäller det att vara på tå och utnyttja möjligheterna som dyker upp. Det handlar om att våga, men samtidigt agera med försiktighet.

Fallgroparna är många när sportchefers mod och kompetens ställs på prov. Januarifönstret är extra delikat.

För exakt ett år sedan stod jag med packade väskor i hallen på väg till Milano när telefonen ringde. En vän och kollega i Italien hade uppgifter om att en randig italiensk storklubb skulle inleda ”Operazione Zlatan Ibrahimovic”.

Det kändes otroligt till en början. Hur skulle pengasvaga italienska klubbar ens ha råd att drömma om en världsspelare som Zlatan? Min puls höjdes trots allt och hoppet – för alla Milan-fans – om en sensationell flytt levde fram till deadline day.

 


Det visade sig att Milans plan var att värva Zlatan under sommaren. Den legendariske klubbchefen Adriano Gallianis resurser och för all del charm försvann dock för länge sedan. Milan hade till slut inte en suck i övertalningsförsöken och i dag kan vi vara säkra på att Ibra aldrig kommer spela i rödsvartrandigt igen.


Följetången Ibra till Milan lärde oss i alla fall något. Med lite mer pengar och en smula mer dragningskraft kunde han ha återvänt till staden han älskar och laget som han en gång sa skulle bli hans sista. Nej, det var inte bara rykten.

Med fyra dagar till gonggongen ekar över Europa känns liknande spektakulära övergångsrykten avlägsna. Just nu är vi lämnade till våra spekulationer.

Edinson Cavani till Liverpool? Aubameyang till Manchester United? Gör Real Madrid ett sista ryck innan det långa värvningsförbudet börjar gälla?

Allt kan ändras på en sekund. Det räcker med ett styrelsebeslut. Pengarna styr. Och är det någonting vi vet så är det att det finns gott om kosing bland toppklubbarna.

Jag står återigen med packade väskor. På måndag hoppar jag i det som ofta beskrivs som en våldsamt kokande silly season-kittel.

Mitt i hjärtat av Milano. Risken är dock att den bara kommer sjuda den här gången.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag