Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Wilbacher

Unik och ostoppbar – han gör som han vill

Det här är Erling Braut Haaland.
Foto: JAN HUEBNER VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/JAN HUEBNER WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: SASCHA STEINBACH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

I Viasats studio letades det efter en motsvarighet till Erling Braut Haaland.

Det gick inte att hitta någon.

Norrmannen är unik. Han liknar ingen. Han gör som han vill. 

Viasat-studion förstärkta av hela Sveriges fotbollskelgris, dokumentäraktuelle Markus Rosenberg, hade svårt att hitta en liknande succésäsong och för all del anfallare som Erling Braut Haaland. 

Det är klart att Zlatans namn kom på tal, lika klart som att Mackan var sval i tonen när hans paesano nämndes. Med åtta Champions League-mål och redan en hel drös i ligan för Borussia Dortmund väntade hursomhelst nästa eldprov för den självsäkre, orubblige unge norrmannen (som ju inte har någon föregångare). 

Med all respekt för allt Haaland åstadkommit i sin unga karriär så är en åttondelsfinal i Champions League så klart något annat. 

Nu fanns det förväntningar och i såna här matcher är det inte ung entusiasm som ska bli avgörande utan snarare erfarenhet. 

***

Så var det också sagt (av många) när matchen analyserades på förhand. Borussia Dortmund är som vanligt ett charmerande gäng som den här säsongen träffat rätt på var och varenda tonåring. 

För femtioelfte gången är jag inte ensam om att tro att just den här säsongen ska bli PSG:s i Europa. Vissa saker går dock inte att försvara sig mot och just nu är det dålig timing att möta den norska urkraften. 

Ställningskrig präglade matchen initialt och trots alla offensiva världsstjärnor kändes det oväntat tamt framåt för båda lagen. Kanske var det nerver, kanske trivdes trots allt PSG så länge matchen var mållös. Den tyska publiken stämde upp i hat mot Neymar som ramlade lätt, halva världen hakade på. Själv njöt jag i vanlig ordning. Vi som var med när brunkarna satte agendan inom fotbollen glömmer inte. 

**

Sen kom han, Haaland. Han hade redan löpt upp några diken med sina kraftfulla löpningar och man hade undrat hur hans lagkamrater hade misslyckats med de enkla bollarna i djupled. Men till slut kunde inget stoppa honom. 

Och vad ska egentligen stoppa honom framöver? Nichts. Ingenting. Han är ju ostoppbar. 

När han bökade in 1-0 så visade han en sida. Efter Neymars kvittering visade han en annan. Återigen var det med total respektlöshet han bröt sig fram, återigen var det med maximalt självförtroende och respektlöshet han tog avslutet. Keylor Navas i PSG-målet var aldrig nära när bollen passerade mållinjen. 

Westfahlen fick sin extas. Tuchel som jobbat långsiktigt med att skapa en CL-finalist fick uppleva det som gör fotbollen så fantastisk, eller i hans fall den här kvällen så frustrerande. Vissa saker går som sagt helt enkelt inte att försvara sig emot. Som så ofta i de största matcherna var det individuell briljans som avgjorde, Haaland hade gjort det igen.

***

Den här gången handlade det dock inte om någon överraskning. 

Den här kvällen när en hel fotbollsvärld tittade fanns det stora förväntningar, och han motsvarade dem med råge. Han liknar ingen. Han gör som han vill. Han är helt unik. Erling Braut Haaland har kidnappat hela Champions League-cirkusen och det enda storklubbarna kan göra är att gräma sig över att han inte skrev på för just dem. 

PSG tar med sig ett mål hem och med det en polen position.

Men efter den här kvällen kan jag inte tänka mig något annat än att en färsk norrman till slut kommer bli avgörande i det här dubbelmötet.