Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Wilbacher

Trodde det skulle bli mer smärtsamt

Reporterns present till Zlatan – läsglasögon
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

När C More pumpade ut reklam om att Zlatan Ibrahimovic skulle spela den sista grundseriematchen för säsongen, och att han jagade skytteligatiteln, rörde det mig knappt i ryggen. 

Jag hade självklart fetmarkerat ”22:00 ZLATAN” i kalendern, men känslan fanns inte där. Annat svenskt är mer spännande. 

Derbyt så klart på grund av dramatiken i allsvenskan, men även bortom den inhemska fotbollen fanns hur mycket blågult som helst att se fram emot. 

Då slog det mig, vi lever redan i ”efter Zlatan-tiden”.

Jag hade förväntat mig en tuffare omställning. Jag trodde att jag smärtsamt skulle få ratta in någon holländsk dussinmatch och lura känslohjärnan, men det blev något helt annat när den unga generationen tog mig med storm. Nu kanske inte Mainz har någon kioskvältande USP i sin uppenbarelse men Quaisons närvaro och tre mål på sju matcher i bottenlaget förändrar så klart allt.  Att han klev av småskadad gör mig orolig, en känsla som också förstärker att tiden efter Zlatan är här. 

De allra flesta svenskar har nog liknande, svala känslor för Cagliari som för Mainz. Sen kom Robin Olsen dit och efter en magnifik säsongsinledning pratar Italien om svensken som en av ligans bästa målvakter just nu. Hans pannben måste ha förstärkts av sardisk marmor, för att stå emot den romerska pressen, på det sättet han gjorde på söndagen, efter allt som hände förra säsongen i den italienska huvudstaden, kräver ett orubbligt psyke. 

Jag misstänker att det inte var många som såg Mattias Svanbergs första match från start i ligan den här hösten, men jag kan rapportera om en fantastisk prestation av 20-åringen. Han hade, i en ny, framskjuten central roll på mittfältet, bland annat ett skott i virket (mål på efterföljande retur) och ett mål i nät, som dock blev bortdömt för att Tomiyasu stått i offsideposition och i skottlinjen. Han blev sedermera utbytt i påtvingat byte eftersom lagkamraten Gary Medel blivit utvisad. Han hyllades stort i de italienska tv-studiorna efter matchen.

Lika bra att Nilsson Lindelöf inte spelade?

Jag vet inte om det var lika bra att Victor Nilsson Lindelöf inte spelade när Manchester United förlorade mot Newcastle, men jag tror det. Trots en tvärusel sportslig ledning, medioker tränare och en både skadedrabbad samt nedrustad trupp runt sig kan jag med de blågula glasögonen på ändå få lite puls när Vigge kliver ut på plan med den tunga Manchester United-tröjan på. 

Mitt körsbär på den svenska gräddtårtan, spelaren som puttat mig in i den nya blågula epoken utan Zlatan i toppfotbollen är Alexander Isak. Han har bara smugit i gång sin långa, framgångsrika karriär och försöker göra allt han kan med de halvtimmar som oftast bjuds på. Så även på söndagskvällen, dessutom i ett Real Sociedad med en spelare utvisad. Vi får hoppas att han har sparat krutet till kommande EM-kvalmatcher.

Snart börjar Zlatans jakt på den där skytteligatiteln. Okej, jag ska erkänna att det börjar pirra lite. 

Zlatan är ändå Zlatan, även om tiden efter honom redan har börjat.

Zlatan: ”Jag har redan tre statyer som väntar”